loader

Mai multe umbre decat lumina

Date economice slabe si rata ridicata a somajului continua sa afecteze Europa

Criza financiara si economica nu a fost inca depasita, desi recesiunea nu a mai crescut in unele tari europene. Acestea sunt concluziile studiului GfK Climatul de consum Europa, care ofera o privire de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economica, veniturile si dorinta de cumparare in randul consumatorilor din 12 tari europene.

 

Discutiile in Uniunea Europeana (UE) au continuat sa fie dominate de criza financiara din al doilea trimestru al lui 2013. Ca rezultat, aderarea Croatiei la UE pe 1 iulie aproape ca nu a fost mentionata. Dezbaterile se ocupa din ce in ce mai mult de modul de reducere a muntilor masivi de datorii. Asupra acestei probleme, pana acum au existat doua pareri destul de diferite si ireconciliabile. Pe de o parte, Germania si alte tari din Europa de Nord sustin mentinerea unui curs stringent de austeritate si consolidare. Pe de alta parte, tarile din Europa de Sud ?i de asemenea Fondul Monetar International (FMI) insista asupra implementarii stimulentelor pe termen scurt in locul reducerilor cheltuielilor. Dupa parerea lor, economia unei tari trebuie sa isi ia mai intai avant ca cetatenii sai sa isi gaseasca de munca si realiza un venit inainte sa isi poata plati datoriile si adresa masuri structurale.

 

În prezent, se pare ca rezultatul va fi o combinatie a acestor doua cursuri de actiune. În consecinta, Franta si Spania au castigat inca doi ani in care sa isi reduca nivelul datoriilor sub pragul de deficit, care a fost stabilit la 3 procente din produsul intern brut (PIB). Se preconizeaza ca Italia va fi scoasa din procedura de deficit excesiv, la fel ca si Ungaria, Letonia, Lituania si Romania.În lumina ratelor ridicate de somaj in aceste tari, Bruxelles nu vrea sa le impovareze peste masura, ci sa le recunoasca eforturile. Cu toate acestea, Comisia Europeana (CE) continua sa insiste asupra reformelor structurale, in special in cadrul pietelor de munca, sistemelor de pensii si a economiei in general.

 

Între timp, in intreaga Europa cresc sperantele ca se va incheia criza financiara pe termen mediu. Eurozona continua sa fie in recesiune, dar in comparatie cu trimestrul final al lui 2012, situatia economica este un pic mai buna. Banca Centrala Europeana (BCE) vede de asemenea indicii ale unei redresari treptate incepand cu sfarsitul anului, dar inca nu preconizeaza o adevarata crestere economica. Valorile sistemului de avertizare timpurie ale Indicelui de cumparare a managerilor al Institutului Markit s-au imbunatatit clar pentru toate tarile din Eurozona. Indicele de cumparare a managerilor este considerat un indice timpuriu de mare incredere deoarece datele sunt compilate din studii de piata si prin urmare este mai la zi decat statisticile oficiale. Acesta include date concrete ca de exemplu productia, rata de angajari si preturile. În Franta, valoarea s-a ridicat la 46,4 puncte in loc de 45,5 puncte cum a fost preconizat. Indicele pentru Italia s-a ridicat la 47,3 puncte in iunie, nu doar la 46,2 puncte preconizate. În Spania indicele s-a ridicat in mod impresionant la 48,1 puncte, cea mai ridicata valoare in 24 de luni si deasupra valorii preconizate de 45,5. Indicele Regatului Unit s-a stabilit acum ferm deasupra valorii de 50 puncte, ceea ce desemneaza o crestere economica, si in prezent masoara 51.3 puncte.

 

 

Europa de Est: statele trebuie sa investeasca in cresterea economica

 

Evolutia situatiei din tarile Europei de Est demonstreaza cat de dificil este de echilibrat austeritatea si investitiile. În trecut, tarile predominant fost-comuniste s-au concentrat cu atentie asupra economisirilor.  Cu toate acestea, recent, politica de reducere cheltuielilor a fost folosita in detrimentul acestor tari. În primul trimestru al lui 2013 cresterea economica a fost minima in Polonia si criza economica in Cehia s-a deteriorat in mod evident. În contrast, Ungaria a reusit sa iasa din recesiune dar prin procedura sa a ignorat dictatul de austeritate de la Bruxelles.

