loader

Despre Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala

Dupa eforturi enorme, atat din partea expertilor de la Ministerul Finantelor, cat si din partea expertilor care au luat parte (pro bono) la consultatii in toti acesti ani, inca din 2011, Parlamentul a aprobat, in sfarsit, codurile, si anume codul fiscal si codul de procedura fiscala.

Acum, in momentul in care scriu acest material, codurile inca nu au fost promulgate de catre Presedinte, existand motive de ingrijorare privind efectele reducerii unor rate, si in particular reducerea TVA-ului de la 24% la 19%. Pornesc de la premisa ca aceste doua coduri vor fi promulgate si publicate in Monitorul Oficial, sub forma in care au fost aprobate de catre Parlament.

 

CODUL FISCAL

Avem de-a face cu doua directii de schimbare, comparativ cu Codul Fiscal in vigoare in acest moment.

 

Prima directie confirma o ruptura serioasa care a avut loc in ceea ce priveste filosofia fiscala a Guvernului la sfarsitul anului trecut. Daca in 2012, 2013 si la inceputul anului 2014 am asistat la rumoarea privind cresterea taxelor sau introducerea unora noi (precum taxa pe constructii de 1,5%), incepand cu cea de-a doua jumatate a lui 2014, am observat o tendinta inversa: reducerea taxelor 

 

Pentru versiunea completa a articolului, va rugam accesati varianta in limba engleza, aici.