loader
Este directorul financiar al doilea CEO?

Este directorul financiar al doilea CEO?

Autor: Florentina Susnea, Managing Partner, PKF Finconta

Directorii financiari au adesea responsabilitati diverse, care se pot insirui pe o lista lunga. Desi rolul lor principal este sa protejeze valoarea companiei, ei pot juca, de asemenea, un rol important in optimizarea si cresterea valorii acesteia. Cu toate acestea, s-a consacrat ca, mai ales prin raportarea financiara, mai ales unul dintre aceste posibile roluri sa fie asumat de catre directorii financiari: protejarea valorii.

Dar in noua normalitate, directorii financiari ar trebui sa se opreasca din a mai gandi doar intr-un mod liniar de tipul “unde suntem acum” si pana „unde incercam sa ajungem”. In schimb, ei ar trebui sa sondeze viitorul si sa priveasca dincolo de „acum” si la ce „urmeaza imediat dupa aceea”. Exista trei arii pe care directorii financiari este necesar, asadar, sa se concentreze:

1. Construirea increderii in tehnologie

Sa construiesti incredere in Inteligenta Artificiala (AI) este dificil intr-un mediu in care guvernanta corporativa, controalele, cerintele standardelor profesionale si reglementarile inca se lupta sa tina pasul cu ritmul schimbarii generat de tehnologie. Cu toate acestea, rezervele ar putea fi mai degraba o reflectare a lipsei de intelegere cu privire la modul in care functioneaza aceste noi platforme software.

O perspectiva alternativa este ca Inteligenta Artificiala si Machine Learning pot creste credibilitatea si acuratetea informatiilor, mai degraba decat sa le diminueze. E mai sigur sa tragi o concluzie dupa analiza unor seturi mari de date realizata cu instrumente software, decat sa te bazezi pe o persoana care sondeaza un singur set de date si care poate introduce propriile erori de judecata in ecuatie.

2. Transformarea modelului de operare si de raportare financiara

Datorita tehnologiei se asteapta o schimbare majora catre un model de operare si raportare financiara mai inteligent si mai deschis. Mai mult de jumatate din sarcinile financiare si de raportare efectuate in prezent de oameni sunt estimate a fi efectuate de roboti in urmatorii trei ani. Din acest punct de vedere se disting doua prioritati:

• Alegerea unui partener sau definirea unei strategii de servicii gestionate extern, pentru a atinge obiective de transformare digitala: multe activitati de raportare recurente ce tin pe procese, de reglementare si de conformitate ar putea sa nu fie gestionate intern, ci preluate de profesionisti in domeniu si furnizori acreditati de astfel de servicii.

• Mutarea functiei financiare si a raportarii in cloud: Este clar acum pentru companii faptul ca acet cloud reprezinta mai mult decat un spatiu de stocare pentru volume mari de date, ci este si un spatiu de inter-relationare a tehnologiilor. De exemplu AI implica capacitati uriase de procesare, iar cloud-ul este infrastructura care o face posibila. La randul sau, AI joaca un rol important in analiza avansata, permitand departamentului financiar sa obtina informatii prin simularea aspectelor inteligentei umane si analizarea unor cantitati mari de date.

3. Regandirea rolurilor de conducere si a competentelor financiare

Acum 5 ani cerintele pentru succesul unui director financiar erau diferite de cele care sunt relevante acum. Construirea unor relatii puternice cu liderii celorlalte departamente ale companiei trece prin transformari importante ce marcheaza, de exemplu, o colaborare mai redusa cu directorul de resurse umane. Construirea unei bune relationari cu liderii celorlalte departamente deschide insa calea unei bune colaborari si acceptarii schimbarii. 

Directorii financiari trebuie sa-si recalifice oamenii, pentru a-i inzestra cu capacitatile de care probabil vor avea nevoie in viitoarea functie financiara. Actiunile importante ar putea include realizarea unei evaluari pentru identificarea deficitului de competente existente ale personalului si dezvoltarea de noi stimulente pentru a incuraja personalul din departamentul financiar sa invete noi competente. Dar, pe langa o experienta de invatare, liderii departamentului financiar trebuie sa dezvolte o cultura a invatarii continue.

In loc de concluzie

Pandemia COVID-19 reprezinta o provocare semnificativa pentru directorii financiari si echipele departamentelor financiare. Liderii acestora trebuie sa priveasca inainte si sa gandeasca viitorul pe termen lung din perspectiva transformarilor pe care le aduce digitalizarea. Liderii cu viziune din domeniul financiar sunt atenti la aceste transformari si privesc dincolo de rolul lor traditional deoarece vor sa furnizeze valoarea pe care factorii interesati o asteapta.

Recomandari pentru Directorii Financiari:

• Adoptati tehnologiile relevante ca sa fiti furnizori de valoare

• Apelati la un furnizor acreditat de solutii software performante

• Reinstruiti oamenii pentru folosirea acestor tehnologii

• Construiti incredere cu liderii departamentelor companiei

• Construiti o cultura a invatarii continue

Despre PKF Finconta

De peste 26 de ani, PKF Finconta este una dintre principalele 10 firme de servicii profesionale din Romania. Ca membri ai PKF International Ltd. suntem parte dintr-o retea internationala de firme independente din punct de vedere legal, care ofera consultanta si audit oriunde in lume.Grupul PKF Finconta este format din patru societati cu capital romanesc: PKF Finconta, PKF Finconta Consultanta, PKF Finconta HR si Finconta Consulting SPRL, membre ale organismelor profesionale nationale CECCAR, CAFR, CCFR si UNPIR. Prin intermediul acestora oferim servicii de audit financiar, analiza financiara corporativa, consultanta fiscala, intocmirea dosarului preturilor de transfer, servicii de contabilitate, salarizare, resurse umane, insolventa, auditarea fondurilor nerambursabile si due diligence de achizitii.

Autori

foto
PKF FINCONTA CONSULTANTA SRL