loader
Colaborarea cu freelanceri: solutie sau nu pentru suplinirea deficitului de personal?

Colaborarea cu freelanceri: solutie sau nu pentru suplinirea deficitului de personal?

Potrivit Smartree Romania, unul dintre liderii din Romania pe piata de externalizare a proceselor de HR, freelancing-ul cunoaste o ascensiune tot mai mare in ultima perioada in randurile romanilor.

Apelarea la specialisti in sistem freelancing poate reprezenta o solutie pentru suplinirea deficitului de personal sau pentru desfasurarea activitatiilor in proiecte temporare in anumite industrii.

 

Freelancing-ul este o modalitate de lucru deja consacrata in unele domenii, unde exista o lipsa acuta de personal. Ca metoda de derulare a activitatii, freelancing-ul poate avantaja start up-urile sau business-urile mici care poate nu isi permit sa angajeze personal cu contract de munca full-time, dar si companiile care sunt implicate in proiecte temporare si au nevoie sau prefera sa colaboreze cu freelanceri. De asemenea, in functie de specificul unei afaceri, exista perioade de varf, cand necesarul de personal este peste medie, insa aceasta cerere este doar una temporara.

 

„Totusi, exista companii unde cultura organizationala, comunicarea permanenta si colaborarea in interiorul echipei joaca un rol vital in atingerea obiectivelor si gasirea de solutii inovatoare. In aceste situatii, contractarea unor persoane care presteaza activitati independente se exclude de la sine”, a declarat Raluca Penes, HR Coordinator Smartree Romania.

 

Piata de freelancing din Romania

 

Sustinuta de evolutiile tehnologice si accesul tot mai mare la internet alaturi de metodele moderne de comunicare, piata de freelancing din Romania cunoaste o dezvoltare continua de la an la an. Tot mai multi romani aleg sa lucreze independent ca alternativa la statutul clasic de angajat si sa presteze servicii de specialitate in domenii cat mai diversificate.

 

„Majoritatea freelancerilor din Romania lucreaza in domenii precum design grafic, copywriting, dezvoltare de continut web, dezvoltare site-uri, consultanta in afaceri, programare sau dezvoltare de aplicatii web. Astfel, la nivel de industrii, cei mai multi freelanceri se inregistreaza in domeniie IT, consultanta financiara, logistica, start up-uri si contabilitate”, a declarat Raluca Penes, HR Coordinator Smartree Romania.

 

Cel mai des, freelancerii isi gasesc contracte prelungind sau reinnoind contractul cu vechii angajatori sau prin intermediul recomandarilor. De asemenea, majoritatea freelancerilor romani adopta modalitatea PFA-ului, ca forma legala pentru derularea activitatii. Aceasta forma juridica este cea mai simpla din punct de vedere al formalitatilor: contabilitatea este usor de realizat, nu necesita neaparat expertiza unui contabil si se poate realiza chiar de catre persoana in cauza.

 

La nivel de piata, inregistrarile de PFA-uri din Romania au crescut cu 11% in primele opt luni ale acestui an fata de aceeasi perioada din 2016. Astfel, judetul Arges a inregistrat cea mai mare crestere in perioada analizata, si anume 48%. In judete precum Alba si Valcea, numarul de inregistrari de PFA-uri a crescut in 2017 cu 36%, respectiv 38% comparativ cu anul trecut, in timp ce judetele Maramures si Mures au avut cu 39% mai multe inregistrari efectuate in primele opt luni din 2017, fata de 2016 (cf. Oficiul National al Registrului Comertului).

 

Profilul freelancer-ului roman

 

Conform specialistilor Smartree Romania, exista doua categorii de persoane care recurg la freelancing ca modalitate de lucru: cei care isi doresc rotunjirea veniturilor sau persoane tinere care vad in aceasta optiune un mod de viata. Pe scurt, acestia isi pot organiza timpul de munca dupa propriile reguli si teoretic au posibilitatea de a obtine castiguri nelimitate.

 

„In realitate, lucrand pe cont propriu poti ajunge sa iti dedici mai multe ore vietii profesionale, iar castigurile, de cele mai multe ori fluctuante, sa nu fie pe masura castigurilor salariale din postura clasica de angajat. Totusi, posibilitatea unui castig mai mare continua sa atraga tot mai multi specialisti independenti. In Romania, de exemplu, dezvoltatorii software, consultantii fiscali, dezvoltatorii de aplicatii mobile android sau dezvoltatorii web castiga cel mai bine in prezent”, a adaugat Raluca Penes, HR Coordinator Smartree Romania.

 

Desi in ultima perioada, freelancing-ul cunoaste o dezvoltare tot mai mare, persoanele trecute de 45 ani au o reticenta accentuata in privinta acestei modalitati de lucru. Aceasta categorie de public este in continuare dependenta de existenta unui loc de munca stabil, dar si de ritualul mersului zilnic la munca. Pe de alta parte, exista si persoane foarte bine pregatite in anumite domenii, care dupa o anumita varsta doresc sa aiba libertatea care vine la pachet cu statutul de freelancer in defavoarea celui de angajat.

Autori

foto
SMARTREE ROMANIA SRL