loader
Contributia socio-economica a Sistemului Coca-Cola in Romania: in crestere cu peste 20% in 2021

Contributia socio-economica a Sistemului Coca-Cola in Romania: in crestere cu peste 20% in 2021

Principalii indicatori raportati la intregul lant de valoare: 519 MIL euro valoare adaugata, 229 MIL euro in taxe platite la bugetul de stat si 18.800 de locuri de munca

In 2021, activitatea Sistemului Coca-Cola – compus din companiile Coca-Cola Romania si Coca-Cola HBC Romania – a generat o valoare adaugata in economia locala de 519 MIL euro, cu peste 20% mai mare in comparatie cu anul anterior, pe intreg lantul de valoare. Totodata, Sistemul Coca-Cola sustine in mod direct si indirect 18.800 de locuri de munca. Aceste date, precum si alti indicatori in crestere, sunt prezentate in cel mai recent Studiu de impact socio-economic, cel de-al saptelea realizat de Sistemul Coca-Cola, care arata modul in care activitatea sa contribuie la economia locala si creeaza oportunitati de dezvoltare.

Prezent in Romania de 31 de ani, Sistemul Coca-Cola functioneaza prin doua companii partenere, cu activitati complementare, care asigura prezenta pe piata locala a unui portofoliu divers de bauturi. Compania Coca-Cola Romania, filiala a The Coca-Cola Company, este responsabila de implementarea strategiilor de marketing, managementul marcilor, strategia de ambalare, promovarea la nivelul consumatorilor, publicitate, relatii publice si cercetare de piata. Coca-Cola HBC Romania, parte din Grupul Coca-Cola HBC si liderul industriei locale de bauturi, este compania care imbuteliaza bauturile din portofoliul comun, in cele 3 fabrici, din Ploiesti, Timisoara si Poiana Negrii, asigura distributia, vanzarea si marketingul operational pentru produsele Coca-Cola.

Contributie in crestere la economia romanesca

Activitatea Sistemului Coca-Cola in Romania include numerosi parteneri pe lantul de valoare, de la fermieri care furnizeaza ingrediente pentru produse, furnizori de etichete, materie prima si ambalaje, tehnologie si echipamente, firme de consultanta si publicitate, la transportatori, distribuitori si parteneri comercianti. 85% dintre furnizorii Sistemului Coca-Cola sunt companii romanesti. Totodata, Sistemul Coca-Cola are 83.000 de clienti, din comertul modern, traditional si HoReCa. Sistemul Coca-Cola alaturi de companiile partenere platesc salarii, taxe si impozite, angajeaza forta de munca, investesc in comunitati si creeaza valoare adaugata pentru economia locala.

• In 2021, valoarea adaugata sustinuta de lantul de valoare al Sistemului Coca-Cola in economia romaneasca a fost de 519 MIL euro (echivalentul a 0.22% din PIB), in crestere cu 20% fata de anul precedent.

Contributia directa prin salariile si taxele platite, de catre Sistemul Coca-Cola in Romania, a fost de 80 MIL euro.

• In 2021, romanii au cumparat produse din portofoliul Sistemului Coca-Cola in valoare de 885 milioane de euro. Din fiecare euro cheltuit pentru acestea, 59 de centi raman in economia locala, comparativ cu 56 centi, in 2020.

In 2021, investitiile in dezvoltarea capacitatii de productie, a operatiunilor locale si achizitii de echipamente ale Sistemului Coca-Cola in Romania s-au ridicat la suma de 37,5 milioane de euro. Fabricile din Ploiesti, Timisoara si Poiana Negrii sunt hub-uri regionale de inovare si productie, exportand in alte 14 tari.

Venituri mai mari pentru bugetul de stat

Taxele platite in 2021 catre bugetul de stat reprezinta cea mai mare componenta a valorii adaugate sustinute de lantul de valoare al Sistemului Coca-Cola in Romania, respectiv 229 MIL euro.

Valoarea taxelor platite direct de catre Sistemul Coca-Cola s-a ridicat la 39 MIL euro.

Contributia indirecta, prin taxe platite de furnizori, parteneri si furnizorii acestora, s-au ridicat la 190 MIL euro.

Mai multe locuri de munca sustinute in 2021

In 2021, echipele Coca-Cola Romania si Coca-Cola HBC Romania numarau, in total, 1.529 de angajati. Activitatea Sistemului Coca-Cola sustine, insa, un numar mai mare de locuri de munca, respectiv 18.800, in industrii diverse, precum fabricarea de bunuri, servicii si transporturi pe intregul lant de valoare.

18.800 locuri de munca generate direct si indirect de Sistemul Coca-Cola echivaleaza cu 0,24% din totalul angajatilor din Romania, fata de 0.20% in 2020.

• Numarul locurilor de munca sustinute indirect de Sistemul Coca-Cola in Romania este de 17.271.

• Fiecare loc de munca in cadrul Sistemului Coca-Cola sustine alte 11 locuri de munca in   Romania.

