Construim si livram, termene cat mai scurte, solutii eficiente doar pe termen scurt, presiune mare pe costuri, resurse profesionale la limita, reticenta in fata inovatiei. Dar ce facem pe termen lung ? Ce se intampla in exploatare ? In 5 ani, in 10, 20, 50 de ani ?
Legislatia din domeniu impune reguli destul de clare referitor la urmarirea comportarii structurilor in exploatare, o anumita grija a proprietarilor fata de bunurile lor.
Activitatea de intretinere si urmarire a comportarii in timp are loc conform prevederilor legii 10/1995, ale regulamentului privind urmarirea in exploatare, interventiile in timp si post utilizarea constructiilor aprobat prin HGR nr 766/1997, Normativului privind urmarirea comportarii in timp a constructiilor P130-1999, etc.
"In acest moment, in marea majoritatea a proiectelor de constructii civile si de infrastructura, capitolul referitor la urmarirea comportarii in exploatare este succint, cu referire strict la normele in vigoare, fara o analiza de detaliu, o adaptare a specificatiilor proiectului dat la legislatie, fara un plan clar de monitorizare a riscurilor identificate inca din faza de executie sau lipseste complet. De ce ? Exploatarea in siguranta, cu costuri reduse si pe termen lung a constructiei nu intereseaza ? Acesta ar trebui sa fie obiectivul principal de la care se pleaca in dezvoltarea acesteia, linia rosie la care sa se raporteze toate, de la autorizare, proiectare si pana la constructie. Intocmirea bugetului unui proiect de constructie nu ar trebui sa se opreasca la darea in exploatare, ci sa cuprinda si costurile de exploatare pentru durata de viata estimata. Cu siguranta, doar astfel se va intelege importanta nivelului de calitate ridicat in proiectare si constructie" precizeaza Mariana Garstea, CEO, Sixense.
Durata de viata a constructiilor este dificil de prevazut, deoarece gradul de incidenta a incarcarilor nu este cunoscut si procesele de uzura nu sunt lineare. Aceasta este o provocare majora, atat pentru inginerii responsabili cu siguranta structurii, cat si pentru persoanele responsabile pentru operarea si intretinerea cladirilor.
Asigurarea aptitudinilor constructiilor pentru o exploatare normala, prevenirea accidentelor, diminuarea pagubelor materiale, pierderilor de vieti omenesti, degradarea mediului reprezinta scopul de baza al activitatii de urmarire in exploatare a constructiilor.
"Monitorizarea structurala a „sanatatii” constructiilor este un termen din ce in ce mai folosit in ultimii ani pentru a descrie o serie de sisteme implementate pe structuri la scara larga. Acesta are scop informarea operatorilor despre continuitatea modificarilor starii tehnice a structurilor, in cazul modificarii graduale sau bruste a acesteia si despre mecanismul de raspuns si incarcare al structurii", adauga Mariana Garstea, CEO, Sixense.
In acest context, sistemele de monitorizare structurala urmaresc sa ofere cea mai buna imagine posibila a starii de tensiune si sunt concepute pentru a imbunatati previzibilitatea reparatiilor si durata de viata a structurilor.
Monitorizarea performantei si estimarea duratei de viata utile a constructiilor trebuie sa fie obiectivul major in comunitatea de inginerie civila.
Intelegerea comportarii fizice a constructiilor ca sisteme integrate si a impactului asupra eficientei energetice, durabilitatii, confortului si calitatii aerului din interior este esentiala pentru inovarea constructiilor de inalta performanta, cresterea durabilitatii si a duratei de viata a acestora.