loader
CJUE in cauza Vodafone: sumele percepute pentru rezilierea anticipata a contractelor sunt purtatoare de TVA

CJUE in cauza Vodafone: sumele percepute pentru rezilierea anticipata a contractelor sunt purtatoare de TVA

Material de opinie de Victoria Dobre, Senior Manager Taxe Indirecte, si Silvana Balea, Manager Taxe Indirecte, Deloitte Romania

 

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a confirmat, printr-o decizie emisa recent, faptul ca sumele compensatorii achitate de clienti pentru rezilierea contractelor inainte de termen, din motive imputabile acestora, sunt supuse TVA. Hotararea curtii in speta Vodafone Portugalia a fost asteptata cu real interes, inca de la transmiterea intrebarilor preliminare, si vine in completarea unei decizii mai vechi a CJUE, in cauza MEO.

In ambele cazuri se discuta despre compensatiile percepute clientilor la momentul la care contractul este reziliat anticipat din culpa acestora. Atat MEO, cat si Vodafone au sustinut ca sumele respective nu ar fi subiect de TVA, insa autoritatea fiscala a considerat ca, in fapt, acestea reprezinta contravaloarea unor servicii.

Argumentele instantei europene

Analiza curtii a fost fundamentata pe argumentele folosite in stabilirea deciziei in speta MEO.

Si in speta Vodafone s-a subliniat ca o prestare de servicii este efectuata cu titlu oneros in cazul in care intre prestator si beneficiar exista un raport juridic (contract) in baza caruia au loc prestatii reciproce, iar plata primita de prestator reprezinta contravaloarea efectiva a serviciului prestat.

In ceea ce priveste suma achitata de client pentru rezilierea anticipata a contractului, CJUE considera ca plata decurge din dreptul acestuia de a beneficia de servicii, chiar si in cazul in care nu doreste sau nu poate sa puna in aplicare acest drept dintr-un motiv care ii este imputabil.

Sumele percepute pentru rezilierea anticipata a contractului sunt justificate prin necesitatea recuperarii unei parti din costurile asociate serviciilor furnizate, pe care clientii s au angajat contractual sa le ramburseze in ipoteza rezilierii anticipate, avand in vedere ca Vodafone le ofera posibilitatea de a beneficia de servicii, iar incetarea prestarii nu ii este atribuibila. In esenta, aceasta compensatie garanteaza operatorului o remuneratie contractuala minima pentru serviciile oferite.

Pe cale de consecinta, CJUE apreciaza ca sumele trebuie considerate parte din pretul serviciului pe care Vodafone s a angajat sa il furnizeze clientilor. In aceste conditii, sumele sunt de aceeasi natura cu cele care ar fi fost percepute daca serviciile ar fi fost prestate pana la finalul perioadei contractuale sau daca respectivii clienti nu ar fi beneficiat de clauzele promotionale speciale.

In sustinerea aprecierii sale, curtea retine ca atat serviciul care trebuie furnizat, cat si contraprestatia dreptului de a beneficia de acest serviciu sunt determinate la incheierea contractului dintre Vodafone si clientii sai, potrivit unor criterii bine stabilite, care precizeaza atat onorariul serviciilor, cat si modul in care trebuie calculata compensatia pentru rezilierea anticipata.

Contraprestatia platita nu este, prin urmare, nici voluntara si aleatorie, nici dificil de cuantificat sau incerta. Astfel, se poate concluziona ca, in situatia analizata, este vorba de o prestare de servicii efectuata cu titlu oneros si, in consecinta, trebuie facturata cu TVA.

Prin decizia data, CJUE respinge argumente precum cele ca suma este asimilata unei plati impuse de lege sau ca, in fapt, s-a urmarit despagubirea operatorului ca urmare a rezilierii contractului de catre client.

In schimb, realitatea economica ramane unul dintre criteriile cele mai importante in baza carora CJUE analizeaza implicatiile de TVA. In cazul de fata, este vorba de garantarea unei remuneratii minime pentru serviciile pe care Vodafone le-a furnizat in baza unui raport juridic consensual caracterizat printr un schimb de prestatii reciproce. Prin urmare, aceste plati constituie parte integranta din onorariul primit de furnizor pentru serviciile sale si, deci, trebuie incluse in baza de impozitare a TVA.

Astfel, decizia CJUE subliniaza faptul ca, desi sumele percepute pentru rezilierea anticipata a contractelor sunt in cuantum diferit (mai mici) de contravaloarea serviciilor ramase de prestat pana la data expirarii perioadei de contractare minime predeterminate, acestea pot fi considerate parte din pretul serviciului prestat in anumite conditii.

Care va fi impactul acestei decizii?

Ca urmare a acestei decizii, este de asteptat ca autoritatile fiscale sa analizeze in detaliu despagubirile/penalitatile solicitate pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, contestand aspectele formale si analizand mai degraba substanta economica a acestor plati.

Totodata, este important de subliniat ca decizia se aplica pentru toate tipurile de contracte care prevad mecanisme similare in ceea ce priveste rezilierea anticipata, indiferent de industria in care activeaza furnizorul. Interesul major nu este doar pentru furnizori, ci si pentru clienti, acestia din urma fiind cei care, odata ce au platit TVA pentru sumele aferente rezilierii, isi vor pune problema posibilitatii deducerii TVA, respectiv a justificarii legaturii cu operatiunile care dau drept de deducere a TVA.

Autori

foto
DELOITTE AUDIT SRL