loader

Colliers: Radiografia pietei de birouri din Bucuresti 2010-2013

Cererea sanatoasa pe piata de birouri Bucuresti, totalizand 70,000 m2 in 2013 (40% din totalul tranzactiilor de inchiriere), va creste in anii urmatori, pe fondul dezvoltarii mediului de business local – arata Radiografia pietei de birouri din Bucuresti, cel mai recent studiu publicat de Colliers International Romania.

Pietele mature sunt caracterizate de o pondere mica a extinderilor si noilor intrari in totalul activitatii de inchiriere de spatii de birouri, in timp ce relocarile si renegocierile tind sa aiba o cota mai mare. In pietele emergente, insa, cum este si cazul Bucurestiului, o pondere crescuta a tranzactiilor de inchiriere realizate de companii nou-intrate pe piata sau care isi extend spatial curenteste considerata a fi sanatoasa, avand in vedere faptul ca acest tip de tranzactii sunt responsabile pentru absorbtia stocului curent de birouri si genereaza noi oportunitati de dezvoltare imobiliara.

 

Cererea sanatoasa actioneaza asadar drept barometrul economiei locale, trendul sau ascendent fiind un indicator al activitatii crescute din partea companiilor care opereaza in Romania si al interesului ridicat pentru piata locala din partea companiilor internationale.

 

"Evolutia pietei de birouri din Capitala poate fi asociata cu cea a unui adolescent care face primii pasi spre maturitate - dupa cativa ani de lupta pentru a gasi drumul cel bun, in care am asistat la ascensiunea si caderile sale, piata de birouri locala se indreapta acum spre stabilitate si o crestere durabila", declara Daniela Popescu, Head of Research in cadrul Colliers International Romania.

 

Potrivit studiului, activitatea totala pe piata de birouri din Bucuresti a inregistrat o medie de 195,000 m2 in ultimii patru ani. Anul 2013 a depasit media perioadei analizate cu 20%, cu un volum total de 250.000 m2 spatii de birouri inchiriate. Cererea neta, compusa din toate tranzactiile de inchiriere care reduc efectiv rata de neocupare (extinderi, relocari din stoc necompetitiv si noi intrari pe piata), reprezinta o pondere medie de 54% din activitatea totala derulata in perioada 2010-2013. Procentele anuale au variat intre 40% (2013) si 65% (2010) in cursul perioadei analizate.

 

Extinderile si noile intrari pe piata - sursele principale ale cererii sanatoase – au contribuit cu un volum cuprins intre 40.000 – 70.000 m2 la volumul anual al tranzactiilor, inregistrand o pondere medie anuala de 30% din cererea totala a celor patru ani.

 

Segmentul IT&C a fost principalul motor al cererii sanatoase din piata de birouri (42% din totalul de tranzactiilor de extindere). Companiile active in acest sector au preferat trei zone: Dimitrie-Pompeiu, Victoriei si Barbu Vacarescu-Floreasca.

 

Sectorul financiar a contribuit cu alte 14% la volumul total al extinderilor din perioada analizata. Dupa ce a cunoscut una dintre cele mai bune evolutii inainte de criza financiara, volumul de spatii ocupate de companiile financiare a continuat sa creasca inclusiv in anul 2010, dar a evoluat modest in urmatorii trei ani.

 

Companiile din domeniile energetic si industrial se afla insa intr-o continua crestere, atingand un volum cumulat al extinderilor de 8.000 m2 in 2013.

Zonele preferate de companiile nou intrate pe piata sau de cele interesate de extinderea spatiului current au fost Dimitrie Pompeiu, Victoriei si Floreasca–Barbu Vacarescu.

“In discutiile cu clientii nostri intalnim frecvent intrebarea referitoare la cererea sanatoasa si diferentierea sa de volumul total al tranzactiilor de inchiriere, de aceea este esential sa subliniem evolutia pozitiva a noilor intrari si a extinderilor pe piata de birouri din Bucuresti. Avand in vedere estimarile de crestere a economiei locale in urmatorii ani, ne asteptam ca trendul ascendent al pietei de birouri sa fie generat de companii care fie se extend, fie isi fac intrarea pe piata din Bucuresti”, declara Oana Sirbu, Associate in Departamentul de Birouri al Colliers International.

Autori

foto
COLLIERS INTERNATIONAL SRL