loader
Depunerea declaratiei la Fondul pentru Mediu – mai facila prin utilizarea sistemului on-line

Depunerea declaratiei la Fondul pentru Mediu – mai facila prin utilizarea sistemului on-line

Autor: Daniela Neagoe, Senior Manager, Comert International, Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania

Disponibila inca de la jumatatea anului trecut, dar obligatorie din acest an, depunerea declaratiei online la Administratia Fondului pentru Mediu permite agentilor economici sa economiseasca timp si resurse financiare si umane. In prezent, societatile nu mai sunt nevoite sa trimita un angajat sau un curier pentru a inregistra fizic declaratia lunara. Cu toate acestea, observam ca o parte dintre ele inca ezita sa adopte acest nou mod de declarare. Comparativ cu metoda clasica de depunere, declaratia online poate fi procesata si inregistrata in sistem in cateva minute.

Accesul la aplicatie este securizat si se face dupa inrolarea in sistem a reprezentantului societatii, in baza unei semnaturi electronice calificate. Inrolarea in serviciul "Depunere declaratii on-line" se realizeaza prin completarea, tot on-line, a unui formular de pe site-ul AFM, la care se pot anexa copii ale documentelor solicitate. In cazul in care reprezentantul legal doreste sa imputerniceasca o alta persoana pentru a declara, se anexeaza si o declaratie notariala. Declaratia notariala se depune ulterior si in original la sediul AFM. Conditia obligatorie este ca reprezentantul legal sau imputernicitul acestuia sa detina semnatura electronica calificata.

Am experimentat aceasta forma de declarare si putem sa confirmam ca aplicatia online a functionat conform descrierii din ghidul publicat pe portalul Servicii online al AFM, fara sa intampinam probleme pe parcursul declararii.

Fata de versiunea anterioara, am remarcat faptul ca aplicatia online permite depunerea declaratiei si in afara orelor de program ale AFM. Pana acum, acest demers era restrictionat dupa incheierea programului oficial de lucru.

In privinta introducerii informatiilor, la constatarea unei erori, se primeste automat un mesaj de ajutor in dreptul campului care necesita corectia. Astfel, nu e necesara reluarea incarcarii fiecarui camp pentru identificarea erorii semnalate. Dupa depunerea declaratiei, am primit o notificare de confirmare pe email.

Alte beneficii:

• vizualizarea istoricului si descarcarea situatiei declaratiilor depuse, precum si a platilor efectuate la Fondul pentru Mediu;

• receptionarea on-line si descarcarea actelor administrativ-fiscale, precum si a altor documente si informatii comunicate de AFM;

• obtinerea certificatului de atestare fiscala privind obligatiile la Fondul pentru Mediu, in forma electronica, cu semnatura electronica a AFM.

Aplicatia on-line nu permite insa depunerea declaratiilor rectificative. Acestea se depun in continuare fizic la registratura AFM, in sistem clasic, pe hartie. Ca urmare, trebuie acordata o atentie sporita completarii declaratiei online pentru a evita necesitatea depunerii unei declaratii rectificative.

In concluzie, depunerea declaratiei prin aplicatia online usureaza mult procesul de depunere si de urmarire a declaratiilor si a platilor efectuate.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 284.000 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 36,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2019. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL