loader
Eurobank Property Services – Indicele Proprietatilor Rezidentiale

Eurobank Property Services – Indicele Proprietatilor Rezidentiale

Indicele Proprietatilor Rezidentiale a inregistrat cresteri in al doilea trimestru al anului 2017, atat in ceea ce priveste evolutia de la an la an, de 8,3%, cat si in cea trimestriala, de 1,0%, potrivit raportului Eurobank Property Services (EPS).

Variatia anuala pozitiva a indicelui national vine coroborata cu o crestere medie a preturilor de 1,5% pe an in ultimii cinci ani, dar si cu trendurile ascendente inregistrate la nivel regional, fapt care evidentiaza revenirea pietei. Astfel, indicele preturilor din Bucuresti a prezentat o crestere de aproape 0,7% in trimestrul al doilea din 2017, in timp ce pentru zona Bucuresti Centru cresterea trimestriala a fost de 1%. Desi in zona mai larga, Bucuresti & Ilfov, indicele a aratat o stagnare trimestriala a preturilor, cu o usoara modificare de -0,1%, valorile anuale aferente acestei zone au fost, de asemenea, pozitive.

 

In ceea ce priveste celelalte saptediviziuni ale Romaniei, majoritatea au continuat tendinta de crestere trimestriala. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in Moldova cu 3,6%, Nord cu 3,2%, Muntenia cu 2,8% si Vest cu 2,5%, in timp ce indicii aferenti regiunilor Centru, Sud si Dunare si Mare s-au situat la 1,3%, 0,3% si respectiv -0,9%. La o analiza a evolutiilor de la an la an, se observa ca toate regiunile prezinta o modificare pozitiva a preturilor.

 

Evolutia indicilor individuali aferenti celor mai mari unsprezece orase din Romania indica o performanta trimestriala stabila, datorata atat corelarilor, cat si corectiilor pe termen scurt. Mai mult, analiza de la an la an pentru Bucuresti, Iasi, Cluj, Oradea si Galati prezinta o tendinta ascendenta de 3% in medie.

 

De asemenea, preturile proprietatilor noi au atins o crestere anuala de 3,4% la nivel national, iar cele din Capitala continua si ele evolutia pozitiva.

 

Ca urmare, noul indice al preturilor rezidentiale EPS sugereaza, in ansamblu, tendinta de crestere a pietei, in special in orasele mari. Ramane insa ca evolutiile din urmatoarele trimestre sa confirme aceasta estimare.

 

Eurobank Property Services (EPS) analizeaza trimestrial evolutia Indicelui Proprietatilor Rezidentiale pentru piata din Romania, acesta fiind bazat pe date istorice care acopera o perioada de 12 ani, incepand din 2005.

 

Autori

foto
CERVED PROPERTY SERVICES SA