loader
Indexul joburilor la stat: aproape 5.700 de joburi au fost scoase in piata pe timpul verii

Indexul joburilor la stat: aproape 5.700 de joburi au fost scoase in piata pe timpul verii

Cu 826 de pozitii publice deschise, luna iulie a fost cea mai slaba din acest an

Lunile de vara au adus aproximativ 5.700 de oportunitati pentru cei care au fost in cautarea unui job in aparatul de stat. Mai mult de jumatate din acest numar, respectiv 3.036, au fost postate in luna iunie. In iulie, a urmat o scadere abrupta la nivelul angajarilor noi, in conditiile in care candidatii au putut aplica la doar 826 de joburi. August, in schimb, marcheaza o usoara revenire, cu 1.800 de posturi vacante in institutiile de stat. Comparativ, sectorul privat a avut aproximativ 100.000 de pozitii noi, deschise in acelasi interval de timp pe eJobs.ro.

Incepem sa vedem, de la o luna la alta, fluctuatii in ceea ce priveste angajarile de la stat, in conditiile in care acesta era un sector destul de liniar. Ce ramane neschimbata, in schimb, este nevoia de candidati aproape exclusiv din zona functiilor de executie, de care este nevoie in special pentru institutiile locale. Din cele 5.700 de joburi postate, 390 reprezinta functii de conducere, iar restul sunt functii de executie”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.

Peste 2.000 de locuri de munca au fost postate de institutiile locale, institutiile judetene fiind al doilea cel mai mare angajator al acestei veri. Urmeaza primariile, unitatile militare, consiliile judetene si Guvernul. In functie de distributia geografica, cea mai mare nevoie de personal a fost in Bucuresti si Ilfov (1.200 de pozitii deschise), urmate de Cluj (cu 381 de pozitii), Constanta (251), Timis (221), Brasov (202) si Iasi (200). In directia opusa se afla judete precum Mehedinti, Olt, Salaj ori Satu Mare. „De altfel, acestea sunt doar cateva exemple, insa privind lucrurile la scara larga, cu exceptia Capitalei si judetelor mari, precum Cluj, Timis, Brasov, Constanta, Iasi, pentru candidati este destul de complicat sa isi gaseasca un job la stat pentru ca numarul de posturi vacante este in fiecare luna foarte mic. In iulie, spre exemplu, au fost judete care nu au avut nici 10 locuri de munca nou postate. In aceste conditii, tot mediul privat, cu sectoare lui mari, precum retailul, serviciile sau transporturile, ramane prima optiune pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca. Si pentru ca recruteaza la volume mari, si pentru ca au o acoperire nationala care include si judetele si orasele mai mici”, detaliaza Bogdan Badea.

Institutiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidati, la nivel national, sunt primariile, scolile, spitalele, liceele / scolile profesionale / colegiile tehnice / colegiile nationale si universitatile. Peste 70% din posturi sunt full time, iar aproximativ 1.500 sunt sezoniere sau pe baza de proiect.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile 30.000 de locuri de munca, in timp de jobradar24.ro are agregate 800 de locuri de munca la stat.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 5+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL