Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Cele mai mari 500 de afaceri de familie reprezinta echivalentul celei de-a treia economii a lumii | DoingBusiness.ro
loader
Cele mai mari 500 de afaceri de familie reprezinta echivalentul celei de-a treia economii a lumii

Cele mai mari 500 de afaceri de familie reprezinta echivalentul celei de-a treia economii a lumii

Intr-o lume marcata de schimbari rapide si incertitudini, afacerile de familie se remarca prin rezilienta si inovatie. Ele vor continua sa joace un rol esential in asigurarea unei cresteri durabile pentru generatiile viitoare

  • Cele mai mari 500 de afaceri de familie genereaza venituri de 8,8 trilioane de USD si au peste 25 de milioane de angajati in 43 de tari
  • Aproape 50% au efectuat fuziuni si achizitii in ultimii doi ani
  • Peste 30% au o istorie de peste un secol

Afacerile de familie continua sa fie un motor important de crestere pentru economia globala. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume genereaza venituri in valoare de 8,8 trilioane de USD, o crestere de 10% fata 2023, si au 25,1 milioane de angajati in 43 de jurisdictii. Daca ar fi comparate cu PIB-urile nationale, veniturile cumulate ale acestor companii ar fi echivalente cu a treia cea mai mare economie a lumii, devansate doar de SUA si China. Aceste constatari, precum si alte concluzii, au fost publicate in editia 2025 a raportului Global EY 500 Family Business Index, realizat de EY si Universitatea din St. Gallen, un clasament bienal al celor mai mari 500 de afaceri de familie din lume, in functie de venituri.

Europa continua sa gazduiasca aproape jumatate (47%) dintre companiile din clasament, in timp ce 29% se afla in America de Nord, iar 18% isi au sediul in Asia. In ceea ce priveste sectoarele economice, comertul cu amanuntul este cel mai bine reprezentat, conducand cu 20%. Al doilea sector ca marime este cel al bunurilor de larg consum (19%), urmat de industria tehnologiilor de varf (15%) si mobilitate (9%) pe locul al patrulea.

In pofida mediului de afaceri dificil din prezent, fuziunile si achizitiile (M&A) raman un pilon central al strategiei de dezvoltare si de capital pentru acest tip de companii, in conditiile in care cele mai mari 500 de afaceri de familie sunt bine pozitionate pentru a profita de oportunitati. 47% dintre acestea au realizat una sau mai multe tranzactii in ultimii doi ani, iar, dintre cele facute publice, 34% au implicat sume de peste 250 de milioane de USD.

Urmarirea valorii pe termen lung, agilitatea si abordarea inovatoare sunt elementele care confera acestor companii un avantaj strategic si explica de ce 34% dintre ele au o istorie de peste 100 de ani, iar 85% desfasoara activitati de mai bine de 50 de ani. La varful acestui spectru se afla o companie din Japonia care activeaza de peste 400 de ani, precum si doua companii europene cu o istorie de peste 300 de ani.

Raluca Popa, Partener, Asistenta fiscala si juridica, Strategic Growth Markets leader, EY Romania: „Intr-o lume marcata de schimbari rapide si incertitudini, afacerile de familie se remarca prin rezilienta si inovatie. Angajamentul lor fata de crearea de valoare pe termen lung nu doar ca le sustine succesul, ci contribuie semnificativ si la economia globala. Vedem deja multe afaceri de familie conduse de noile generatii in Romania, care manifesta o preocupare pentru structuri de guvernanta moderne. Avand in vedere adaptabilitatea lor remarcabila si viziunea strategica, aceste intreprinderi vor continua sa joace un rol esential in asigurarea unei cresteri durabile pentru generatiile viitoare”.

                                                                                                                    ***

Despre Global 500 Family Business Index

Organizatia EY si Universitatea din St. Gallen publica studiul Family Business Global 500 Index o data la doi ani din 2015 incoace. Acesta include cele mai mari 500 de afaceri controlate de familii pe baza veniturilor. Editia din 2025  a studiului evidentiaza masura in care cele mai mari 500 de intreprinderi de familie din lume contribuie semnificativ la economia globala.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2024. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.

Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL
foto
GLOBAL 500 FAMILY BUSINESS INDEX
   Update cookies preferences