loader

Buletin fiscal Nr. 8 Februarie 2016

Ordinul ministerului finantelor publice nr. 103/2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoare adaugata pentru operatiunile prevazite la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. 2) si art. 296 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal.

Ordinul nr. 103/2016 privind aprobarea instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoare adaugata a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 106 din 11 februarie 2016. Prezentul Ordin abroga Ordinul ministerului finantelor publice nr. 2.222/2006.

 

Ordinul introduce o serie de reguli noi printre care enumeram urmatoarele:


In cazul unei inspectii fiscale, organele de inspectie fiscala obliga persoana impozabila la colectarea TVA de la data faptului generator, in situatia in care aceasta nu detine documentele de justificare a scutirii de taxa si este depasit termenul de 90 de zile de la data la care a intervenit faptul generator de taxa pentru operatiunea in cauza.

 

Persoana impozabila poate efectua, in termenul legal de prescriptie, regularizarea in scopul aplicarii scutirii de TVA de la data faptului generator de taxa, daca aceasta intra in posesia documentelor de justificare a scutirii:


- dupa efectuarea inspectiei fiscale si


- ulterior expirarii termenului de 90 de zile de la data la care a intervenit faptul generator pentru operatiunea in cauza.
Ulterior, organul fiscal competent va efectua reverificarea.


In vederea justificarii scutirii de TVA pentru exportul de bunuri, nu mai este necesara prezentarea documentului (de exemplu documentul de transport) din care sa rezulte ca transportul este realizat de catre furnizor/cumparator ori de o terta parte in numele sau.


Au fost introduse clarificari cu privire la modalitatea de aplicare a scutirii de TVA pentru livrarile succesive de bunuri, in situatia in care transportul acestora in afara Uniunii Europene este efectuat de cumparatorul-revanzator nestabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau.


Se mentioneaza faptul ca in cazul navelor care nu sunt noi, utilizate pentru transportul de calatori/bunuri cu plata sau pentru activitati comerciale, industriale sau de pescuit, care sunt atribuite navigatiei in largul marii, scutirile de TVA prevazute la art. 294 alin. (1) lit. h) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal se aplica daca navele sunt efectiv si preponderent utilizate pentru navigatie in largul marii pe o perioada de cel mult 5 ani.

 

Ordinul introduce prevederile Deciziei nr. 3/2015 a Comisiei fiscale centrale cu privire la aplicarea scutirii de TVA pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii in cazul navelor atribuite navigatiei in largul marii si care sunt utilizate pentru transportul de calatori/bunuri cu plata sau pentru activitati comerciale, industriale sau de pescuit, precum si in cazul navelor utilizate pentru salvare ori asistenta pe mare sau pentru pescuitul de coasta. In mod specific, se mentioneaza ca trebuie avute in vedere criteriile privind capabilitatea navei de a naviga in largul marii, cat si utilizarea efectiva si preponderenta a acesteia pentru navigatie in largul marii.


Pentru aplicarea scutirilor de TVA in cazul prestarilor de servicii si/sau a livrarilor de bunuri efectuate pentru nevoile directe ale navelor si/sau pentru incarcatura acestora, beneficiarul trebuie sa prezinte o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nava respectiva este efectiv si preponderent utilizata in largul marii.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL