loader
Liderii din tehnologie, media si divertisment si telecomunicatii sunt increzatori in impactul pozitiv al fuziunilor si achizitiilor asupra afacerilor lor

Liderii din tehnologie, media si divertisment si telecomunicatii sunt increzatori in impactul pozitiv al fuziunilor si achizitiilor asupra afacerilor lor

73% dintre directorii executivi din domeniul tehnologiei, media si divertisment si telecomunicatii (TMT) se asteapta la o crestere a numarului de tranzactii finalizate, in pofida intensificarii tensiunilor comerciale in toata lumea.

Increderea de pe piata globala a fuziunilor si achizitiilor (M&A) este in crestere, 58% dintre directorii executivi din domeniul tehnologiei, media si divertisment si telecomunicatii (TMT) intentioneaza sa realizeze o astfel de tranzactie in urmatorul an, fata de 42% acum sase luni, conform concluziilor raportului EY Global Capital Confidence Barometer (CCB). Ingrijorarile legate de turbulentele legislative si concurenta nu franeaza avantul companiilor de a valorifica oportunitatile de crestere generate de derularea unor astfel de tranzactii.

73% dintre directorii executivi din domeniul TMT se asteapta la o crestere a numarului de tranzactii finalizate, in pofida intensificarii tensiunilor comerciale in toata lumea. Aceasta evolutie se bazeaza pe intarirea increderii in conditiile economice, 94% dintre directorii executivi anticipand o imbunatatire a economiei globale, 87% - a castigurilor 87% - a disponibilitatii creditelor si 76% - a valorii actiunilor in urmatoarele trei trimestre.

Datele raportului arata ca toti directorii executivi din domeniul TMT planuiesc investitii semnificative in tehnologie in acest an. Pentru aproape un sfert dintre respondenti (23%), achizitionarea de tehnologii, atragerea de talente, de noi capacitati de productie sau de companii de tip start-up inovatoare reprezinta principalele motivatii care stau la baza achizitiilor.

Fuziunile si achizitiile, un nou motor de crestere pentru companiile din tehnologie

Raportul indica o crestere a apetitului pentru tranzactii in randul companiilor din domeniul tehnologiei, in principal datorita deciziei Rezervei Federale a SUA de a nu majora ratele dobanzii in 2019.

61% dintre respondentii din sectorul tehnologiei intentioneaza sa deruleze o tranzactie in urmatoarele 12 luni, in crestere de la 40% in octombrie 2018. Majoritatea respondentilor (92%) considera ca economia sectorului tehnologiei inregistreaza o crestere generala, in comparatie cu 51% dintre respondenti in urma cu sase luni. Iar 80% mentioneaza o imbunatatire la nivelul castigurilor corporative, a stabilitatii pietei pe termen scurt si disponibilitatea creditelor. De asemenea, 65% dintre respondenti intentioneaza sa realizeze achizitii transfrontaliere in domeniul tehnologiei, fata de 26% in urma cu doar sase luni.

Aceasta atitudine este reflectata de cresterea volumului si a valorii tranzactiilor cu 2% si, respectiv, 39%, in trimestrul I al anului 2019 fata de perioada similara a anului trecut, evidentiind faptul ca vor aparea tranzactii mai mari in sectorul tehnologiei.

Directorii executivi din media si divertisment raman optimisti in privinta tranzactiilor

Evolutia favorabila a pietelor de capital si increderea in impactul pozitiv al tranzactiilor asupra  afacerilor genereaza optimism in randul companiilor din media si divertisment. 85% dintre respondentii din media si divertisment se asteapta la o crestere a pietei de fuziuni si achizitii in urmatoarele 12 luni, fata de 64% in octombrie 2018.

In pofida persistentei speculatiilor referitoare la instabilitatea macroeconomica si geopolitica, majoritatea directorilor executivi (95%) considera ca economia sectorului se amelioreaza, o crestere de la 48% in urma cu sase luni.

Studiul subliniaza si importanta pe care o acorda companiile procesului de transformare catre o organizatie mai agila si mai flexibila. Astfel, se inregistreaza o crestere a numarului directorilor executivi care isi revizuiesc portofoliile trimestrial - de la 23% la 49% in ultimele sase luni. In acelasi timp, 53% dintre acestia sunt determinati sa realizeze tranzactii in urmatorul an, un procent mai mare decat media pe 10 ani a studiului (46%).

Indicatorii privind fuziunile si achizitiile din sectorul telecomunicatiilor se imbunatatesc, in ciuda riscurilor generate de reglementari

Directorii executivi din sectorul telecomunicatiilor sunt optimisti cu privire la capacitatea fuziunilor si achizitiilor de a sustine alinierea portofoliilor lor de tehnologie si procesul de transformare pentru crestere. 82% dintre acestia au declarat ca piata de fuziuni si achizitii va creste in urmatoarele 12 luni, fata de 65% in perioada similara a anului trecut, iar 58% preconizeaza ca oportunitatile generate de tranzactii se vor inmulti in anul care urmeaza.

In contextul iminentelor lansari ale tehnologiei 5G pe mai multe piete, 55% dintre executivi au declarat ca intentioneaza sa realizeze achizitii in urmatorul an. Iar extinderea in sectoarele conexe este plasata drept principala prioritate de dezvoltare strategica pentru companiile telecom (27%), deoarece oportunitatile asociate cu Internetul Lucrurilor (Internet of Things, IoT) promit noi progrese in materie de convergenta.

Cu toate acestea, mediul legislativ continua sa puna probleme, 72% dintre respondenti mentionand influenta acestuia asupra strategiilor de tranzactionare.

 

Descarca :

Autori

foto
ERNST & YOUNG SERVICE SRL