loader

Imobiliare: Raportul Bucuresti T4 2012

In timp ce o modesta revenire a consumului a contribuit la cresterea produsului intern brut in T2/2012, economia s-a contractat din nou in T3/2012

Mediul economic
Se asteapta ca in 2012 PIB-ul sa scada la 0,5%, cu doar o usoara accelerare a cresterii de 1,2% in 2013, ca urmare a recesiunii economice din vestul Europei si a incertitudinii de pe pietele financiare. in schimb, se prognozeaza o crestere economica, mai robusta, de 2,7% pentru 2014 si de 3,5% in 2015.

In luna decembrie 2012 Institutul National de Statistica a publicat date referitoare la evolutia ratei inflatiei. In luna decembrie rata inflatiei a crescut cu doar 0,6% comparativ cu luna noiembrie 2012, ceea ce a determinant o rata anuala a inflatiei de 4,95%. Aceasta este inferioara celei prognozate de Banca Nationala a Romaniei, de de 5,1%. O baza destul de mare de comparatie din ultimele luni ale anului, impreuna cu o recolta agricola buna in 2013, ar putea aduce rata inflatiei in banda prognozata de BNR de 1,5-3% si implicit o anumita relaxare monetara. (IHS Global Insight, Raport de tara, ianuarie 2013)

Mediul politic
In data de 9 decembrie 2012 au avut loc alegerile parlamentare. Coalitia castigatoarea a Uniunii Social Liberale (USL) - alcatuita din Partidul Social Democrat de centru stanga, Partidul National Liberal si Partidul Conservator, este determinata sa onoreze angajamentele anterioare ale Romaniei fata de creditorii internationali si sa mentina relatiile pro-UE si cu partenerii din SUA.

Mediul de investitii
Cea mai importanta tranzactie din 2012 pe segmentul proiectelor de birouri , a fost vanzarea complexului City Business Centre din Timisoara catre fondul de investitii NEPI in luna februarie 2012. Tranzactia a reprezentant un pas semnificativ in evolutia pietei de investitii din Romania fiind primul activ institutional pe piata de birouri din afara Bucurestiului tranzactionat de un fond de investitii international. Structura complexa si volumul tranzactiei - semnificative pentru orice oras regional din CEE - constituie o noua etapa in evolutia pietei imobiliare.

Instabilitatea politica ca urmare a suspendarii presedintelui din T3 2012, a crescut costul de finantare si a dus la oprirea activitatii investitionale in trimestrul respectiv. Sfarsitul anului a fost marcat de o crestere a increderii in fundamentele economice ale Romaniei, o perceptie pozitiva de tara care a marcat revenirea interesului si demararea unor importante tranzactii care se afla in faza avansata de negociere. Interesul investitorilor este concentrat pe produsele prime; investitiile cu produse secundare sau din zone non-centrale fiind foarte limitate.

Anul 2013 va fi un an al examinarilor minutioase. Caracteristicile demografice ale Romaniei si conditiile atractive pentru companiile care activeaza in domeniul externalizarii de servicii au ramas neschimbate. Mai mult, piata ofera acum produse institutionale dezvoltate de companii cu prezenta regionala, un numar mic de proiecte in derulare iar chiriile s-au intors la valori sustenabile. Cu o competitie redusa intre fondurile de investitii pe piata romaneasca, acum este momentul perfect pentru a achizitiona, in mod strategic - pe baza unei evaluari atente a produselor imobiliare si a structurarii eficiente a tranzactiei - cele mai bune proiecte imobiliare.

 

Mai multe informatii despre analiza pietelor de investitii, birouri, retail, industrial si hoteluri puteti gasi in fisierul .pdf atasat.

Autori

foto
JONES LANG LASALLE SERVICES SRL