loader
O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?

O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?

Material de opinie de Camelia Malahov, Director, si Andreea Vlad, Manager, Taxe Directe, Deloitte Romania

Agentii economici din domeniul ospitalitatii (HoReCa) aplica, din 2023, noi reguli fiscale. Este vorba, pe de o parte, de impozitarea activitatii, fiind eliminat impozitul specific, iar pe de alta parte, de impozitarea bacsisului prin reflectarea in bonul fiscal a sumelor oferite de clienti. Conform celor mai recente reglementari, aceste sume vor fi trecute pe nota de plata, distribuite angajatilor si impozitate conform reglementarilor in vigoare.

Legiferarea bacsisului este o masura ceruta intens de reprezentantii domeniului HoReCa, iar dezbaterile au durat cativa ani, trecand prin mai multe forme. Dupa abrogarea prevederilor care reglementau modul de definire, inregistrare si fiscalizare a bacsisului, cuprinse in OUG nr. 15/2018, acest subiect a ramas suspendat. Totusi, interes exista si din partea autoritatilor, avand in vedere estimarile privind sumele platite si, respectiv, incasate sub forma de bacsis, care ar fi cuprinse intre 750 de milioane si 1,5 miliarde de lei, si, deci, nefiscalizate.

Cui se aplica noile reglementari?

Reglementarile cu privire la evidentierea bacsisului au fost introduse prin modificarea legislatiei privind utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale si se aplica operatorilor economici care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN 5610 – Restaurante si 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor. Nu este specificat ce se intampla in cazul altor activitati unde se practica bacsisul (spre exemplu in domeniul serviciilor de infrumusetare, masaj etc.).

Pe de alta parte, in cazul livrarilor de bunuri la domiciliu, inscrierea bacsisului pe bon este optionala, probabil pentru ca bacsisul remunereaza o servire. De aici apare intrebarea daca si pentru celelalte activitati, care nu sunt direct mentionate in legislatie, inscrierea bacsisului pe bon este optionala.

Aspecte practice referitoare la plata si impozitarea bacsisului

Bacsisul va fi evidentiat ca linie distincta, indiferent de modalitatea de incasare (cash sau card). In prealabil, clientul va primi o nota de plata prin care i se va oferi ocazia sa opteze pentru nivelul bacsisului oferit. Acesta poate fi cuprins intre 0 si 15% din valoarea consumatiei, dar exista si posibilitatea inscrierii unei valori absolute in lei, daca clientul opteaza pentru aceasta varianta.

In cazul in care se solicita emiterea unei facturi, de exemplu pentru deducerea drept cheltuiala de protocol, bacsisul va fi, de asemenea, inscris distinct pe acest document. In mod normal, bacsisul va putea fi dedus si doar in baza bonului fiscal, daca nu s-a optat pentru emiterea unei facturi, desi nu este clar specificat acest lucru.

Bacsisul nu va constitui venit la nivelul operatorilor economici din domeniul HoReCa, ci va fi distribuit integral catre angajati, in baza unei evidente nominale si a unui regulament intern stabilit de angajator. Totodata, sumele aferente bacsisului raman in afara sferei de TVA.

Prin adoptarea acestor reglementari, Romania se aliniaza la regulile practicate de mai multe tari din Uniunea Europeana. Unele dintre acestea, insa, au oferit o serie de facilitati fiscale jucatorilor din industria ospitalitatii, pentru sustinerea salariatilor pe perioada pandemiei. Spre exemplu, Franta a renuntat la taxarea bacsisului pana la 31 decembrie 2023, iar Italia a micsorat impozitul pe venit aplicabil bacsisului la 5%. In plus, in ambele cazuri exista anumite plafoane de la care se aplica impozitarea bacsisului.

In concluzie, fiscalizarea bacsisului in HoReCa este o masura binevenita, care aduce mai multa transparenta in domeniu, insa mai raman o serie de aspecte practice care trebuie lamurite de autoritati, astfel incat agentii economici care deruleaza activitati in care se practica acordarea unor recompense de acest gen sa se poata conforma la reglementarile care ii vizeaza.

Autori

foto
DELOITTE CONSULTANTA SRL