loader
[eJobs index salarial] Harta salariilor: topul judetelor si domeniilor cu cele mai mari salarii la inceput de an

[eJobs index salarial] Harta salariilor: topul judetelor si domeniilor cu cele mai mari salarii la inceput de an

Cresteri intre 10% si 15% fata de anul trecut

Cu aproape 70.000 de joburi noi postate pe eJobs.ro de la inceputul anului si pana acum, piata muncii este una favorabila candidatilor, in timp ce angajatorii continua sa se confrunte cu deficit de candidati. Daca in ceea ce priveste numarul de locuri de munca situatia este comparativa cu aceeasi perioada a anului trecut, din punctul de vedere al numarului de aplicari se observa o usoara crestere, de la 2,08 milioane de aplicari din ianuarie pana in martie 2022 pana la 2,1 milioane in acelasi interval din 2023.

Pentru foarte multe categorii de candidati ramane relativ usor sa isi schimbe locul de munca, dar, mai important, este faptul ca reusesc sa faca acest lucru in conditiile pe care ei le stabilesc. Iar aici ma refer la salariu, beneficii, program si asa mai departe. Se afla in pozitia in care nu trebuie sa faca foarte multe concesii. Vedem, de exemplu, multe judete si domenii in care media salariala a crescut cu cel putin 10% fata de anul trecut”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platforma de recrutare din Romania.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, judetele cu cele mai mari salarii din acest inceput de an au fost Bucuresti, cu o medie salariala neta de 5.000 de lei (comparativ cu 4.500 de lei in 2022); Cluj, cu 4.800 de lei (versus 4.100 de lei in 2022), Timis (4.700 de lei vs. 4.000 in 2022) sau Sibiu, care, cu o medie salariala neta de 4.500 de lei, este judetul care a inregistrat cele mai mari cresteri fata de anul trecut, cand media salariala pe judet era de 3.500 de lei. In Brasov, Iasi si Ilfov vorbim despre salarii medii nete de 4.000 de lei, cu aproximativ 15% mai mult decat la finalul lui 2022.

Apar schimbari in clasamentul judetelor in care se castiga cel mai putin si, daca, acum cateva luni primele locuri erau ocupate de Gorj, Vaslui, Bacau, Mehedinti si Ialomita, la inceputul acestui an regasim judete precum Vrancea, Valcea, Galati, Suceava si, din nou, Vaslui. Pentru aceste judete, mediile salariale raportate de Salario variaza intre 3.000 si 3.400 de lei net, pe luna.

Din perspectiva domeniilor, lucrurile sunt mult mai stabile, insa doar in sensul succesiunii lor in ierarhie pentru ca, altfel, si aici vorbim despre cresteri salariale fata de anul trecut. Cu alte cuvinte, IT-ul continua sa fie cel mai bine platit domeniu din Romania, cu castiguri medii nete de 7.020 de lei pe luna (versus 6.000 de lei in 2022)”, completeaza Bogdan Badea.

Cei care lucreaza in project management ocupa cea de-a doua pozitie, cu o medie salariala de 6.000 de lei, dupa cum arata datele Salario. Angajatii din banking castiga, in medie, 5.500 de lei lunar (vs 4.300 in 2022), iar cei din telecomunicatii si automatizari 5.000 de lei (in crestere de la 4.200 de lei). Pragul de 4.500 de lei a mai fost depasit, la acest inceput de an, de angajatii din auto / echipamente si petrol / gaze (4.800 de lei), e-commerce (4.700 de lei), marketing (4.500 de lei) sau asigurari (4.500 de lei).

Vedem, de asemenea, o medie salariala de 5.000 de lei pentru joburile remote. Desi numarul lor in platforma este in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, candidatii mentin un interes crescut pentru acestea si aplica in consecinta, motiv pentru care ele se pot transforma intr-un avantaj competitiv pentru acei angajatori care au dificultati in a gasi suficienti candidati in piata”, explica Bogdan Badea. Pentru joburile din afara tarii, media salariala neta este, potrivit datelor Salario, de 10.000 de lei, pe luna.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile peste 28.000 de locuri de munca. Peste 550.000 de specialisti si-au introdus veniturile pana in prezent in Salario comparatorul de salarii marca eJobs. Salariile acopera peste 800 de pozitii diferite, pentru 62 de domenii de activitate, atat din sectorul privat, cat si de la stat.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 4,9+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL