loader
eJobs Romania: T1 2021 vs T1 2020: numar egal de joburi noi (70.000) si o crestere a aplicarilor cu 70%

eJobs Romania: T1 2021 vs T1 2020: numar egal de joburi noi (70.000) si o crestere a aplicarilor cu 70%

Peste 70.000 de joburi noi au fost postate in primele trei luni ale anului pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, valoare egala cu cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.

Peste 70.000 de joburi noi au fost postate in primele trei luni ale anului pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, valoare egala cu cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut.  

Aplicarile candidatilor, in schimb, au crescut cu 70% fata de primele trei luni din 2020, respectiv de la 2,7 milioane la aproape 4 milioane, cu o medie lunara de aproximativ 1.3 milioane de aplicari.

”Un numar de joburi egal cu cel din primul trimestru al anului trecut da un semnal important despre dinamica angajarilor din 2021. Si asta pentru ca ianuarie si februarie 2020 au fost doua luni cu valori record in ceea ce priveste angajarile, martie fiind, intr-adevar, luna care a tras in jos primul trimestru. Anul acesta, insa, lucrurile s-au reasezat in matca si se mentine un ritm constant de aproximativ 25.000 de joburi noi pe luna. In luna martie, spre exemplu, acest nivel a fost depasit, angajatorii postand aproape 27.000 de noi locuri de munca”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.

Domeniile in care este, in prezent, cea mai mare nevoie de candidati sunt retail, prestari servicii, IT, telecom, call center /BPO, industria alimentara sau productie. Orasele cu cele mai multe oportunitati pentru cei care vor sa se angajeze sunt Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov si Iasi, acestea devenind in ultimul an si importante centre de relocare pentru candidatii din orasele mai mici in care piata muncii pare a fi in continuare blocata.

”Cluj-Napoca este de cativa ani deja foarte aproape de Bucuresti ca mecansim al pietei muncii, optiuni pentru candidati, niveluri salariale sau cost al vietii. Vedem insa o dinamica in crestere pe Timisoara, Brasov si Iasi, care au trecut cu bine testul ultimului an si care se apropie foarte mult de Cluj-Napoca din toate punctele de vedere mentionate anterior. Sunt angajatori foarte mari din domenii importante precum retail, BPO, banking, productie sau IT care au birouri locale in aceste puncte cheie ale tarii si angajeaza la niveluri similare cu cele din 2019”, explica Bogdan Badea.

In ceea ce priveste aplicarile, cel putin pentru urmatoarea jumatate de an, daca nu chiar pana la finalul anului, este de asteptat a ritmul lunar sa nu scada sub pragul de 1,3 milioane de aplicari. Cele mai multe CV-uri sunt primite pentru joburile din vanzari, relatii clienti / call center, administrativ / logistica, marketing, e-Commerce, banci sau IT, iar candidatii care aplica cel mai mult sunt din categoria de varsta 25-35 de ani, cu un nivel mediu de experienta.

”Tinerii cu varsta intre 18 si 24 de ani continua sa vina din urma intr-un ritm accelerat si sa inregistreze lunar peste 500.000 de aplicari. Urmeaza categoria 36-45 de ani, iar la o distanta considerabila se afla candidatii care au peste 45 de ani. Ca o comparatie, daca pe segmentul de varsta 25-35 avem in fiecare luna 50.000 – 55.000 de candidati unici, in segmentul 45+ ajungem undeva la 15.000 de candidati”, detaliaza Bogdan Badea.

Primul trimestru al anului continua, de asemenea, doua tendinte importante incepute in 2020, respectiv interesul crescut al candidatilor pentru joburile full-time din cadrul companiilor mari, multinationale, precum si un avant al tinerilor aflati la inceput de cariera de a incepe primul job cat mai devreme, inainte de terminarea studiilor. Totodata, joburile din strainatate raman ca optiune secundara pentru toate categoriile de varsta si nivelurile de experienta.

In acest moment, peste 23.000 de locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

 

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL