loader

Companiile romanesti intentioneaza sa creasca investitiile cu cercetarea si dezvoltarea

Majoritatea companiilor romanesti cred ca cercetarea si dezvoltarea (R&D) reprezinta un element-cheie al competitivitatii economice, insa, cu toate acestea, la nivelul intregii tari, investitiile in R&D reprezinta doar 0,49 % din PIB, cea mai mica rata din cele 10 tari din Europa Centrala care au participat la studiul Deloitte CE Corporate R&D Report 2014.

Totusi, 71% din companiile locale au declarat ca intentioneaza sa creasca cheltuielile cu cercetarea-dezvoltarea in urmatorii ani, iar acest procent ajunge la 81% in urmatorii trei pana la cinci ani. Studiul arata ca mai mult de jumatate dintre companiile participante (57%) cheltuie pana la 3% din venituri cu R&D.

 

“Printre motivele pentru care nivelul cheltuielilor cu cercetarea-dezvoltarea este atat de scazut se numara lipsa unor stimulente guvernamentale notabile care sa incurajeze investitiile, precum si promovarea slaba a celor existente, birocratia prea mare intampinata pe parcursul procesului de aplicare, dar si preocuparile legate de felul cum interpreteaza autoritatea fiscala aceste cheltuieli”, a spus Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania. “Este incurajator insa sa vedem ca peste 80% din repondenti anticipeaza o crestere a cheltuielilor cu R&D in urmatorii trei pana la cinci ani si ca niciuna dintre companiile care au participat la studiu nu anticipeaza o scadere a bugetelor in aceasta directie.”

 

Cele mai mari investitii in R&D (peste 5%) sunt inregistrate de catre 22% din companiile care isi desfasoara activitatea, in principal, in domeniile IT, media si telecomunicatii. Doar 3% dintre companiile intervievate spun ca nu aloca niciun buget pentru R&D. Potrivit studiului, 81% din repondenti sunt de parere ca investitiile in R&D au drept rezultat cresterea competitivitatii produselor si serviciilor.

 

Raportul a mai aratat ca cei mai importanti factori care ar putea incuraja companiile intr-un mod eficient sa creasca investitiile in R&D sunt existenta acestor tipuri de beneficii si costul cercetatorilor, urmate de disponibilitatea cercetatorilor experimentati, precum si un accent mai mare pe subventii in numerar si nu pe stimulente de ordin fiscal.

 

In cadrul studiului au fost intervievate 330 de companii din 10 tari din regiune (Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia), iar una din concluzii a fost ca firmele din Europa Centrala au o intelegere sporita in legatura cu ceea ce reprezinta activitatile de cercetare-dezvoltare. Aceasta schimbare va ajuta companiile sa identifice procese si costuri care nu erau privite pana acum drept R&D, ceea ce poate genera o crestere a acestor cheltuieli in regiune. Studiul Deloitte reprezinta totodata o ocazie de a afla mai multe despre politicile de R&D ale companiilor, inclusiv despre atentia sporita acordata managementului capitalului uman, recrutarii si retentiei resurselor umane valoroase, sau despre interesul crescut in managementul portofoliului de R&D.

 

Printre concluziile studiului se numara:

 

* Colaborarea la nivel de R&D dintre companii si unitatile care au drept obiect de activitate cercetarea este in crestere, ceea ce reprezinta un semn pozitiv pentru afaceri si relatiile cu institutiile respective;

 

* Mai mult de una din cinci companiile chestionate din regiune (21%) nu are niciun fel de politici R&D, insa cele care au sunt preocupate de identificarea surselor de finantare si a resurselor umane corespunzatoare;

 

* Politica de nedivulgare a informatiilor reprezinta forma cea mai comuna de protejare a proprietatii intelectuale/ know-how-ului in Europa Centrala; cu toate acestea, solutiile personalizate la nivel de companie sau de sector de activitate care implica mai mult de o forma de protectie sunt recunoscute drept cele mai eficiente.

Autori

foto
DELOITTE TAX SRL