- 70% dintre executivi considera ca inteligenta artificiala (AI) va transforma semnificativ modelele de afaceri.
- 60% identifica reducerile de costuri administrative drept principalul motor al cresterii profitului.
- Doar 14% dintre companii estimeaza o crestere a numarului de angajati in 2025.
In ciuda unui context economic global marcat de volatilitate si de provocari legate de reglementarile si costurile ridicate din Europa, companiile europene din domeniul farmaceutic si biotehnologic isi pastreaza optimismul cu privire la evolutia profitabilitatii. Potrivit unui studiu realizat de Horvath, companie internationala de consultanta in management, cu o prezenta pe piata romaneasca din 2005, 66% dintre executivii din acest sector se asteapta la o crestere a profitului de peste 5% in 2025 si 2026.
Aceasta tendinta pozitiva este sustinuta de masuri strategice de eficientizare si ajustare structurala, in contextul unei viziuni prudente asupra cresterii veniturilor, conform celei mai recente editii a studiului „Life Sciences Executives Flash Report”.
Desi majoritatea companiilor raman optimiste cu privire la venituri, prognozele pentru 2025 sunt mai temperate comparativ cu anul anterior. In ceea ce priveste personalul, doar 14% dintre respondenti anticipeaza o crestere a numarului de angajati, in timp ce 61% anticipeaza stagnarea sau chiar reducerea acestuia.
Reducerea costurilor administrative ramane o prioritate esentiala pentru liderii industriei, 60% dintre acestia identificand acest obiectiv drept principalul factor de crestere a profitului. In paralel, automatizarea proceselor repetitive prin tehnologiile bazate pe inteligenta artificiala (AI) devine o practica tot mai frecventa, contribuind semnificativ la cresterea eficientei operationale si reducerea cheltuielilor administrative. Totodata, costurile de cercetare si dezvoltare (R&D) sunt considerate un risc important de 37% dintre respondenti, din cauza preturilor ridicate ale tehnologiilor avansate si a reglementarilor din ce in ce mai stricte.
Prioritatile pentru 2025 includ optimizarea costurilor si stabilizarea profitului, urmate de transformarea digitala si implementarea solutiilor AI, dar si de adaptarea modelelor organizationale. De remarcat este si increderea crescuta in fuziuni si achizitii (M&A), considerate de 53% dintre executivi drept un vector important de crestere, in contextul in care lansarile de produse noi si extinderea geografica sunt abordate cu tot mai multa prudenta.
Executivii intervievati anticipeaza si o serie de riscuri semnificative pentru anul in curs. Printre acestea se numara lanturile de aprovizionare extinse, care ingreuneaza accesul la materii prime critice, cum ar fi flacoanele din sticla speciala sau substantele de baza pentru formule terapeutice. De asemenea, restrictiile bugetare din sistemele publice de sanatate, evidentiate de recentele initiative legislative din SUA, reprezinta un obstacol major pentru rentabilitate. Nu in ultimul rand, peste 60% dintre respondenti se declara ingrijorati de lipsa competitivitatii Europei in raport cu alte regiuni, din cauza costurilor ridicate de productie si a reglementarilor mai stricte.
Cu toate acestea, Europa ramane un hub esential pentru industria farmaceutica si biotehnologica, beneficiind de o populatie in proces de imbatranire – ceea ce genereaza cerere tot mai mare pentru terapii avansate – si de initiative la nivel european care incurajeaza investitiile in cercetare si inovare.
„Pentru a ramane competitive la nivel global, companiile europene din sectorul farmaceutic si biotehnologic trebuie sa combine eficientizarea costurilor cu investitiile strategice in inovatie, in special in tehnologiile digitale si inteligenta artificiala. Desi estimarile privind profitabilitatea sunt mai prudente in 2025 fata de 2024, exista asteptari semnificative legate de inovatiile AI, despre care 70% dintre respondenti sunt convinsi ca vor revolutiona pietele si modele de business”, declara Maria Boldor, Partner si Managing Director, Horvath Romania.
Studiul Horvath „Life Sciences Executives Flash Report” a fost realizat la inceputul acestui an, pe un esantion de 30 de directori executivi din companii multinationale active in sectorul farmaceutic si biotehnologic. Din totalul respondentilor, 54% au venituri anuale intre 1 si 10 miliarde de euro, 23% au venituri de peste 10 miliarde de euro, iar 23% au venituri sub 1 miliard de euro.
Despre Horvath
Horvath este una dintre cele mai importante companii internationale, independente, de consultanta in management, prezenta si pe piata din Romania, incepand cu 2005. Compania a fost infiintata in Stuttgart, in 1981, de Prof. Dr. Peter Horvath, unul dintre pionierii Controlling-ului in Germania si are peste 1.400 de angajati. Horvath are birouri in Germania (Berlin, Dusseldorf, Frankfurt, Hamburg, Munchen si Stuttgart), Austria, Romania, Elvetia, Ungaria, Italia, Danemarca, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Statele Unite ale Americii, dar consultantii companiei stau la dispozitia clientilor la nivel global. Horvath este membra a Cordence Worldwide, cea mai importanta alianta activa la nivel mondial, formata din companii de consultanta in management de prestigiu, cu aproape 70 de birouri in 24 de tari, situate pe trei continente.