loader
HR Barometru: 72% dintre companiile din Romania au adoptat munca hibrid

HR Barometru: 72% dintre companiile din Romania au adoptat munca hibrid

Prezenta la birou este inca redusa, dar peste jumatate estimeaza o revenire masiva pe termen lung

Aproape trei sferturi (72%) dintre companiile participante la sondajul HR Barometru, realizat de PwC Romania, au implementat munca hibrid, acordand libertate de alegere angajatului si echipei asupra prezentei la birou. Prezenta ramane inca scazuta, de sub 25% din personal, arata 45% dintre respondenti, insa pe termen lung mai mult de jumatate dintre acestia (56%) estimeaza cresterea semnificativa a ponderii celor care vor lucra de la birou, intre 50 si peste 75% din totalul angajatilor.

Angajatii au inceput sa aiba mai multa incredere sa revina la birou, fiind incurajati de investitiile in masuri de siguranta din partea angajatorilor si de implementarea unui sistem de munca hibrid. Companiile vor sa-si pastreze angajatii si sa atraga noi talente, in contextul in care planurile ambitioase de crestere pot fi limitate de lipsa resurselor umane. Astfel, vedem ca majoritatea respondentilor si-au majorat bugetele de salarii pentru 2022 pentru a acoperi cresterea inflatiei din a doua jumatate a anului. Iar un accent important este pus pe acordarea de beneficii, companiile incluzand tot mai multe optiuni, in special din categoria sanatatii si starii de bine a angajatilor”, a declarat Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC Romania.

Doar 8% dintre respondenti au implementat in prezent munca exclusiv de la distanta si 11% lucreaza in totalitate de la birou, respectand prevederile legale.

Fata de 2020, cand incertitudinea era mult mai mare, iar angajatii au preferat siguranta locului de munca, fluctuatia de personal a fost in usoara crestere in acest an. Astfel, 30% dintre respondenti spun ca a crescut semnificativ, 35% ca nu sunt diferente notabile, 28% ca a crescut moderat spre neglijabil si doar 6% ca a scazut.

Peste jumatate dintre companii au revizuit in sus bugetele salariale estimate initial pentru anul viitor

Deja 28% dintre respondenti au crescut bugetul de salarii estimat pentru 2022 cu trei puncte procentuale, 15% cu pana in trei puncte procentuale. In schimb 46% au pastrat procentul estimat de crestere salariala pentru 2022, 8% nu au luat o decizie inca, iar 1% l-au scazut. Cresterea salariala medie in industriile respondente pentru 2022 este situata la 7%.

Cele mai mari rate de crestere ale bugetului de salarii pentru 2022 sunt in IT&Telecom de 8,6%, produse industriale de 8,5%, retail de 8,3% si cel mai mic in asigurari de 4,6%.

Printre noile beneficii pe care angajatorii le-au introdus / majorat in pachetele angajatilor se numara: extinderea pachetelor medicale, cresterea valorii tichetelor de masa, beneficii pentru munca de acasa, pachete de legate de starea de bine a angajatilor (well-being), inclusiv la din punct de vedere psihologic, zile de concediu suplimentare sau reducerea programului de munca pe perioada verii si voucherele de vacanta.

Prioritatile HR pentru 2022: dezvoltarea competentelor angajatilor si a liderilor

In contextul schimbarilor aduse de pandemie, dar si revenirii presiunii de pe piata muncii, primele doua prioritati enuntate de departamentele de HR pentru 2022 sunt atragerea si dezvoltarea de competente critice pentru viitor si dezvoltarea liderilor/succesorilor.

Acestea sunt urmate de acoperirea necesarului operational de forta de munca, cresterea productivitatii si sau reducerea costurilor si regandirea strategiei de compensare.

Despre studiu

Studiul PwC Romania HR Barometru a fost derulat in perioada 12-21 decembrie 2021 pe baza informatiilor furnizate de 71 de companii, din sectoarele: IT & Telecom, retail, FMCG, farmaceutic, servicii financiare, industrie si asigurari. 17% dintre companiile respondente au peste 3.000 angajati, 20% intre 1.001 - 3.000 angajati, 13% intre 501 - 1.000 angajati, 32% intre 101 - 500 angajati si 18% sub 100 angajati.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 157 de tari cu mai mult de 295.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri.

Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

© 2021 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL