loader
Matei Paun, Black Sea Fund: Antreprenorul sa incerce sa vanda cat mai putin si cat mai tarziu din afacere pentru ca altfel risca sa sacrifice potentialul companiei

Matei Paun, Black Sea Fund: Antreprenorul sa incerce sa vanda cat mai putin si cat mai tarziu din afacere pentru ca altfel risca sa sacrifice potentialul companiei

Alegeti consultanti cu experienta in private equity, nu in functie de prietenie si relatii. Un consultant cu prea mult ego poate bloca tranzactia

Antreprenorul sa incerce sa vanda cat mai putin si cat mai tarziu din afacere pentru ca altfel risca sa incheie o tranzactie prin care sacrifica potentialul companiei, afirma Matei Paun, cofondator al Black Sea Fund si specialist cu peste 20 de ani de experienta in domeniul investitiilor

Sase sfaturi pentru antreprenorii care negociaza cu un fond de investitii:

  1. Antreprenorii si investitorii trebuie sa aiba valori comune pentru ca aceasta este cea mai buna metoda de a minimaliza si a gestiona riscul pe termen lung. Chiar daca exista o buna aliniere pe cifre, daca nu exista una si pe valori, la primul moment mai dificil, relatia se poate rupe. Astfel de situatii pot fi evitate usor daca antreprenorii si reprezentantii fondului investesc timp in a se cunoaste mai bine. Antreprenorii trebuie sa trateze fondul ca pe un partener, nu ca pe un oponent, iar relatia dintre fond si antreprenor trebuie privita ca un parteneriat stabil si de incredere. O investitie are la baza o relatie cel putin pe termen mediu, una cu mari sanse sa fie supusa mai multor incercari si crize, iar elementul care uneste consta in valorile comune pe care le au partenerii. Acestea ne permit sa trecem mai usor prin crize si ca atare sa reducem riscul investitiei.
  2. Antreprenorul trebuie sa se concentreze pe constructia businessului si sa incerce sa mentina un procent cat mai mare din afacere. Uneori, antreprenorii apeleaza la un fond nu pentru ca au nevoie sa se dezvolte, ci pentru ca doresc sa profite de o anumita oportunitate. Sunt antreprenori care au muncit deja 10 – 20 de ani si isi doresc sa vanda un pachet din actiuni, sa obtina venituri ca urmare a muncii lor. Dar sfatul meu este sa incerce sa vanda cat mai putin din afacere si sa amane pentru cat mai tarziu momentul pentru o eventuala vanzare. Cu cat un antreprenor vinde mai mult si cu cat vinde mai devreme, cu atat sacrifica potentialul companiei.
  3. Sa perceapa investitia si relatia cu fondul nu numai prin prisma financiara, ci mai ales ca pe o completare, ca pe un sprijin in zona de know-how si de networking. Fondurile vin cu foarte multa experienta si inseamna adesea un rezervor de oameni la care cu greu ar avea acces antreprenorii. Fondurile nu reprezinta doar bani, ci un cumul de experienta foarte vasta, relatii, oameni, etc. Adesea, aceste elemente se pot dovedi cu mult mai importante si mai valoroase decat resursele financiare in sine.
  4. Cred ca antreprenorii ar trebui sa incerce sa introduca angajatii cheie din echipa in actionariatul firmei si sa creeze o aliniere de interese la nivel de actionariat. Acest lucru poate asigura foarte multa stabilitate in ceea ce priveste retentia oamenilor talentati si implicati si poate crea un obiectiv care ajunge sa fie impartasit de toata echipa. Pasul acesta este foarte important pentru ca un sistem in care oamenii cheie ajung sa fie implicati si in actionariat poate duce la crearea unei companii mai valoroase si mai solide.
  5. Atunci cand antreprenorul isi alege un consultant pentru o posibila tranzactie, cel mai important criteriu este daca acel consultant financiar sau juridic a mai fost implicat in tranzactii similare. Este esential sa aiba experienta specifica in private equity, nu doar experienta generala in domeniul avocaturii sau al consultantei financiare. Am intalnit situatii in care antreprenorul si-a ales consultantul pe baza unei prietenii pe care o aveau de multi ani, insa acea persoana nu avea experienta necesara in domeniu sau avea prea mult ego, iar rezultatul a fost esecul tranzactiei. Cred ca o astfel de abordare este una gresita si ar trebui evitata.
  6. Se intampla uneori, dupa cativa ani in business, ca un antreprenor sa nu mai aiba viziunea si indrazneala de la inceputul crearii afacerii, se intampla sa devina inchistat. El poate ajunge intr-o astfel de situatie dupa un cumul de experiente negative cu bancile, cu angajatii, cu furnizorii, dar mai ales din cauza lipsei de finantare. Intr-un astfel de moment, fondul de investitii poate avea o contributie esentiala in ceea ce priveste redefinirea viziunii si relansarea companiei. Noi le redeschidem ochii antreprenorilor spre orizonturi si posibilitati noi, ii sustinem sa atinga obiective la care nu s-au gandit anterior, sa depaseasca limitari care pot aparea din lipsa de resurse financiare, know-how, etc. Un fond aduce o perspectiva noua, una fresh pentru ca experienta si detasarea noastra ne ajuta sa vedem deseori mai departe decat vad antreprenorii.

Matei Paun este specialist cu peste 20 de ani de experienta in domeniul investitiilor, pana acum fiind implicat in zeci de tranzactii. In 2005 a fondat banca de investitii BAC Investment Banking, iar din 2018 este cofondator al Black Sea Fund, fond de investitii axat pe tranzactii cu IMM-uri.

Despre Black Sea Fund

Black Sea Fund este un fond de investitii fondat in 2018 de catre Arin Ion, Matei Paun, Cornel Fumea si Adrian Vasile. Fondul are un buget de 43 de milioane de euro, iar pana acum a investit in companiile

Intermedio General Group SA (Theta), Clinica Dentara SA (DigiRay) si D-Toys. Black Sea Fund este interesat in special de companii de marime medie, iar investitia per companie este intre trei - opt milioane de euro.

Autori