loader
Cu mai putin de o luna inainte de intrarea in vigoare a sistemului de garantie-returnare au aparut noutati legislative importante

Cu mai putin de o luna inainte de intrarea in vigoare a sistemului de garantie-returnare au aparut noutati legislative importante

Autori: Catalina Nacev, Avocat Senior Coordonator D&B David si Baias si Roxana Bodeanu, Avocat Junior D&B David si Baias

Cu mai putin de 30 de zile inaintea intrarii in vigoare a sistemului de garantie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (SGR), a fost adoptata o Hotarare de Guvern care prevede o modificare esentiala cu privire la calendarul de implementare, prin stabilirea datei de 30 iunie 2024 ca data limita pana la care se pot introduce pe piata, respectiv comercializa, stocurile de ambalaje neinscriptionate SGR, pre-existente la data de 30 noiembrie 2023.

Astfel, Hotararea Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garantie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (HG nr. 1074/2021) a fost actualizata prin prevederile Hotararii de Guvern nr. 1075/2023 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garantie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile (HG nr. 1075/2023) publicata si intrata in vigoare de la 7 noiembrie.

In plus, HG nr. 1075/2023 aduce clarificari suplimentare cu privire la modalitatea de functionare a SGR, precum:

- excluderea expresa din sfera ambalajelor SGR a ambalajelor de bauturi precum: paharele pentru bauturi, ambalajele de tip pouches - ambalaje flexibile de tip punga in straturi, bag-in-box - bauturi in cutie inchisa de carton (prin intermediul acestui tip de ambalaj fiind uzual comercializate, spre exemplu, sucurile de fructe, vinurile etc.)

- specificarea in mod expres a anumitor obligatii aplicabile producatorilor si comerciantilor, precum obligatia producatorilor de a inregistra in registrul ambalajelor SGR  fiecare tip de ambalaj SGR pus pe piata.

- situatia produselor oferite cu titlu gratuit consumatorilor, precum mostre sau premii, caz in care producatorul, respectiv comerciantul, vor avea posibilitatea de a opta pentru suportarea costului garantiei aferente produsului oferit cu titlu gratuit, fiind reglementata in mod specific si situatia in care oferirea gratuita se realizeaza de catre comerciant la instructiunea producatorului.

- clarificarea importului, achizitiei intracomunitare si a introducerii pe piata nationala a produselor ambalate SGR care nu sunt inscriptionate SGR, permise pana la data de 31 decembrie 2023.

Desi la nivelul HG nr. 1075/2023 nu a fost reglementata si metodologia de calcul aferenta tarifelor de gestionare si administrare, in cuprinsul acesteia se determina, in functie de tipul de ambalaj, cuantumul fix aplicabil, cu mentiunea ca tariful de gestionare se diferentiaza in functie de modalitatea de preluare (preluare automata RVM, preluare manuala sau cazul specific HoReCa).

In completarea aspectelor de mai sus, se mentin principalele obligatii aplicabile producatorilor si comerciantilor, in considerarea SGR reglementate prin HG nr. 1074/2021, sens in care amintim, cu titlu exemplificativ:

- obligatia producatorilor si comerciantilor de a incheia un contract valabil cu RetuRO. In legatura cu aceasta obligatie, mentionam ca HG nr. 1075/2023 specifica in mod expres ca este interzisa introducerea pe piata nationala, respectiv comercializarea a produselor ambalate in ambalaje SGR daca producatorii/comerciantii nu au contractul incheiat in mod valabil cu RetuRO.

- obligatia producatorilor de a tine o evidenta clara a numarului total al produselor ambalate in ambalaje SGR, clasificate in functie de tipul materialului (plastic, metal, sticla), greutate si volume si de a raporta atat ambalajele puse pe piata catre RetuRO (prin intermediul programului informatic dezvoltat si gestionat de acesta), cat si evidenta garantiilor percepute de la clientii pentru produsele ambalate in ambalaje SGR. In oglinda, multiple obligatii de raportare si mentinere a evidentei produselor ambalate in ambalaje SGR, a garantiilor etc. se aplica si comerciantilor.

- obligatia producatorilor de a plati tariful de administrare catre RetuRO, in cuantumul prevazut de HG nr. 1075/2023.

- obligatia comerciantilor de a informa in mod corespunzator consumatorii si utilizatorii finali cu privire la modalitatea de functionare a SGR, precum: i) categoriile de produse care fac parte din SGR, ii) valoarea garantiei si posibilitatea consumatorilor de a le fi restituita aceasta garantie, iii) punctele de returnare operate de comerciant, orarul de functionare al acestora, precum si modalitatile de preluare a ambalajelor, iv) modalitatile de restituire a garantie si situatiile de refuz al restituirii garantiei. In legatura cu obligatia de informare in relatia cu consumatorii/utilizatorii finali, HG nr. 1075/2023 aduce o clarificare prin mentionarea expresa a modalitatii in care comerciantul trebuie sa indice valoarea garantiei, respectiv distinct de pretul produsului, atat la raft, cat si in documentele fiscale aferente produsului in ambalaj SGR.

Autori

foto
D&B DAVID SI BAIAS SCA