loader
Cum pot institutiile financiare sa faca fata valului de reglementari si cerinte ESG

Cum pot institutiile financiare sa faca fata valului de reglementari si cerinte ESG

Ana Maria Butucaru, Partener servicii financiare PwC Romania si Andreea Topuzu, Senior Manager PwC Romania

  

Atunci cand vine vorba de alocarea capitalului si directionarea lui catre investitii durabile,  institutiile financiare joaca un rol esential. Prin activitatile pe care le desfasoara - creditare, investitii sau asigurari -  acestea ating fiecare sector din economie din fiecare tara. De la energie la defrisari de paduri sau extractii petroliere, jucatorii din industria financiara pot controla expunerile la riscurile ESG ale clientilor pe care ii finanteaza. Din acest motiv si presiunea asupra sectorului financiar de a actiona sustenabil si de a lua in considerare riscurile ESG in activitatea lor este foarte ridicata.

Avalansa cerintelor ESG asupra sectorului financiar

Bancile din Uniunea Europeana aflate sub supravegherea Bancii Central Europene (BCE) au fost avertizate in ultimul raport emis de BCE ca cele mai multe dintre ele nu sunt pregatite pentru transformarea ESG. Cand vorbim de managementul riscurilor, doar una din doua banci a reusit sa-si contureze procese de identificare, evaluare si gestionare a riscurilor legate de clima. Mai putin de una din patru banci si-a testat portofoliile de credite impotriva unor astfel de riscuri. In ceea ce priveste indicatorii folositi pentru monitorizarea acestor expuneri, BCE a remarcat ca ”ambitiile nu sunt intotdeauna sustinute de informatii relevante”.

In plus, bancilor li s-a cerut sa elaboreze planuri de implementare pentru imbunatatirea practicilor existente. BCE a revizuit calitatea acestor planuri si a evaluat daca acestea abordeaza lacunele existente in practicile institutiilor. Calitatea planurilor prezentate a variat considerabil de la o institutie la alta, iar BCE se asteapta ca toate institutiile financiare sa ia masuri decisive pentru a remedia deficientele constatate.

In continuare, institutiile europene sunt hotarate sa mentina presiunea asupra sectorului financiar. Testele de stres ale bancilor din zona euro vor incepe in 2022. Tot in 2022 va intra in vigoare si raportarea obligatorie privind riscurile climatice din portofoliile de imprumuturi, folosind o noua clasificare a UE sau „taxonomie” a activitatilor durabile. 

Regulamentul UE 2019/2088 despre informatiile privind sustenabilitatea in sectorul serviciilor financiare (Sustainable Finance Disclosure Regulation sau  SFDR) a intrat in vigoare pe 10 martie 2021 si obliga participantii de pe piata financiara sa publice informatii despre cum integreaza riscurile si oportunitatile ESG in deciziile lor de investitii.

In ultimul an, Comisia Europeana a revizuit Directiva de raportare non-financiara, publicand noua propunere de Directiva - CSRD - care aduce schimbari fundamentale precum cerinte de audit al informatiilor non-financiare, standarde europene de raportare non-financiara, digitalizarea raportarii, detalierea procesului de alegere a subiectelor ESG prezentate (“analiza de materialitate”).

Atunci cand sunt analizate impreuna, aspectele ESG au impact asupra conformitatii, reputatiei si business-ului deopotriva si ar putea deveni la fel de importante pentru viitorul bancar ca si transformarea digitala sau crearea de ecosisteme pentru open banking.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL