loader

Competentele digitale vor contribui la reducerea diferentelor dintre femei si barbati la locul de munca

Un nou studiu realizat de Accenture, intitulat “Sa ajungem la egalitate: Cum pot competentele digitale sa reduca diferentele de gen la locul de munca”, arata ca egalitatea de gen, una dintre valorile fundamentale la nivel global, ar putea fi obtinuta chiar si in 25 de ani.

Fluenta digitala, respectiv masura in care persoanele adopta si folosesc tehnologiile digitale pentru a deveni mai informate, mai conectate si mai eficiente, joaca un rol cheie in sustinerea femeilor pentru ca acestea sa aiba sansa de a porni de pe picior de egalitate cu barbatii.

 


Potrivit rezultatelor studiului Accenture, daca guvernele si mediul de afaceri ar dubla ritmul in care femeile devin fluente digital, egalitatea de gen ar putea fi obtinuta in 25 de ani in tarile dezvoltate, versus 50 de ani daca lucrurile nu s-ar schimba deloc. In tarile in curs de dezvoltare, egalitatea la locul de munca ar putea fi obtinuta in 45 de ani, fata de 85 de ani daca se mentine ritmul actual.
 

“Femeile reprezinta un potential de talent insuficient explorat care poate ajuta la reducerea diferentei dintre abilitatile necesare pentru pastrarea competitivitatii si resursele umane disponibile”, a declarat Pierre Nanterme, CEO Accenture. “Este o oportunitate clara de colaborare intre guverne si mediul de afaceri in eforturile de a echipa mai multe femei cu competente digitale si de a accelera egalitatea de gen in piata de munca”, a mai adaugat Nanterme.


Chiar daca e clar ca fluenta digitala ajuta femeile sa se pregateasca si sa isi gaseasca un loc de munca, relatia dintre fluenta digitala si evolutia femeilor nu poate fi considerata semnificativa. Se asteapta ca acest lucru sa se schimbe odata ce tot mai multe femei din generatia Millennial vor ajunge pe pozitii de conducere. Cercetarea desfasurata de Accenture a aratat ca in Statele Unite, sase din zece femei din generatia Millennial intervievate aspira la obtinerea unor pozitii manageriale.


Desi studiul a aratat ca abilitatile digitale au un impact pozitiv asupra castigurilor salariale obtinute atat de catre barbati, cat si de catre femei, diferentele salariale nu dispar. Barbatii din generatiile Millennial, Generatia X si Generatia Baby Boomers sunt in continuare, la momentul actual, cei care castiga cei mai multi bani.


“Exista mai multe modalitati de reducere a diferentei de gen la locul de munca, insa imbunatatirea competentelor digitale reprezinta o modalitate foarte promitatoare”, a declarat Julie Sweet, director executiv Accenture pentru America de Nord. “Acesta este un mesaj puternic pentru toate femeile si fetele. Dezvoltarea continua a abilitatilor tale de a utiliza tehnologiile digitale, atat acasa, cat si la serviciu, are un efect evident si pozitiv in fiecare etapa a carierei tale. Aceasta iti ofera un avantaj intrucat reprezentantii mediului de afaceri si ai guvernelor cauta sa ocupe posturile care sustin economia in crestere a zilelor noastre”, a mai adaugat Sweet.

 


Metodologie


Pentru a identifica si pentru a intelege mai bine rolul fluentei digitale in egalitatea de gen la nivelul fortelor de munca, a fost dezvoltat Modelul Accenture de Fluenta Digitala. Studiul a fost realizat in perioada decembrie 2015-ianuarie 2016 pe mai mult de 4.900 de respondenti femei si barbati din 31 de tari pentru a evalua amploarea in care oamenii utilizeaza tehnologiile digitale in viata personala, in educatie si la serviciu. Esantionul a cuprins un numar egal de angajati barbati si femei, reprezentand trei generatii (Millennials, Generatia X si Baby Boomers) din randul tuturor nivelurilor de cariera, din companii de diferite dimensiuni.

Marja de eroare a fost de aproximativ +/- 1,4%. Tehnologiile digitale includ cursuri virtuale, instrumente digitale (camere web, mesageria instantanee), platformele social media si utilizarea dispozitivelor digitale, precum smartphone-urile.

 

Raspunsurile sondajului au fost coroborate cu rapoarte publicate si informatiile publice disponibile la nivel de educatie, angajare, leadership si cercetare furnizate de Banca Mondiala, OECD, Forumul Economic Mondial si de Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor. Tarile incluse in Modelul Accenture de Fluenta Digitala sunt Argentina, Australia, Austria, Brazilia, Canada, Franta, Germania, China (inclusiv Hong Kong si Taiwan), India, Indonezia, Irlanda, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia, Filipine, Arabia Saudita, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Elvetia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.
 

Autori

foto
ACCENTURE SERVICES SRL