Biroul de presa al Institutului National de Statistica a publicat indicii valorici pentru luna mai 2020 ai cifrei de afaceri din industrie, ai comenzilor noi din industrie si ai productiei industriale. Fata de luna corespunzatoare din anul precedent (mai 2020, raportat la mai 2019), principalele constatari relevante evidentiaza urmatoarele:
- productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 30,6%, din cauza scaderilor inregistrate de industria prelucratoare (-33,8%), industria extractiva (-18,2%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-11,8%).
- productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 28,0%, ca urmare a scaderilor din industria prelucratoare (-31,0%), industria extractiva (-17,4%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-11,6%).
- cifra de afaceri din industrie, in luna mai 2020, fata de luna mai 2019, a scazut pe ansamblu cu 31,0%, ca urmare a scaderii inregistrate in industria prelucratoare (-31,4%) si in industria extractiva (-15,8%).
De asemenea, luand in calcul gruparile statistice pentru fiecare domeniu major de activitate, datele releva urmatoarele scaderi ale cifrelor de afaceri:
- industria energetica (-51,3%),
- industria bunurilor de capital (-43,2%),
- industria bunurilor de folosinta indelungata (-26,4%),
- industria bunurilor intermediare (-21,6%) si
- industria bunurilor de uz curent (-15,7 %).
Totodata, comenzile noi din industria prelucratoare, in luna mai 2020, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, au scazut cu 32,7%, ca urmare a scaderilor inregistrate in industria bunurilor de capital (-37,6%), industria bunurilor de uz curent (-27,8%), industria bunurilor intermediare (-27,2%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (-4,2%).
Asadar, datele prezentate astazi releva incetiniri semnificative ale tuturor indicatorilor economici relevanti din perspectiva temporala pentru sectorul industrial (productia in sine, cifra de afaceri actuala si comenzile pentru viitor, comenzi ce se vor reflecta in cifra de afaceri inregistrata in urmatoarea perioada de timp). In plus, dinamica indicatorilor economici din prezent (productia industriala si cifra de afaceri actuala) este justificata de lock-down-ul impus de autoritati in vederea minimizarii efectelor medicale ale pandemiei COVID-19.
Ingrijoratoare este insa evolutia comenzilor din acest domeniu, o scadere de aproape o treime reprezentand un soc major pe termen mediu si, potential, pe termen lung asupra intregii economii, nu numai asupra sectorului industrial, avand in vedere legaturile dintre sectoarele economice din Romania.
“Datele INS reflecta o realitate pe care am semnalat-o si noi in cadrul ultimului sondaj ce a vizat anticiparile si estimarile antreprenorilor cu privire la principalii indicatori economici. Este necesara o interventie rapida in economie, cu masuri concrete de sprijin pentru IMM-uri, cu termene asumate pentru fiecare masura in parte. In toata aceasta perioada, noi am propus o serie de masuri care au fost implementate de catre Guvern insa, sunt necesare si altele, este necesara sustinerea investitiilor la fel de mult cat este necesar sa stimulam consumul pentru ca in aceasta perioada s-au schimbat foarte multe comportamente, este necesara implementarea voucherelor de consum sau alocarea urgenta catre IMM-uri a sumelor despre care vorbeste Guvernul.
Cu cat intervenim mai rapid in economie, cu atat consecintele sunt mai mici si putem controla aceasta revenire economica, in caz contrar, riscam sa traversam curand o criza economica.”, Florin JIANU, presedinte CNIPMMR.