loader

Modificari privind inceperea activitatii si modificarile in situatia institutiilor de credit

In Monitorul Oficial nr. 568 / 06.09.2013 a fost publicat Regulamentul nr. 2 / 28.08.2013 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 6 / 2008 privind inceperea activitatii si modificarile in situatia institutiilor de credit, persoane juridice romane, si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte

Principalele prevederi ale Regulamentului nr. 2 / 2013 („Regulamentul”) sunt urmatoarele:

  • Trebuie supusa aprobarii prealabile a BNR urmatoarea modificare in situatia institutiilor de credit: reducerea capitalului social sau dobandirea propriilor actiuni de catre institutiile de credit, care conduce la restituirea de capital catre actionari.
  • În vederea respectarii criteriului permanentei fondurilor pentru asigurarea utilizarii acestora imediat si nerestrictionat, potrivit art. 21, alin. (1) din Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 18/23/2006 privind fondurile proprii ale institutiilor de credit si ale firmelor de investitii, actiunile trebuie sa fie emise pe perioada nedeterminata si nicio clauza contractuala nu trebuie sa permita detinatorilor sa solicite institutiei de credit emitente restituirea de capital aferenta contravalorii actiunilor detinute de acestia, cu exceptia lichidarii si a altor cazuri expres prevazute de lege. Detinatorii de actiuni au drept de creanta asupra activelor reziduale in caz de lichidare, proportional cu cota-parte detinuta din capital.
  • Atat prevederile contractuale, cat si informatiile furnizate, aferente diferitelor mijloace de promovare a emisiunii, trebuie sa fie precise si fara echivoc, astfel incat sa nu lase loc la interpretare in sensul ca detinatorii de actiuni ar avea posibilitatea de a solicita institutiei de credit emitente restituirea de capital reprezentand contravaloarea actiunilor detinute de acestia.
  • Detinatorii de actiuni nu trebuie sa aiba o optiune de vanzare (put option) fata de institutia de credit emitenta. În cazul organizatiilor cooperatiste de credit, dreptul membrilor cooperatori de a solicita restituirea totala a contravalorii partilor sociale subscrise, ca urmare a incetarii calitatii de membru cooperator, nu este considerat optiune de vanzare (put option).
  • Banca Nationala a Romaniei poate sa refuze aprobarea solicitarilor inaintate sau sa limiteze suma ce urmeaza a fi restituita ca urmare a aplicarii deciziei de reducere a capitalului social, in special atunci cand constata ca nivelul fondurilor proprii aflate la dispozitia institutiei de credit, atat cel curent, cat si cel previzionat, nu este adecvat in raport cu riscurile asumate de aceasta.
  • Institutia de credit poate aduce la cunostinta actionarilor restituirea de capital, numai dupa obtinerea aprobarii prealabile din partea Bancii Nationale a Romaniei.
  • Odata ce acordul prealabil al Bancii Nationale a Romaniei a fost obtinut si institutia de credit a anuntat public reducerea capitalului social sau dobandirea propriilor actiuni, suma estimata a fi restituita ca urmare a aplicarii uneia dintre aceste operatiuni se deduce din fondurile proprii de nivel 1.
  • Dobandirea propriilor actiuni de catre o institutie de credit emitenta, care conduce la restituirea de capital catre actionari, se face cu notificarea prealabila a Bancii Nationale a Romaniei (cu cel putin 30 de zile inainte de data propusa pentru dobandire), in cazurile in care institutia de credit intentioneaza sa detina temporar, in calitate de formator de piata, actiunile dobandite sau sa le distribuie catre salariati, iar acestea nu depasesc in niciun moment cea mai mica dintre urmatoarele valori:
    • 3% din emisiunea respectiva de actiuni
    • 10% din valoarea fondurilor proprii de nivel 1 ramasa dupa acoperirea cerintei de capital aferente acestui nivel al fondurilor proprii.
  • Banca Nationala a Romaniei se poate opune dobandirii de actiuni sau poate sa limiteze suma ce urmeaza a fi restituita ca urmare a acestei operatiuni, in special atunci cand constata ca nivelul fondurilor proprii aflate la dispozitia institutiei de credit, atat cel curent, cat si cel previzionat, nu este adecvat in raport cu riscurile asumate de aceasta.

Autori

foto
MAZARS ROMANIA SRL