loader

Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cazul Banco Mais SA

Cazul C-183/13 Banco Mais SA

Cazul dezbate daca autoritatile fiscale nationale pot impune persoanelor impozabile sa determine pro-rata de deducere a TVA pe baza utilizarii efective a bunurilor si serviciilor de folosinta mixta, in locul pro-ratei generale bazata pe cifra de afaceri.


Astfel, in cazul specific al unei banci care presteaza si servicii de leasing (efectuand, prin urmare, atat operatiuni scutite de TVA fara drept de deducere cat si operatiuni supuse TVA), se pune intrebarea daca numai dobanda inclusa in rata de leasing ar trebui sa fie luata in considerare pentru calculul pro-ratei, mai degraba decat intreaga rata de leasing.


CJUE a decis ca, in cazul in care legislatia unui stat membru prevede aceasta posibilitate, autoritatile fiscale pot impune o pro-rata bazata pe utilizarea efectiva, atat timp cat aceasta garanteaza o mai mare acuratete in determinarea TVA deductibila in legatura cu activitatile care dau drept de deducere a TVA.


Conform CJUE, dobanda reprezinta remuneratia pentru costurile locatorului de finantare si gestionare a contractelor de leasing, care sunt activitatile principale pentru care sunt utilizate achizitiile mixte de bunuri si servicii (cheltuieli generale, cum ar fi cladiri, electricitate, servicii transversale). In aceste conditii, metoda utilizarii efective ar determina masura in care TVA poate fi dedusa intr-un mod mai precis decat pro-rata bazata pe cifra de afaceri (in conformitate cu principiile neutralitatii si proportionalitatii).

 

Decizia CJUE este relevanta pentru persoanele impozabile mixte care deduc TVA pe baza de pro-rata deoarece indica faptul ca pro-rata pe baza cifrei de afaceri ar putea sa nu asigure destul de precis deducerea TVA. In acest context, ar trebui evaluat modul in care prevederile actuale ale legii romanesti de TVA pot fi aplicate, astfel incat sa se asigure o evaluare corecta a TVA deductibila.


Mai mult, institutiile financiare (in special furnizorii de servicii de leasing) ar trebui sa analizeze de la caz la caz pro-rata utilizata pentru deducerea TVA in lumina acestei hotarari, luand in considerare remuneratia primita / utilizarea efectiva a achizitiilor pentru activitati care dau drept de deducere a TVA.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL