loader

Modificari importante pentru contribuabilii nerezidenti cu sedii permanente in Romania

Noile modificari asupra legislatiei fiscale aduc clarificari procedurale in vederea implementarii de la 1 iulie 2013 a obligatiei de a desemna un sediu permanent de catre contribuabilii nerezidenti care isi desfasoara activitatea in Romania prin intermediul mai multor sedii permanente.

În Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 439 din 18.07.2013 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 877 din 09.07.2013 privind aprobarea Procedurii de inregistrare fiscala a contribuabililor nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente, precum si a modelului si continutului formularului 013 ,,Declaratie de inregistrare fiscala / Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente”.

 

Publicarea acestui ordin vine ca urmare a introducerii, incepand cu 1 iulie 2013, a obligativitatii contribuabililor nerezidenti care desfasoara activitatea in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente de a stabili un sediu permanent desemnat in vederea indeplinirii obligatiilor fiscale privind impozitul pe profit. Principalele aspecte introduse prin acest ordin se refera la:

  • Procedura de inregistrare fiscala a contribuabililor nerezidenti care desfa?oara activitatea in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente;
  • Modificarea, ulterior inregistrarii fiscale, a sediului permanent desemnat;
  • Procedura de declarare a sediilor permanente ale contribuabililor nerezidenti care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei;
  • Publicarea modelului ?i continutului declaratiei 013 - ,,Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente”.
  • Publicarea instructiunilor de completare a declaratiei 013.

În plus, prevederile acestui ordin includ ?i dispozitii tranzitorii privind obligatiile fiscale ale contribuabililor nerezidenti cu mai multe sedii permanente inregistrate in Romania pana la data de 30 iunie 2013.

 

În Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 432 din 16.07.2013 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 878 din 09.07.2013 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1950 / 2012 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.

 

Odata cu introducerea obligativitatii contribuabililor nerezidenti care desfasoara activitatea in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente de a stabili un sediu permanent desemnat in vederea indeplinirii obligatiilor fiscale privind impozitul pe profit, sunt aduse modificari ?i formularului 101 ,,Declaratie privind impozitul pe profit”.

 

În acest sens a fost introdusa o rubrica distincta pentru evidentierea perioadei de declarare, ce va fi completata conform instructiunilor de completare.

Autori

foto
MAZARS ROMANIA SRL