loader

Daca vor sa creasca si sa fie inovatoare, organizatiile trebuie sa-si asigure diversitatea la varf

Daca numarul femeilor angajate in sectorul public se ridica la aproximativ 48% din totalul fortei de munca, doar sub 20% din ele ocupa o pozitie de top management in ansamblul tarilor G20 - se arata in cel mai recent raport EY, Worldwide Women Public Sector Leaders Index

In editia din acest an a raportului - in cadrul caruia se face o clasificare a executivilor seniori ocupand pozitii de top in cadrul structurilor guvernamentale federale sau nationale, precum si in sectorul public – se arata ca doar in cinci dintre tarile G20 femeile ocupa functii de conducere in sectorul public in proportie de peste o treime. Astfel, Canada (cu 45,9%), Australia (cu 39,2%), Africa de Sud (cu 38,1%), Marea Britanie (cu 36,2%) si Brazilia (cu 33,8%) - ocupa primele pozitii in clasament, in conditiile in care Africa de Sud a avansat o pozitie situandu-se pe locul trei din top. S.U.A. se situeaza pe locul al saselea, cu o propotie de 33% de femei ocupand pozitii de conducere in sectorul public.

 

In 2014, dar si in anii care urmeaza, guvernele vor avea nevoie de inovatie mai mult ca oricand. Pe masura ce datele demografice pe termen lung se schimba, diversitatea se dovedeste drept cea mai buna solutie pentru imbunatatirea inovarii si a rezolvarii creative a problemelor. Guvernele vor necesita grupuri diverse de persoane pentru a-si concepe si implementa diversele politici. Valorificarea talentului femeilor poate aduce o schimbare pozitiva puternica si poate creste probabilitatea obtinerii de rezultate mai bune pentru noi toti.

 

Politica cotelor de angajare – Efecte pozitive pe termen lung

In pofida unei prezente limitate a femeilor in posturi de conducere, in general, Indexul 2014 prezinta o imagine incurajatoare. in aproape toate tarile incluse in studiu, exceptie facand cinci dintre ele, procentul femeilor in posturi de conducere din sectorul public a crescut. In timp ce numarul femeilor reprezentate in sectorul public la nivel global este, in general, mai mare in pietele dezvoltate, numarul acestora in functii de conducere variaza foarte mult in pietele in curs de dezvoltare si emergente. Aceasta situatie se datoreaza partial un aflux de politici care incurajeaza acest tip de actiuni prezente in pietele dezvoltate.

 

Canada, clasata pe prima pozitie in Index, cu un procent de 45,9% de femei – lideri seniori in guvern, are o lunga istorie de masuri pozitive pentru promovarea grupurilor sub-reprezentate in serviciile publice. Inca de la inceputul anilor 1980, au avut loc programe de voluntariat atat in sectorul public cat si privat. in anii 1990, acestea au fost creditate cu forta legislativa in sectorul public iar, mai tarziu, au fost integrate in industriile reglementate de guvernul federal.

 

In 2011, Comisia Europeana a stabilit o noua strategie pentru a asigura o mai buna reprezentare a femeilor la nivel inalt. Acest lucru a generat deja rezultate impresionante – proportia femeilor in pozitii la varf a crescut de la 20.5% in 2012, la 27.5% in 2013.

 

In Franta, cotele privind numarul de femei in posturi de conducere, introduse in 2012, au deja rezultate, numarul de femei ocupand posturi de conducere la nivel inalt in sectorul public crescand de la 21% la 25%.

 

In Germania, guvernul federal a introdus o cota de 30% de femei in consiliile de administratie ale companiilor listate-DAX, in noiembrie 2013. Cu toate ca nu exista nicio cota echivalenta pentru zona administratiei de stat, s-a remarcat si o crestere a procentului femeilor in pozitii de conducere la nivel de senior in sectorul public, de la 13% la 17% in ultimul an.

 

Cea mai surprinzatoare evolutie in randurile tarilor G20 a avut loc anul acesta in Rusia, tara cu cea mai mare crestere a numarului de femei in pozitii de leadership, de la 13% anul trecut, la 23,4% in prezent.

 

Corelatii cu sectorul privat

Indexul ia in considerare si date cu privire la ponderea persoanelor de sex feminin in conducerea organizatiilor din sectorul privat cat si in parlamentul fiecarei tari. Se evidentiaza, astfel, o corelatie stransa: tarile pozitionate in jumatatea superioara a clasamentului din Worldwide Women Public Sector Leaders Index sunt, de obicei, tot pe primele pozitii in clasamentele care masoara prezenta femeilor in pozitii de conducere in sectorul privat si parlamentele nationale. E de remarcat faptul ca Africa de Sud se situeaza pe primele locuri la fiecare din cele trei categorii, o dovada a rezultatelor generate de cadrul solid, actiunile intreprinse si obiectivele sale ferme in domeniul afirmarii drepturilor femeii.

 

In Turcia, se face remarcata, insa, o scadere continua a participarii persoanelor de sex feminin pe piata muncii – de la un maxim de 48%, in 1980, la doar 29%, in 2013 – un procent semnificativ mai mic decat in majoritatea tarilor G20. Anul trecut, aici s-a inregistrat o scadere a numarului de femei ocupand pozitii superioare de conducere de la 13.6% la 9.4%. in general, lipsa unor alternative satisfacatoare pentru ingrijirea copilului si indepartarea de economia traditionala preponderent agrara, unde femeile sunt mai prezente, au fost principalii factori care au contribuit la aceasta scadere. Pe masura ce negocierile intrarii Turciei in Uniunea Europeana avanseaza, va creste si presiunea ca aceasta tara sa-si amelioreze palmaresul in privinta egalitatii intre sexe.

 

Prezenta femeilor in pozitii de conducere – Discrepante ierarhice

Raportul evidentiaza, de asemenea, o crestere a discrepantei prezentei femeilor pe diverse pozitii ierarhice. Astfel, in ciuda unei reprezentari mai reduse a femeilor in functii de conducere in diverse structuri guvernamentale, acestea sunt, prin contrapondere, mai bine reprezentate pe pozitiile de entry level si middle management din cadrul sectoarelor publice din respectivele tari. In multe tari, barierele provin din afara sferei guvernamentale propriu-zise.

 

Elena Badea, Director de Marketing, EY Romania considera: „Pentru a se putea inregistra o crestere a reprezentarii femeilor in functii de conducere, este nevoie de o crestere a numarului de femei in posturi de management – atat in interiorul dar si in afara administratiei publice. Fara femei in astfel de roluri, care sa fie promovate pe baza competentelor lor ca lideri, chiar si cele mai bine concepute politici pentru egalitatea de gen se vor impotmoli”.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL