loader
Cheltuielile cu medicina preventiva vor creste de circa trei ori pana in 2030, la nivel global. Ce implicatii apar pentru industria serviciilor de sanatate

Cheltuielile cu medicina preventiva vor creste de circa trei ori pana in 2030, la nivel global. Ce implicatii apar pentru industria serviciilor de sanatate

Autor: Ruxandra Tarlescu, Partener PwC Romania

Cheltuielile cu medicina preventiva vor ajunge pana in 2030 la o valoare de 3,5 trilioane de dolari, de la 1,2 trilioane de dolari in prezent, pe masura ce asistenta medicala va fi centrata pe pacienti, care vor fi incurajati sa previna bolile si nu sa ajunga sa le trateze, reiese din raportul “Future of Health”, realizat de Strategy&, departamentul de strategie globala din reteaua PwC. In aceste conditii, o cincime din totalul bugetelor de sanatate la nivel global va fi alocata, pana in 2030, pentru preventie, fata de 11% in 2021.

In ultimii ani marcati de pandemie, sistemele de sanatate au trecut prin schimbari extraordinare, determinate de tehnologie, reglementare si factori socio-economici. Astfel, se contureaza aparitia asa-numitelor sisteme de sanatate LIFEcare, o convergenta intre wellcare (preventie) si disease care (tratarea bolilor), care, pe langa sectorul de sanatate, va implica si sectoarele de tehnologie si retail & consumer si in care pacientii vor primi solutii personalizate, digitale si adaptate la viata lor de zi cu zi.

Peste 75% dintre directorii din domeniul sanatatii, intervievati in cadrul raportului ”Future of Health”, spun ca accelereaza adoptarea sistemelor LIFEcare de catre state si ca acestea vor ajunge sa fie larg raspandite pana in 2035, in special in domeniul cardiovascular, al bolilor metabolice, oncologie si neurologie.

Cum vor arata sistemele LIFEcare? Care va fi impactul asupra companiilor?

Sistemul wellcare inseamna monitorizare si diagnosticare continua, promovarea unui stil de viata sanatos si prevenire predictiva. Scopul este acela de a mentine sanatatea si bunastarea oamenilor care vor avea acces la programe personalizate de nutritie si suplimente alimentare, exercitii fizice prin utilizarea aplicatiilor digitale de sanatate. Pe langa companiile de servicii medicale si biofarmaceutice, domeniul wellcare va deveni de interes tot mai mare pentru producatorii de alimente si bauturi, companiile de tehnologie si retailerii de imbracaminte si echipamente sportive.

De asemenea, viitoarele sisteme wellcare vor urmari parteneriate cu programele de sanatate dezvoltate de companii si vor ajunge la acorduri de rambursare partiala cu asiguratorii. Totusi, acest lucru ridica stacheta pentru furnizorii de wellcare care vor trebui sa documenteze impactul pozitiv al ofertelor lor asupra sanatatii.

Pentru cazurile care nu pot fi prevenite si care nu sunt prevenite, sistemele de ”disease care” (tratarea bolilor) - similare cu actualele sisteme de asistenta medicala - se vor concentra si mai mult pe depistarea precoce si pe o abordare mai tintita si mai personalizata a conditiilor de sanatate nefavorabile. In timp ce obiectivul de a readuce pacientul la o stare de sanatate mai buna si imbunatatirea calitatii vietii acestuia ramane constant, apar trei trei diferente cheie. Prima este ca ingrijirea bolilor va insemna o abordare mai integrata a asistentei medicale - valorificand o gama mai larga de solutii de sanatate (inclusiv terapii avansate, solutii digitale si medicamente/combinatii de medicamente personalizate). Cea de-a doua este ca pacientii vor juca un rol mult mai activ in definirea parcursului tratamentului cel mai potrivit pentru situatia lor personala. Sprijiniti de asistenti digitali de sanatate, acestia vor putea nu numai sa-si imbunatateasca starea de bine in timpul tratamentului, dar si sa-si gestioneze cu succes tratamentul printr-o implicare mai activa si supravegherea in timp real din partea medicilor. Iar cea de-a treia este ca procesul decizional in ingrijirea bolilor nu se va baza doar pe date privind asistenta medicala, ci va incorpora tot mai mult date personale.

Sistemele LIFECare vor perturba semnificativ activitatea companiilor de servicii medicale, a celor biofarmaceutice sau a altor actori complementari, dar in acelasi timp reprezinta o oportunitate de a exploata segmente cu marje mai mari - in pofida unor reglementari mai dure.

Astfel, acestea vor avea acces la date legate de stilul de viata, asistenta medicala si evolutia bolilor, pentru a dezvolta produse si solutii de sanatate personalizate, inclusiv medicamente si aplicatii digitale. De asemenea, ele vor trebui sa-si construiasca capacitati de Inteligenta Artificiala si analiza a datelor pentru a oferi servicii individuale de ingrijire, de la diagnosticare pana la control.

In prezent, niciun jucator nu poate oferi de unul singur servicii integrate de o asemenea amploare, ceea ce va duce cu siguranta la incheierea de parteneriate, in domeniul public si privat, pentru solutii si capacitati complementare.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL