loader
Bilantul ultimelor doua saptamani pe piata muncii: crestere pe oferta de joburi remote, locurile de munca in afara in scadere fata de perioada anterioara

Bilantul ultimelor doua saptamani pe piata muncii: crestere pe oferta de joburi remote, locurile de munca in afara in scadere fata de perioada anterioara

Numarul total de joburi disponibile e cu 19% mai mare comparativ cu aceeasi perioada din 2021

Din data de 24 februarie pana in prezent, pe platforma de recrutare eJobs.ro au fost publicate peste 15.000 de oportunitati de angajare. Desi in usoara scadere fata de perioada similara, din cauza contextului geopolitic, numarul total de joburi se mentine cu 19% mai mare fata de perioada similara a anului trecut si peste nivelul din 2020. In acelasi timp, in ultimele doua saptamani, se observa o crestere si in ceea ce priveste numarul de locuri de munca remote de la 5%, cat erau in perioada anterioara, la 7,7% din numarul total de joburi, potrivit datelor eJobs Romania, liderul pietei de recrutare din Romania.

Venim dupa doi ani dificili, in care majoritatea companiilor si candidatilor s-au adaptat la noile conditii de lucru remote. In contextul ridicarii tuturor restrictiilor, tot mai multi angajatori doresc sa-si aduca echipele la sedii, macar pentru cateva zile pe saptamana. Cu toate acestea, cresterea numarului de locuri de munca din ultimele doua saptamani ne spune ca sunt tot mai multi angajatori care inteleg ca nevoia de flexibilitate a angajatilor nu dispare odata cu restrictiile, ci ramane cat se poate de reala. Insa, cu siguranta, revenirea la munca de birou si continuarea in sistem hibrid se vor accentua tot mai mult in perioada urmatoare. Angajarile pe toate domeniile si industriile vor continua, chiar si in contextul incert in care ne aflam, caci nevoia acuta de personal ramane o constanta pe piata muncii”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania, cea mai mare platforma de recrutare din tara.

Principalele orase cu cele mai multe joburi noi raman Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov si Iasi. Acestea au totalizat peste 10.000 de locuri de munca noi publicate in ultimele doua saptamani. De asemenea, dupa o perioada lunga de timp, primele trei orase de provincie, Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov, nu mai reusesc nici sa depaseasca, nici sa egaleze oferta de joburi din Capitala.

Cele mai active domenii din punctul de vedere al recrutarilor in ultimele doua saptamani sunt Retail, Prestari Servicii, Call Center/BPO, IT&C si Industria alimentara. In ciuda incertitudinii cauzate de contextul actual, planurile de recrutare ale companiilor raman in picioare, tinand cont de nevoia tot mai mare de angajati, care inclusiv in ultimii doi ani a fost constanta pentru aceste domenii si nu numai.

In ceea ce priveste dorinta candidatilor de a-si gasi un loc de munca, aceasta este la cote inalte chiar si in acest moment, cand piata e in continuare favorabila lor ca urmare  a puternicului deficit de talente resimtit pe toate palierele. De la inceputul acestui an pana in prezent, romanii au depus peste 2,2 milioane de candidaturi pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania. Doar in ultimele 2 saptamani s-au inregistrat peste 410.000 de aplicari, in ciuda incertitudinii generate de contextul actual.

Daca e sa ne uitam la apetenta romanilor pentru joburile remote, trendul ramane unul ascendent: tot mai multi angajati cauta locuri de munca flexibile, care sa le permita sa lucreze de acasa. Procentul de aplicari pentru joburile remote din ultimele doua saptamani este de 11,9%. In perioada anterioara, acesta era 10,9%, iar, in 2021, 9,5% dintre aplicari erau pentru locuri de munca remote, in timp ce in acelasi interval din 2020, 24 februarie-9 martie, doar 1,7% dintre candidaturi vizau joburile pe care le puteai face de acasa.

Din punctul de vedere al interesului romanilor pentru joburile in afara, acesta ramane unul scazut. Aplicarile din ultimele doua saptamani pentru locurile de munca din strainatate sunt la acelasi nivel cu perioada anterioara, respectiv 1,7% din oferta totala de joburi. Totusi, observam o usoara crestere fata de 24 februarie-9 martie 2021 (cand aplicarile internationale erau la 1,2%), insa sunt in continuare sub nivelul anterior declansarii pandemiei: in aceeasi perioada din 2020, 2,2% dintre aplicari mergeau catre joburile din afara.

In acest moment piata muncii functioneaza la intensitate normala pentru ca nevoia acuta de talente nu poate fi pusa pe pauza. Angajatorii isi continua procesele de recrutare, iar candidatii continua sa fie, in cele mai multe domenii, greu de convins si de fidelizat. E nevoie deci sa fim in continuare cat se poate de creativi si de agili si sa gasim solutii noi, care sa raspunda nevoilor momentului”, mai spune Bogdan Badea.

In acest moment, peste 35.000 de locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cele 4,7 milioane de CV-uri si cele peste 1,3 milioane de aplicari lunare constituie cea mai mare baza de candidati activi din Romania. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc in fiecare luna serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL