loader

Codul Muncii - Reglementari ale performantei la locul de munca

In ciuda agitatiei economice care continua sa afecteze piata muncii ca urmare a severei crize economice globale, Romania a reusit sa atinga un anumit grad de stabilitate in acest domeniu.

In 2011, Codul Muncii a parcurs cateva revizuiri importante, pe masura ce legea dialogului social a inlocuit complet in 2006 legislatia cu privire la contractele colective de munca, sindicatele si asociatiile de angajati. Aceste schimbari au dus la acea flexibilitate de mult cautata , aplicata atat in relatiile de munca individuale cat si colective si de asemenea, au ajutat la realizarea unui echilibru intre drepturile angajatorilor si protectia oferita angajatilor.

 

Performanta la locul de munca – un concept care in sfarsit capata recunoastere

 

Schimbarea perspectivei asupra performantei angajatilor la locul de munca a fost una dintre schimbarile venite ale codului muncii. Acest lucru incurajeaza motivarea acestora si abilitatea angajatorilor sa astepte performanta la nivelul potrivit. Bineinteles, protectia sociala isi pastreaza locul in cadrul reglementarilor legale. In acelasi timp, angajatorul ramane cu sarcina dificila de a demonstra ca un angajat este lipsit de performanta si, ca urmare a acestui lucru, decide sa nu mai continue impreuna cu acel angajat.

 

Dintre dezavantaje, legea cere ca si criteriile de performanta sa fie incluse in contractele de munca, fiind astfel subiect al aprobarii angajatului. Aceasta cerinta va restrange totusi posibilitatea angajatorului de a adapta criteriile de performanta realitatilor in continua schimvare ale pietei si economiei. O solutie ar fi gasirea unui limbaj larg care sa defineasca performanta si criteriile acesteia, astfel incat sa reziste testului timpului.

 

Regasiti in articolul complet in limba engleza detalii cu privire la modul in care Codul Muncii raspunde cerintelor si nevoilor de pe piata muncii, aici