loader
Importul, productia si distributia de alcool sanitar – ce implica din perspectiva accizelor?

Importul, productia si distributia de alcool sanitar – ce implica din perspectiva accizelor?

Autor: Daniela Neagoe, Senior Manager, Comert International, Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania

Alcoolul sanitar, dezinfectantul general pentru uz extern, la mare cautare in aceasta perioada, este un produs accizabil asimilat alcoolului etilic, atent supravegheat. Prin urmare, pentru productia acestuia, sunt cateva cerinte importante care trebuie respectate.

Ce trebuie sa cunoasca operatorii economici care doresc sa inceapa productia de alcool sanitar in Romania?

Productia alcoolului sanitar se realizeaza numai de catre un antrepozitar autorizat pentru productia de alcool etilic si numai in interiorul unui antrepozit fiscal de productie in care a fost produs si a fost denaturat alcoolul etilic, materia prima de baza utilizata in procesul de fabricatie.

Denaturarea alcoolului etilic se face prin adaugarea a cel putin doua substante denaturante, cel mai des utilizate pentru productia de alcool sanitar fiind albastru de metilen (nr. CAS 61-73-4; C.I. 52015) - 0,35 grame (chimic pur) pe hectolitru de alcool pur si tert butanol (nr. CAS 75-65-0) - 80 grame (chimic pur) pe hectolitru de alcool pur. 

Comercializarea in vrac (in recipiente de peste 3 litri) a acestui produs pe piata locala este posibila doar catre persoane ce detin o autorizatie de Utilizator Final sau in baza unei declaratii pe proprie raspundere (Anexa 22 din Codul Fiscal), insa cu plata accizelor aferente in acest ultim caz (si restituirea lor in baza unei cereri ulterioare insotita de un set de documente). 

Un ultim pas important, inainte de inceperea productiei, ar fi notificarea autoritatii vamale despre intentia de a produce alcoolul sanitar urmata de revizuirea corespunzatoare a autorizatiei de antrepozit fiscal.

Importul din spatiul non-UE sau achizitia din alte State Membre?

Atat importul, cat si achizitia intracomunitara de alcool sanitar (ambalat in recipiente de pana la 3 litri) sunt permise, operatorii economici putand opta pentru plata accizelor aferente sau miscarea acestui produs in regim suspensiv de accize, urmat de aplicarea scutirilor prevazute de legislatie. Pentru a putea misca si depozita in regim suspensiv produsul (atat provenind din import, cat si din achizitii intracomunitare) operatorii economici trebuie sa detina anumite autorizatii (de ex. de expeditor inregistrat, de antrepozit fiscal sau de destinatar inregistrat).

Cu toate acestea, in aceasta perioada, mai multe state (fie din cadrul UE, fie non-UE) si-au restrictionat exporturile de echipamente medicale si produse biocide (dezinfectanti).

Pentru a acoperi cererea acestui produs pe piata din Romania, la acest moment, productia interna ramane una dintre cele mai bune alternative.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 284.000 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 36,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2019. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL