loader
Cinci mituri despre finantarile prin Factoring Revers

Cinci mituri despre finantarile prin Factoring Revers

Cu beneficii pentru intregul ecosistem de afaceri, operatiunile de Factoring Revers au inregistrat in 2020 o crestere de peste 35% fata de volumele tranzactionate in 2019

Factoring-ul Revers (sau Supply Chain Financing) a fost unul dintre castigatorii pandemiei Covid-19, intrucat a putut oferi predictibilitate asupra capitalului de lucru si optimizarea costurilor atat pentru cumparatori, cat si pentru vanzatori, intr-o perioada plina de provocari.

Cu beneficii pentru intregul ecosistem de afaceri, operatiunile de Factoring Revers au inregistrat in 2020 o crestere de peste 35% fata de volumele tranzactionate in 2019, ajutand piata locala de factoring sa depaseasca nivelul de 5 miliarde de euro, potrivit studiului de piata anual realizat de catre Asociatia Romana de Factoring.

Cum functioneaza Factoring-ul Revers 

Factoring-ul Revers este propus furnizorilor de servicii si produse direct de catre beneficiarul acestora, cumparatorul,  impreuna cu institutia finantatoare.

Solutia permite cumparatorului sa isi extinda termenele de plata cu furnizorii sai, si astfel sa isi eficientizeze capitalul circulant care poate fi directionat catre alte initiative pentru dezvoltarea companiei. Totodata, furnizorilor le permite lichidizarea propriilor creante la costuri favorabile, ceea ce contribuie la dezvoltarea relatiei comerciale cu cumparatorul.

In contextul pandemic,  furnizorii (cu precadere din categoria clientilor mici sau mijlocii) isi doresc acoperirea riscului de plata intarziata si acces facil la finantare. Astfel, 2020 a adus o crestere a cererii pentru Factoring Revers.

Cinci mituri despre Factoring-ul Revers: 

1. Factoring-ul Revers este o finantare, deci banca trebuie sa aprobe o limita de credit pentru furnizor

Factoring-ul Revers reprezinta pentru furnizor o vanzare fara recurs a facturilor acceptate la plata de catre cumparator. La randul sau, cumparatorul garanteaza bancii plata la scadenta a acestor facturi acceptate la plata, precum si faptul ca ele nu sunt supuse riscului de disputa comerciala sau de compensare ulterioara.

Prin urmare, avand in vedere ca banca preia integral riscul de neplata al cumparatorului, nu este necesara analiza de credit sau aprobarea unei limite de factoring la nivel de furnizor.

2. Factoring-ul Revers este dificil de accesat 

Procesul poate fi simplu, rapid si 100% online daca banca dispune de platforme electronice de tranzactionare dedicate operatiunilor de Factoring Revers. 

In ING, programele de Factoring Revers sunt disponibile intr-o maniera complet electronica, securizata si simpla pentru orice utilizator (banca, cumparator si furnizorii acestuia).

Platforma noastra electronica de tranzactionare facturi ofera o arhitectura unica care descompune fiecare tranzactie in flux de numerar pentru a crea componente standardizate si permite plata unei facturi, anticipat sau la termen, in aceeasi zi, atat pentru furnizorii romani, cat si pentru cei externi.

ING a introdus produsul de Factoring Revers in premiera in piata din Romania. Credem cu tarie ca astfel de solutii tehnice, operate prin platforme IT performante, au constituit si vor continua sa reprezinte stimulul cresterii finantarii creditului comercial.”, a explicat Anca Udroiu, Head of Trade Sales Solutions, in cadrul ING Bank Romania.

3. Factoring-ul Revers este scump

Spre deosebire de o structura clasica de factoring in care furnizorul isi vinde creantele pe risc propriu bancii si trebuie sa justifice cu documente livrarea marfii sau prestarea serviciului, in cazul Factoring-ului Revers, procesul operational este controlat de cumparator.

Pentru fiecare factura acceptata la plata, cumparatorul isi asuma un angajament neconditionat si irevocabil de plata fata de banca, iar furnizorul are optiunea de a vinde creanta. Astfel, acesta beneficiaza de o incasare anticipata pentru 100% din valoarea acceptata la plata a facturii, diminuata cu costul de finantare.

De obicei, costul aplicat vanzarii creantelor este aliniat cu riscul de credit al cumparatorului (banca se bazeaza exclusiv pe bonitatea acestuia). De aceea, in cele mai multe cazuri, costurile sunt foarte atractive. In plus, daca nu opteaza pentru plata anticipata, furnizorul se bucura de siguranta incasarii facturii la termenul de plata agreat cu clientul sau.

4. Factoring-ul Revers afecteaza gradul de indatorare al furnizorilor

Pentru furnizor, accesarea unui program de Factoring Revers inseamna o sursa alternativa de finantare care ajuta la optimizarea fondului comercial, la imbunatatirea prognozei si a flexibilitatii fluxului de numerar, dar fara impact asupra gradului de indatorare.

Comparativ cu un credit bancar pentru nevoi curente garantat cu creante comerciale (care afecteaza gradul sau de indatorare financiara), prin programul de Reverse Factoring, furnizorul obtine lichiditatea necesara in linie cu evolutia activitatii sale, fara indatorarea companiei. Astfel, poate lasa loc unor alte finantari, posibil de natura investitionala.

5. Orice companie poate beneficia de Factoring Revers

Cumparatorul corporativ (debitorul cedat al furnizorului) este cel care solicita si conduce programul de Factoring Revers. Produsul este oferit de el, impreuna cu banca partenera, furnizorilor din lantul sau de aprovizionare. Atat timp cat cumparatorul are acest produs disponibil, el decide ce furnizori accepta in cadrul programului si, la randul lor, acestia pot decide independent sa se inroleze. 

Factoring-ul Revers este considerat pe scara larga ca un instrument „3 x WINN”, extrem de util si avantajos atat pentru cumparatori, cat si pentru furnizori, oferind beneficii substantiale ambelor parti comerciale.

ING Bank Romania ofera Factoring Revers de peste zece ani celor mai mari jucatori din piata locala si pentru furnizorii acestora, din toate industriile si categoriile.

ING 

ING Bank Romania este parte a ING Group, institutie financiara internationala globala, care ofera servicii bancare unui numar de peste 38,8 de milioane de clienti individuali, companii sau institutii din peste 40 de tari. 

Infiintata in 1994, ING Bank Romania este in prezent o banca universala, oferind produse si servicii tuturor categoriilor de clienti – companii mari si mici, institutii financiare, mici antreprenori si persoane fizice. ING Bank Romania este a patra banca in top 10 banci locale, conform activelor, si singura banca cu crestere organica, fara achizitii de portofolii de clienti sau alte banci. ING Bank Romania este o banca universala cu peste 1,6 milioane de clienti din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri si Mid-Corporate si Wholesale Banking.

Misiunea ING este aceea de a-i sustine pe oameni sa fie cu un pas inainte, in viata si in afaceri. 

Autori

foto
ING BANK N.V. AMSTERDAM SUCURSALA BUCURESTI