loader

Cum economisim investind in BET – randament de 10,87% pana in prezent

Conform analizei Tradeville investitorii pe termen lung nu ar trebui sa fie ingrijorati de volatilitatea burselor de actiuni.

In acest an, bursele de actiuni au avut cel mai prost debut din istorie. La minimele din ianuarie, indicele american S&P 500 pierduse peste 12% in numai trei saptamani, iar principalul indice al pietei romanesti, BET, peste 14% in acelasi perioada. Totusi, chiar daca pentru investitorii pe termen scurt ar fi mai prudent sa evite investitiile in actiuni in perioada urmatoare, orientandu-se spre activele traditionale de refugiu precum aur si titluri de stat, pentru investitorii orientati pe termen lung aceasta volatilitate nu ar trebui sa conteze.

 

Motivul este simplu: studiile au demonstrat ca, indiferent ce perioada de 20 de ani am alege, bursele de actiuni s-au dovedit a fi cea mai buna destinatie pentru investitii, depasind cu usurinta castigurile aduse de depozite bancare, titluri de stat, obligatiuni emise de companii sau marfuri. Desi pot fi supuse unor bule speculative urmate de prabusiri spectaculoase, bursele au reusit de fiecare data sa isi revina pe trendul ascendent, sustinute de cresterea economica si de masurile stimulative ale bancilor centrale.

 

BET confirma teoria

 

Chiar si in scurta ei istorie, bursa de la Bucuresti confirma aceasta teorie. Indicele BET a fost lansat in septembrie 1997, insa in cei 18 ani de existenta a fost deja martorul a trei crize pe pietele financiare: criza asiatica din 1997-1998, care a afectat indeosebi economiile emergente, spargerea bulei internetului de pe bursa americana la inceputul anilor 2000 si criza financiara din 2007-2008. Acestea au fost insotite de caderi ale indicelui BET cuprinse intre 27% si 83%, care i-au determinat pe multi jucatori cu agende mai speculative sa se retraga definitiv din piata.


Cu toate acestea, daca un investitor orientat pe termen lung ar fi investit periodic in indicele BET de la crearea sa si pana acum (sfarsitul lui februarie), ramanand in piata inclusiv in perioadele de criza, acesta s-ar fi bucurat de un randament anualizat de 10,87%. De exemplu, daca acest investitor ar fi alocat lunar 100 RON din economiile sale catre companiile din indicele BET timp de 18 ani (adica un total de 21.600 RON, fara a tine cont de valoarea in timp a banilor), ignorand cu rabdare volatilitatea de pe parcurs ar fi ajuns azi la un portofoliu de circa 90.650 RON. Mai mult, investitorul ar fi obtinut acest rezultat cu un minim de efort, fara a se stradui sa analizeze care actiuni ar putea depasi piata in anumite perioade si fara a urmari indeaproape un portofoliu speculativ, ci doar investind pasiv in principalul indice bursier.

 

ETF BET – fond listat care replica indicele principal al bursei

 

Pana in vara lui 2012, pentru replicarea indicelui BET ar fi fost necesara achizitia fiecareia dintre cele 10 actiuni constituente in parte, respectand proportiile in care acestea sunt incluse in indice. Din august 2012, insa, investitorii interesati de o expunere pasiva la piata de la BVB pot cumpara unitati ale ETF BET Tradeville (TVBETETF, pentru care Tradeville este market-maker si persoana initiata), un fond de investitii listat la bursa al carui unic scop este replicarea cat mai fidela a indicelui BET. Cumparand o unitate de ETF pentru circa 7 RON, un investitor cumpara automat cele 10 actiuni incluse in BET, obtinand un portofoliu gata diversificat printr-o singura tranzactie.


Reluand exemplul anterior, daca investitorul nostru ar fi alocat lunar 100 RON din economiile sale catre ETF BET Tradeville, de la lansarea acestuia la finele lui februarie ar fi ajuns sa detina un portofoliu de circa 4.400 RON. Investitia la bursa i-ar fi adus un randament anualizat de 8,15%. Prin comparatie, un depozit bancar in lei deschis in august 2012 i-ar fi adus in urmatorul an o dobanda medie de circa 5,3%, potrivit datelor centralizate de BNR, insa, in urma ciclului de relaxare monetara pornit de Banca Nationala, acelasi depozit i-ar fi oferit in momentul de fata, in medie, o dobanda anuala de numai 1,35%.

 

Grad mai mare de cultura financiara

 

Toate datele istorice indica faptul ca bursele de actiuni ar trebui incluse in planurile de economisire pe termen lung ale oricarui individ. In acest scop este indicat a se apela la specialisti de incredere, dar si cunoasterea si intelegerea a ceea ce inseamna sa cumperi actiunile unor companii prin intermediul bursei.

 

Pentru a sprijini cresterea gradului de cultura financiara a populatiei, Tradeville sustine si in acest an Forumul Investitorilor Individuali organizat de Bursa de Valori Bucuresti sambata, 12 martie, la Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Analistii Tradeville, alaturi de alti reprezentanti ai pietei de capital, vor vorbi despre ce inseamna investitiile pe bursa si vor raspunde intrebarilor investitorilor.
 

Autori

foto
TRADEVILLE SA