 

Bulgaria a avut succes cu masurile de austeritate. Guvernul tarii celei mai sarace din UE a implementat o reducere totala a cheltuielilor din administratia publica de 15 procente. Acesta a imbunatatit considerabil situatia financiara a tarii. Datoria publica este in prezent aproape 20 de procente din PIB. Deficitul bugetar este mai mic de 2 procente din  productia economica. Pe de alta parte, rata somajului s-a ridicat la valori cu doua cifre si cresterea economica a stagnat, si ca urmare aproximativ 20 de procente din populatie traiesc acum in saracie. În urma alegerilor, noul prim-ministru a anuntat imediat masuri de stimulare a economiei si combaterea saraciei. Acesta doreste sa se indeparteze de politica de austeritate a guvernului anterior si sa ajute populatia saraca incepand cu readucerea economiei interne pe calea cea buna. Primele masuri anuntate includ majorarea subventiilor de incalzire si a indemnizatiei de concediu de maternitate. Pensiile si salariile functionarilor de stat vor fi si ele majorate. În plus, a fost initiata si o reforma a legii electorale.

 

Cehia se afla in continuare in recesiune. Productia economica a tarii a scazut cu 1,3 procente in primul trimestru al lui 2013. În prezent rata somajului este 7,3 procente. Pentru a stimula economia, FMI a recomandat ca tara sa abandoneze temporar programul de stricta austeritate si sa investeasca in economie pentru a o readuce pe crestere. Cu toate acestea, guvernul ceh a ales sa isi mentina cursul de actiune. Intentioneaza ca anul acesta sa reduca noua datorie sub pragul de 3 procente pentru prima data in 15 ani.

Romania:        

Dorinta de cumparare:                           -22,5  puncte

Asteptarile privind starea economiei:      -16,1 puncte     

Asteptarile privind veniturile:                  - 5,3  puncte     

 

 

Dorinta de cumparare: austriecii sunt foarte afectati de inundatii

 

În cele mai multe tari europene cetatenii sunt inca obligati sa isi controleze finantele indeaproape si sa opereze un buget foarte strict. Germanii (36,5 puncte), austriecii (11,6 puncte) si bulgarii (2,6 puncte) sunt destul de cheltuitori. În contrast, consumatorii fac economii drastice in Italia (-49.0 puncte), Portugalia (-43,2 puncte) si Franta (-42,2 puncte)

 

Una dintre cele mai sarace tari din Europa de asemenea continua sa se zbata cu date economice slabe. În primul trimestru al lui 2013, PIB-ul in Romania a crescut cu 0,7 procente de la trimestru la trimestru si 2,6 procente de la an la an. Cu toate acestea rata somajului continua inca sa creasca. Potrivit statisticilor Eurostat, acum este de 7,5 procente. Rata inflatiei urca si ea. În prezent este 4,4 procente si ca atare este una dintre cele mai ridicate din Europa. Aceasta afecteaza dorinta de cumparare a romanilor. Multe persoane se bazeaza deja pe fructele si legumele din gradinile proprii si sunt afectati mai ales daca urca si preturile alimentare. Banii nu acopera prea mult in afara articolelor esentiale de zi cu zi. Prin urmare indicele a scazut la -22,5 puncte.

 

Regatul Unit este una din putinele economii in Europa care a inregistrat o crestere economica in primul trimestru. Potrivit Camerei de Comert Britanice, a crescut cu 0,3 procente. O crestere economica de 0,9 procente este preconizata pentru intregul an 2013. Alti experti economici preconizeaza o crestere si mai substantiala. În mod corespunzator, Indicele de cumparare a managerilor a crescut la 51,3 puncte in mai si prin urmare a insemnat o revenire la crestere. Diverse reforme guvernamentale au scopul de a stimula din nou economia. Rata somajului de asemenea a fost destul de stabila in ultimul an si in prezent este 7,8 procente.?inand cont de acesti factori, britanicii privesc din nou viitorul cu mai mult optimism. Desi consumatorii inca nu sunt dornici sa investeasca in produse cu valoare ridicata, starea de spirit s-a imbunatatit considerabil. Dorinta de cumparare a revenit de la valoarea interimara scazuta din august 2012 (-51,5 puncte) la -29.5 puncte in prezent. Aceasta valoare este cea mai ridicata din decembrie 2010.

 

Dupa ce dorinta de cumparare a revenit considerabil in Austria pana in mai (24,1 puncte), a scazut brusc la 11,6 puncte in iunie. Acest lucru se poate atribui mai ales inundatiilor severe care au afectat in mod predominant Austria, Cehia si Germania la inceputul lui iunie. Raurile revarsate si alunecarile de teren la munte au produs devastari considerabile in mica tara alpina. Nu se pot anticipa inca toate consecintele inundatiilor. Cu toate acestea, impactul mai ales asupra regiunilor turistice va fi probabil considerabil. Austriecii vor trebui sa inlocuiasca multe articole din gospodarie sa isi renoveze casele, si in unele cazuri chiar sa le reconstruiasca din temelii. Acesta inseamna ca vor fi putini bani ramasi pentru alte investitii. Pana la a doua jumatate a anului aceste cheltuieli necesare vor stimula economia.

 

 

Asteptarile privind starea economiei: in urma indepartarii de programul de austeritate, italienii spera in redresarea economiei

 

Consumatorii din Germania, Italia, Spania si Regatul Unit sunt increzatori ca economia se va redresa pana la sfarsitul anului. Dar in Europa de Est asteptarile privind starea economiei au stagnat la un nivel scazut. Speranta intr-o crestere economica revine dar foarte incet atat in Portugalia (-43,0 puncte) cat si Grecia (-33,9 puncte). La -30,4 puncte in mai, indicele pentru Grecia a avut valoarea cea mai ridicata din aprilie 2010.Franta continue sa lupte impotriva crizei si va trebui sa indure mai intai reforme dure inainte ca economia sa creasca din nou. Ca atare tara a inregistrat si cele mai scazute cote la asteptarile privind starea economiei, cu un indice de -48,7 puncte. Nivelul de pesimism al consumatorilor din Portugalia (-43,0 puncte) este asemanator cu cel al consumatorilor din Grecia (-33,9 puncte).

 

Perspective ceva mai bune in privinta dezvoltarii economice in urmatoarele luni au in prezent germanii, (1,1 puncte), austriecii (-6,9 puncte) si bulgarii (-10,7 puncte). 

 

În Italia,indicele legat de asteptarile privind starea economiei a crescut semnificativ la 9,3 puncte. În mai avea inca valoarea de -32,3 puncte. Dar un numar de schimbari in metodologia de studiu constituie motivul principal al acestei imbunatatiri. Prin urmare nu este posibil sa comparam datele din prezent cu rezultatele anterioare. Cu toate acestea, italienii au mai multe sperante decat pana acum. Noul guvern a anuntat recent ca abandoneaza programul de stricta austeritate si ca nu intentioneaza sa introduca majorari de impozite sau alte reduceri de cheltuieli anul acesta. Italienii spera ca aceasta sa stimuleze suficient economia si sa permita tarii sa iasa din recesiune, mai ales ca reformele initiate au imbunatatit de fapt multe din conditiile generale. De exemplu, competitivitatea firmelor italiene s-a imbunatatit in mod semnificativ.

 

Consumatorii din Spania spera si ei ca economia isi revine si ca eforturile stringente de economisire au in sfarsit un impact de durata.Indicele este acum -24,4 puncte, cea mai ridicata valoare din februarie 2012. De multe luni reformele si masurile de austeritate din Spania au fost laudate de catre troica, cuprinzand CE, BCE si FMI. Dar recesiunea inca nu a fost depasita. Dupa -1.4 procente in 2012, se preconizeaza ca productia economica a tarii va scade din nou anul acesta, cu aproximativ 1,5 procente. Datoria continua sa creasca si guvernul trebuie sa insiste cu politica sa stricta de economisire. Cu vara se ridica si numarul de angajari in industria turismului. Desi rata somajului are valoarea record de aproximativ 27 de procente, numarul de persoane inregistrate ca someri in luna mai a fost considerabil de scazut in comparatie numarul anticipat. Întreaga tara spera ca un sezon turistic bun va ajuta Spania sa mai iasa putin din criza economica.

 

Împreuna cu troica, guvernul Portughez a stabilit un nou program de reducere a cheltuielilor pentru a ajuta economia sa isi ia din nou avant pe termen mediu. Ca parte a acestui program, saptamana de lucru se va prelungi de la 35 la 40 de ore de lucru si varsta de pensionare se va ridica la 66 de ani. Aceste masuri ar trebui sa contribuie la reducerea deficitului national sub pragul UE de 3 procente pana la sfarsitul lui 2015. În ciuda protestelor continue la adresa masurilor guvernamentale de reducere a cheltuielilor, consumatorii au clar incredere ca recesiunea poate fi depasita pe termen mediu. Asteptarile privind starea economica au ramas la cel mai scazut nivel la -43 puncte. Cu toate acestea, valoarea indicelui a revenit de la nivelul cel mai scazut de -57,1 puncte in septembrie 2012 si s-a stabilizat in ultimele cateva luni. Tendinta este de usoara crestere.

 

 

Asteptarile privind veniturile: francezii se pregatesc pentru vremuri grele

 

În cele mai multe tari, asteptarile consumatorilor in privinta veniturilor s-au stabilizat, dar raman la un nivel relativ scazut. În urma unei usoare scaderi in martie, asteptarile privind veniturile s-au imbunatatit din nou in Germania. Doar Franta cunoaste o deteriorare continua. Consumatorii francezi anticipeaza cele mai mari reduceri de salariu rezultand in cea mai coborata valoare a indicelui in Europa, la -57,4 puncte. Situatia este putin mai buna in Portugalia (-43,6 puncte) si Grecia (-41,4 puncte). Germanii (36,2 puncte), cehii  (8,4 puncte) si austriecii (-3,2 puncte) anticipeaza venituri in crestere sau cel putin stabile.

 

În Franta, se recunoaste din ce in ce mai mult ca este nevoie de reforme cuprinzatoare pe piata fortei de munca si in intreaga societate ca sa existe vreo speranta de iesire din criza economica. Guvernul a anuntat recent un nou program de austeritate care faciliteaza reducerea datoriei si a cheltuielilor cu 1,5 miliarde in 2014 comparativ cu 2013. Pentru populatie, aceasta inseamna impozite si contributii majorate, ore mai lungi de lucru pentru acelasi venit si o varsta mai ridicata la pensionare. În plus, rata somajului creste la noi valori record de la luna la luna. În prezent, aceasta este de 10,4 procente. Prin urmare, asteptarile privind veniturile se indreapta intr-o singura directie: in jos. În mai, indicele a atins valoarea cea mai scazuta inregistrata vreodata, -60,8 puncte. În iunie, valoarea a crescut cu putin, dar si acum se afla la -57,4 puncte.

 

Asteptarile in privinta veniturilor in Cehia si-au revenit in mod semnificativ de la inceputul anului. În ianuarie, indicele era inca -32.4 puncte, dar acum a crescut la 8,4 puncte. Un factor cheie in cresterea valorii indicelui este constituit cu siguranta de evolutia pozitiva in piata fortei de munca in ultimele luni. Rata somajului a scazut cu 0,5 procente din martie. Potrivit statisticilor nationale, rata somajului a fost 7,5 procente in mai. La sfarsitul lui iunie, premierul Petr Ne?as a fost fortat sa isi dea demisia in urma unui numar de scandaluri. Consumatorii spera sa aiba curand un nou guvern care sa poata implementa reformele necesare. În plus, FMI sfatuieste tara sa abandoneze programul sau anterior de austeritate si sa genereze stimulente pentru a cataliza noi cresteri economice.

 

În Grecia, masurile dure de austeritate incep sa dea rezultate. Economia este inca in recesiune, dar cifrele de crestere negativa se imbunatatesc. În plus, reformele pentru redresarea economiei incep sa aiba efect, desi aceasta nu se reflecta inca in scaderea ratei somajului. Dar sezonul de vara pare ca va atrage 17 milioane de turisti – mai multi ca niciodata. Grecii au prin urmare speranta legitima ca piata fortelor de munca se va imbunatati cel putin in lunile de vara. O alta raza de speranta pentru greci este dezbaterea privind inca o reducere a datoriei. Multi gandesc ca fara astfel de masuri tara nu va putea supravietui pe termen lung. Ca rezultat al acestor diverse aspecte, consumatorii se asteapta la usoare cresteri in venituri. În prezent, indicele este -41.4 puncte si se stabilizeaza. A crescut in mod constant din septembrie anul trecut, cand ajunsese la -57 puncte.

Autori

foto
GFK ROMANIA-INSTITUT DE CERCETARE DE PIATA SRL