De 31 de ani, construim in Romania mai mult decat o afacere de succes: suntem un partener implicat, consecvent si de incredere pentru mediul de afaceri si comunitate. In calitate de lider al industriei locale de bauturi, suntem constienti de rolul nostru si de impactul pe care operatiunile companiei il genereaza la nivelul societatii romanesti. Lucram alaturi de partenerii nostri si, doar impreuna, putem sa cream premisele pentru un viitor sustenabil. Investim constant in dezvoltarea capabilitatilor oamenilor si ne dorim parteneriate solide cu clientii, astfel incat sa oferim consumatorilor nostri bautura potrivita pentru fiecare ocazie de consum, 24/7”. - Jovan Radosavljevic, General Manager, Coca-Cola HBC Romania.

                                                         

Rolul bauturilor pe care le oferim este de a fi parte din momentele de bucurie a milioane de romani. Tot astfel, ca business, ne propunem sa contribuim la dezvoltarea comunitatii in care suntem prezenti, alaturi de intregul ecosistem economic implicat in activitatea noastra. Bauturile si campaniile de marketing sunt doar partea vizibila a activitatii pe care o desfasuram pe plan local. Dar cifrele din spatele lor confirma angajamentul nostru puternic de a creste alaturi de Romania, de comunitatea si oamenii de aici.” – Paris Nikolopoulos, General Manager, Coca-Cola Romania.

                                                          

Despre Studiul de Impact Socio-Economic al Sistemului Coca-Cola in Romania

Studiul de impact socio-economic este realizat de economisti de prestigiu din cadrul companiei de consultanta Steward Redqueen (Olanda), pe baza datelor din 2021, dupa o metodologie aplicata si in alte zeci de tari, creata de castigatorul premiului Nobel pentru economie, Vassily Leontief.

                                                          

Despre Compania Coca-Cola

Coca-Cola este o companie pentru toti, care ofera produse in peste 200 de tari si teritorii. Misiunea companiei noastre este de a racori lumea si a se implica intr-o schimbare in bine. Alaturi de marcile Coca-Cola, portofoliul nostru include Sprite, Fanta si alte bauturi racoritoare. Din categoriile de apa, bauturi pentru sportivi, cafea si ceaiuri, oferim brandurile Dasani, smartwater, vitaminwater, Topo Chico, Powerade, Costa, Georgia, Gold Peak, Honest si Ayakata iar pe segmentele de bauturi nutritionale, sucuri, lapte si bauturi pe baza de plante, oferim, printre altele, brandurile Minute Maid, Simply, innocent, Del Valle, fairlife si AdeZ. Ne adaptam in mod constant portofoliul, incepand cu reducerea zaharului din bauturile noastre, pana la dezvoltarea unor produse noi, inovatoare. Totodata, lucram pentru a avea un impact pozitiv in vietile oamenilor, in comunitate si asupra planetei, prin reaprovizionarea cu apa a surselor noastre, prin promovarea reciclarii ambalajelor, practici sustenabile de aprovizionare si reducerea emisiilor de carbon pe intregul lant de valoare. Impreuna cu partenerii nostri de imbuteliere, avem peste 700.000 de angajati, oferind oportunitati economice comunitatilor locale din intreaga lume.

In Romania, ca in toate tarile in care isi desfasoara activitatea, Coca-Cola detine si functioneaza pe baza unui sistem propriu, incluzand toate verigile necesare producerii si distributiei produselor catre consumatori. Pe plan local, Sistemul este format din Coca-Cola Romania (filiala a The Coca-Cola Company, proprietarul marcilor inregistrate) si partenerul sau, Coca-Cola HBC Romania, care imbuteliaza si distribuie produsele Coca-Cola sub licenta The Coca-Cola Company in Romania.

Pentru mai multe informatii legate de companie va rugam sa vizitati site-ul www.coca-colacompany.com si sa ne urmariti pe Twitter, Instagram, Facebook si LinkedIn.

Despre Coca-Cola HBC Romania

Coca-Cola HBC este unul dintre cei mai mari imbuteliatori ai companiei Coca-Cola. Impreuna cu clientii nostri, deservim 715 milioane de oameni, acoperind o vasta arie geografica, in 29 de tari si 3 continente. Portofoliul nostru este unul dintre cele mai puternice, complexe si flexibile din industria bauturilor, oferindu-le consumatorilor branduri de prestigiu din categoriile bauturi carbogazoase, sucuri, apa, energizante, ceaiuri, cafea si bauturi alcoolice premium. Generam valoare pentru toti partenerii nostri prin sustinerea dezvoltarii socio-economice a comunitatilor unde ne desfasuram activitatea si credem ca a avea un impact pozitiv asupra mediului este vital pentru dezvoltarea viitoare a afacerii.

In Romania, Coca-Cola HBC a fost desemnata cea mai sustenabila companie pe plan local, pentru al saselea an consecutiv (2016 – 2021), conform ‘Romania CSR Index / Romania CST Index’, studiu realizat de agentia de consultanta independenta The Azores.

Pentru mai multe informatii, va rugam sa accesati https://ro.coca-colahellenic.com/ro/media

Autori

foto
COCA-COLA ROMANIA SRL
foto
COCA-COLA HBC ROMANIA SRL