loader
ING Bank Romania: cei sase pasi simpli pentru a accesa Noua Casa si ce alternative ai la dispozitie

ING Bank Romania: cei sase pasi simpli pentru a accesa Noua Casa si ce alternative ai la dispozitie

In cei sase ani de cand s-a alaturat programului Prima Casa, acum in noua sa forma Noua Casa, ING Bank a ajutat peste 15.000 de persoane sa isi cumpere o locuinta

Romanii care doresc sa achizitioneze o locuinta prin programul Noua Casa au posibilitatea de a aplica pentru credit la ING Bank Romania din martie 2021. De la startul programului, ING a primit peste 1.200 de cereri, de peste doua ori mai multe fata de anul anterior.

In cei sase ani de cand ne-am alaturat programului Prima Casa, acum in noua sa forma Noua Casa, am ajutat peste 15.000 de persoane sa isi cumpere o locuinta. Mai mult, in acest timp, am avut cea mai performanta utilizare a fondurilor primite si ne-am crescut constant limita primita de la FNGCIMM. Ii asteptam pe clienti cu consultanta personalizata si cu mai multe optiuni, adaptate nevoilor si preferintelor lor.”, a declarat Roxana Cristea – Head of Lending ING Bank Romania.

Procesul de aplicare si documentele necesare

In cadrul unui studiu recent pentru a identifica fricile romanilor in ceea ce priveste cumpararea unei locuinte, una dintre cele mai des mentionate frici a fost necunoasterea procesului de aplicare si aprobare a creditului. Procesul in sine este unul destul de simplu si consta in:

1. Clientii pot gasi pe site-ul bancii (ing.ro)  pagina dedicata programului Noua Casa cu formularul de contact unde isi pot lasa datele pentru a fi sunati in vederea programarii vizitei in office-ul ales.

2. In ziua vizitei, clientul se prezinta in office cu buletinul si primeste aprobarea financiara (pe loc daca are veniturile inregistrate la ANAF in cazul ING). Aprobarea financiara este independenta de imobilul ales si are o valabilitate de 90 de zile. Daca se incadreaza la creditul dorit si nu are cont curent la banca, clientului i se deschide pe loc unul. Simularile de credit nu afecteaza capacitatea de creditare a clientului, ele nefiind inregistrate la Biroul de Credit. Documentele referitoare la imobil pot fi aduse de la prima vizita, dar si ulterior:

i. Antecontractul de vanzare-cumparare;

ii. Actele de proprietate ale imobilului ce va fi achizitionat: act de proprietate, cadastru, extras de carte funciara, intabulare (in copie, originalul fiind prezentat la notar). ING accepta si extrasul de carte funciara pentru informare eliberat online, de pe site-ul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara: epay.ancpi.ro;

iii. Declaratie Noua Casa completata in Office, certificat energetic, opinie notar

iv. Actul/Actele de identitate al/ale proprietarului/proprietarilor imobilului ce va fi achizitionat (in copie, originalul fiind necesar la notar).

3. Consultantul plaseaza comanda pentru evaluator. Daca clientul nu a gasit imobilul, acest lucru se va face ulterior. In cazul ING, serviciile evaluatorului costa intre 490-690 lei (in functie de imobil) si sunt achitate de client in momentul in care se plaseaza comanda in office. Evaluatorul suna clientul si stabilesc o zi si o ora pentru efectuarea inspectiei. Nu este obligatorie prezenta clientului in momentul evaluarii, ea se poate efectua doar in prezenta vanzatorului/ a agentului imobiliar sau a unui reprezentant din partea dezvoltatorului.

4. Banca primeste raportul de evaluare si il analizeaza impreuna cu documentele prezentate de client. In momentul in care dosarul a fost aprobat de banca, se trimite electronic si catre FNGCIMM pentru validare.

5. Consultantul face o programare la notar in ziua si data aprobate de toate partile implicate si inmaneaza clientului contractul de credit si contractul de garantare pentru a fi parcurs si a i se raspunde la toate intrebarile. Se incheie asigurarea obligatorie a locuintei in office, se plateste comisionul de gestiune FNGCIMM pentru primul an, se constituie depozitul colateral in valoarea a trei rate lunare si se semneaza contractul de credit.

6. La notar se semneaza contractul de garantare si contractul de vanzare-cumparare, iar banii sunt transferati vanzatorului in contul indicat de acesta.  

Romanii care se afla la a doua locuinta sau nu indeplinesc conditiile de eligibilitate pot apela la creditul ipotecar standard. Cei care au posibilitatea de a achita un avans de minimum 25% din valoarea locuintei beneficiaza de o dobanda apropiata de cea a creditelor Noua Casa si anume 3,83% pentru rata integral variabila, respectiv 4,19% fixa in primii sapte ani si 3,93% variabila din anul opt pentru cei care prefera ratele fixe. Exemplu de calcul cu asigurare de viata:*

* In calculul DAE si al sumei total platibile au fost incluse rata de dobanda a creditului, taxele percepute de catre ING Bank, cat si costurile percepute de terti, asa cum au fost estimate de banca: primele aferente asigurarii de imobil, taxa evaluare imobil la valoare maxima (690 de lei), taxe percepute de RNPM (65,7 de lei, 21,9 de lei si 43,8 de lei) si Cartea Funciara (500 de lei si 75 de lei). Calculul este valabil pana la data de 30 Aprilie 2021, considerand ca: indicele de referinta din formula ratei dobanzii variabile are valoarea de la momentul calcularii DAE, rata dobanzii variabile nu este inferioara ratei dobanzii fixe, costurile ramanand neschimbate, iar clientul indeplineste criteriile pentru a avea 0 lei comision administrare cont curent (altfel este 9 lei/luna). Creditul va fi garantat cu ipoteca pe imobilul achizitionat prin credit. Clientul trebuie sa aiba in vedere ca variatia ratei dobanzii sau fluctuatia veniturilor sale pot afecta indeplinirea obligatiilor de plata.

ING ofera avantaje clientilor care aplica pentru un credit ipotecar, precum un curs de schimb preferential pentru clientii care trebuie sa transfere valoarea imobilului in euro sau aplicarea celei mai bune oferte la momentul semnarii daca intre timp banca a implementat noi dobanzi. Totodata, valabile indiferent de tipul de credit pentru o locuinta pe care il aleg, clientii pot beneficia de: aprobare instant daca veniturile lor sunt raportate la ANAF si aflarea pe loc a sumei pe care o pot primi daca li se aproba creditul; valabilitate de 90 de zile a aprobarii financiare, independenta de locuinta pe care doresc sa o cumpere; rambursare anticipata direct din Home’Bank, fara niciun cost; 0 comisioane lunare de administrare a creditului dupa primirea lui.

ING

ING Bank Romania este parte a ING Group, institutie financiara internationala globala, care ofera servicii bancare unui numar de peste 38,8 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din peste 40 de tari.

Infiintata in 1994, ING Bank Romania este in prezent o banca universala, oferind produse si servicii tuturor categoriilor de clienti – companii mari si mici, institutii financiare, mici antreprenori si persoane fizice. ING Bank Romania este a patra banca in top 10 banci locale, conform activelor, si singura banca cu crestere organica, fara achizitii de portofolii de clienti sau alte banci. ING Bank Romania este o banca universala cu peste 1,6 milioane de clienti din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri si Mid-Corporate si Wholesale Banking.

Misiunea ING este aceea de a-i sustine pe oameni sa fie cu un pas inainte, in viata si in afaceri.

Autori

foto
ING BANK N.V. AMSTERDAM SUCURSALA BUCURESTI