loader
Inceputul anului 2024 aduce controale sporite la importurile de produse alimentare si furaje in vamile din Romania

Inceputul anului 2024 aduce controale sporite la importurile de produse alimentare si furaje in vamile din Romania

Autori: Mihai Petre, Director, Global Trade, EY Romania, Cosmin Dinca, Manager, Global Trade, EY Romania, Adriana Nedelescu, Senior Consultant, Global Trade, EY Romania

Controalele asupra importurilor de produse alimentare, mai ales a celor de origine ucraineana, vor fi inasprite anul acesta, arata un comunicat de presa publicat pe pagina de internet a Autoritatii Vamale Romane.

Tinand cont de prevederile OUG nr. 126/2023, care au introdus pe lista de licentiere la importul in Romania faina de grau sau de meslin si zaharul din trestie sau din sfecla de origine ucraineana, Autoritatea Vamala Romana (AVR) si Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara (ANSVSA) vor coopera pentru a se asigura ca, in lipsa unor solicitari de licentiere, nu vor intra pe piata din Romania produse de calitate slaba sau infestari care ar putea influenta sanatatea consumatorilor. Mai precis:

• AVR va oferi informatii pentru inspectorii ANSVSA privind importurile de produse alimentare, indeosebi in privinta produselor pentru care Romania solicita licentiere pentru importuri;

• ARV va pune la dispozitia ANSVSA date privind tranzitul produselor alimentare prin Romania, precum si informatii despre intrarile care ar putea proveni din Ucraina;

• ANSVSA se va asigura ca nu vor intra pe piata produse care nu detin licentele necesare, care au o calitate slaba sau infestari care ar putea dauna sanatatii consumatorului.

De asemenea, operatorii economici care importa furaje in Romania vor fi controlati mai riguros. Potrivit unui proiect de Ordin publicat pe pagina de internet a ANSVSA, importatorii de astfel de produse vor avea obligatia sa se autorizeze/inregistreze sanitar veterinar ca operator in domeniul nutritiei animalelor. In plus, acestia vor trebui sa notifice sosirea transportului de furaje la destinatie si sa pastreze evidente privind importurile si distributia ulterioara a acestora pe piata interna pentru asigurarea unei bune trasabilitati.

Printre furajele supuse acestor noi reguli se numara:

• cereale destinate furajarii animalelor, cuprinse in Capitolul 10 din Nomenclatura combinata;

• ulei de soia si fractiunile acestuia, chiar rafinate, dar nemodificate chimic;

• tarate, sparturi si alte reziduri, chiar aglomerate sub forma de pelete, provenite din macinarea, presarea, cernerea sau din alte procedee de prelucrare a cerealelor sau a leguminoaselor;

• substante minerale nedenumite si necuprinse in alta parte.

Ce inseamna acest lucru pentru importatori?

Importatorii de astfel de produse (alimente sau furaje) vor trebui sa analizeze cat mai repede procedurile si conditiile de inregistrare/autorizare sanitar-veterinara/licentiere pentru produse alimentare (de ex., cele privind utilizarea sistemului informatic TRACES NT) in vederea obtinerii in timp util a liberului de vama/ a vizei sanitar veterinare si a licentelor necesare. Vor evita in acest mod blocajele la frontiera, amenzile nedorite si chiar confiscarea produselor, precum si intarzierile de aprovizionare, daca produsele provin din import.

 

                                                                                                                ***

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua noastra este integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY furnizeaza, cu ajutorul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL