loader
Consiliul consultativ, o oportunitate de crestere pentru antreprenori

Consiliul consultativ, o oportunitate de crestere pentru antreprenori

In Romania abordarea unui subiect precum consiliul consultativ (Board of Advisors) nu este simpla. De la traducerea termenului din limba engleza pana la conversia acestuia in practica de business.

Reflexele de semantica si cultura locala de afaceri nu par sa tina cu noi. Si totusi, sub impactul globalizarii si raspandirii noilor modele de business subiectul impune o necesara actualitate.

Mediul de afaceri tot mai competitiv obliga companiile sa exploreze optiuni de crestere. Rapid, acestea pot fi de doua feluri: 1. urgent-operationale ca actiuni sau 2. strategic-orientate ca decizii.  Din aceasta a doua categorie face parte si consiliul consultativ. Rolul acestuia este sa ghideze, sa consilieze si sa sfatuiasca directorul general/CEO-ul si echipa de management cu privire la directia de dezvoltare a companiei.

Spre deosebite de binecunoscuta sedinta formala a consiliului de administratie, format din directorii departamentelor, in cazul consiliului consultativ rolul este unul informal si iar componenta este alcatuita din oameni cu senioritate si experienta in diferite arii de expertiza.

Consiliu director vs. consiliu consultativ

Spre deosebire de consiliul director, unde fiecare membru este ales de actionari, are responsabilitati definite legal, care sunt complementate de regulamente interioare, consiliul consultativ este relativ usor de format, nu-i ancoreaza legal pe consilieri si are beneficiul unor oameni cu experienta care sa ajute la cresterea afacerii. Consilierii sunt alesi personal de CEO si de echipa de conducere, numarul lor poate creste sau scadea, deoarece pot fi cu usurinta inlocuiti in functie de nevoile companiei.

Un consiliu consultativ costa mai putin

Membrii consiliului director primesc o remuneratie importanta si pot fi trasi la raspundere pentru comiterea unor eventuale erori. Consilierii nu pot fi trasi la raspundere si prin urmare nu sunt platiti in aceeasi masura. Cele mai des intalnite forme de recompensare a aportului adus constau in actiuni in cadrul companiei sau o mica remuneratie.

Consilierii cu rol consultativ sunt cel mai des intalniti in cazul startup-rilor sau companiilor mici, caz in care contributia lor este benevola si este uneori recompensata doar cu recunostinta antreprenorilor.

Consilierii ajuta pentru ca fie au afinitati personale cu antreprenorul pe care il ajuta, fie le place misiunea afacerii pentru care consiliaza. Intalnirile cu consilierii au un caracter simplu, informal si destins. Abordarea este de ansamblu si ofera antreprenorilor o imagine strategica.

Prioritati si responsabilitati

Baza legala a colaborarii cu membrii consiliului director le impune prioritatea nevoilor organizatiei si ale actionarilor acesteia in fata nevoilor angajatilor. In schimb, consiliul consultativ nu are o asemenea datorie fata de companie; directionarea, indrumarea si consilierea CEO-ului si a echipei manageriale reprezinta prioritatea principala a acestuia.

Alcatuirea unui consiliu consultativ reprezinta o oportunitate pentru multe categorii de afaceri si nu ar trebui considerata o bataie de cap. Aceasta abordare este pentru companii o sansa rara de a construi o echipa calificata de mentori loiali care sa sustina cu sfaturi pertinente dezvoltarea companiei. Crearea unui consiliu consultativ aduce pentru companiile antreprenoriale o oportunitate de crestere accelerata prin accesarea experientei profesionistilor independenti.

Autori

foto
PKF FINCONTA SRL