loader

Cresterea economiei romanesti s-a bazat pe comert, industrie si comunicatii in primul semestru

Comertul, industria si comunicatiile sunt sectoarele care continua sa aiba cea mai importanta contributie la cresterea economiei romanesti dupa primul semestru din acest an.

Potrivit datelor provizorii ale Institutului National de Statistica, transmise vineri de AGERPRES, dupa primele sase luni ale acestui an, produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2014, cu 3,7%, pe seria bruta si cu 3,8% pe seria ajustata sezonier iar contributii semnificative la aceasta evolutie au avut sectoarele: comertul cu ridicata, repararea autovehiculelor si motocicletelor, transport si depozitare si ho-teluri si restaurante (1%), informatii si comunicatii (0,9%) si industrie (0,5%).


In acelasi timp, ramurile mentionate au inregistrat si cresteri semnificative ale volu-mului de activitate, respectiv 13,8% comunicatiile, 5,6% comertul si 2,2% industria.


Sectorul constructiilor a avut o contributie de 0,2% la avansul PIB.


Impozitele nete pe produs au avut o contributie de 0,5% la cresterea PIB, cu o ponde-re de 13,6% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 4,2%, mai reiese din datele INS.


'Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal: cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 5,4% contribuind cu 3,5% la cresterea PIB; formarii brute de capital fix, cu o contributie de +1,5%, consecinta a cresterii cu 8,1% a volumului sau. O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1,5%), consecinta a cresterii cu 6,3% a expor-turilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 9,6%. Este de remarcat, insa, soldul usor pozitiv al balantei de plati', precizeaza INS.


In ceea ce priveste evolutia trimestriala a produsului intern brut, in trimestrul II 2015 avansul PIB a incetinit la 0,1% comparativ cu trimestrul anterior in conditiile in care, in primele trei luni ale acestui an, PIB a crescut cu 1,4% fata de trimestrul IV 2014.


Fata de acelasi trimestru din anul 2014, produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,3% pe seria bruta si cu 3,7% pe seria ajustata sezonier, in T2.


Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit in urcare la 3,3% prognoza privind avansul economiei romanesti. Potrivit FMI, economia Romaniei va creste cu 2,7%.


Produsul intern brut a crescut, anul trecut, cu 2,8% fata de 2013, peste nivelul prevazut in buget de 2,2% si peste estimarile Comisiei Europene din toamna anului 2013, de 2,1%, reiese din Raportul privind Executia Bugetara finala pe anul 2014, publicat de Ministerul Finantelor Publice.


Sursa: AGERPRES/(AS — editor Andreea Marinescu)

www.agerpres.ro


 

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES