loader

Dinamica inflatiei si politica monetara

Realizarea ?i mentinerea unui nivel scazut de rata a inflatiei este un obiectiv-cheie al politicilor macroeconomice, avand in vedere consecintele negative ale unei valori ridicate ale acestui indicator economic (redistribuirea arbitrara a veniturilor, denaturarea mecanismelor de piata ?i relativitatea preturilor, de exemplu). In acest context, bancile centrale sunt in mod formal taxate pentru a asigura stabilitatea preturilor, ceea ce inseamna a limita cresterea preturilor de consum la aproximativ 2% pe an.

Stabilitatea preturilor - o sarcina dificila

 

Asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor este, de asemenea, obiectivul principal al Bancii Nationale din Romania (BNR). Cu toate acestea, tinta de inflatie stabilita de BNR este un pic mai mare (2,5%, cu o banda de fluctuatie de + / -1%) comparativ cu cele stabilite de catre bancile centrale din economiile dezvoltate, in scopul de a lua in considerare convergenta asteptata in preturile romanesti (mai mic) fata de nivelurile din zona euro (mai mare).

 

 

Avand in vedere cresterea economica modesta, preocuparile bancilor centrale asupra inflatiei au fost reduse de-a lungul ultimilor ani. Marile banci centrale din economiile dezvoltate pun in aplicare politici de relaxare cantitative non-standard, in timp ce mai multe banci centrale din economiile in curs de dezvoltare au avut, de asemenea, loc pentru a usura orientarea politicii monetare.

 

In ciuda unei recesiuni prelungite in ultimii patru ani, Romania a inregistrat cea mai ridicata rata a inflatiei din tarile membre ale UE. Rata implicita medie anuala a inflatiei intre sfarsitul anului 2008 si finalul lui 2012 s-a ridicat la 5,1%. Avansul preturilor a fost alimentat in oarecare masura si de majorarea TVA de la 19% la 24% (in iulie 2010), de majorarea accizelor si deprecierea leului. Ca urmare a ajustarii contributiei impozitelor, rata inflatiei s-a ridicat  la 3,2% pe an intre sfarsitul anului 2008 si sfarsitul anului 2012. Aceasta valoare este in continuare la cel mai inalt nivel intre tarile membre UE si peste tinta bancii centrale ca tinta de inflatie asumata pentru urmatorii ani.

 

 

Regasiti intregul raport in documentul pdf atasat

Autori

foto
RAIFFEISEN BANK SA