loader

Buletin fiscal Nr. 3 Februarie 2016

Ordinul nr. 90 din 14 ianuarie 2016 pentru aprobarea continutului cererii de acordare a esalonarii la plata si a documentelor justificative anexate acesteia, precum si a Procedurii de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central.

Ordinul nr. 90 din 14 ianuarie 2016 („Ordinul nr. 90”) a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 45 in data de 20 ianuarie 2016.

Cuprinsul Ordinului nr. 90


Ordinul nr. 90 cuprinde dispozitii privind cererea de acordare a esalonarii, documentele justificative anexate cererii de acordare a esalonarii la plata, obiectul inlesnirilor la plata, organul fiscal competent pentru solutionarea cererilor de acordare a inlesnirilor la plata, eliberarea certificatului de atestare fiscala si continutul acestuia in scopul inlesnirilor la plata, procedura de emitere a acordului de principiu sau a deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale si a deciziei de amanare la plata a penalitatilor de intarziere si a penalitatilor de nedeclarare ori a deciziei de respingere a cererii de acordare a esalonarilor la plata a obligatiilor fiscale, garantii, procedura de emitere a deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale si a deciziei de amanare la plata a penalitatilor de intarziere si a penalitatilor de nedeclarare, conditii de mentinere a valabilitatii inlesnirilor la plata, regimul executarii silite pe perioada esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, finalizarea esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, pierderea valabilitatii inlesnirilor la plata, mentinerea valabilitatii esalonarii la plata la cererea debitorului, stingerea obligatiilor fiscale inainte de emiterea deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale, regulile speciale privind fuziunea debitorilor, regulile speciale privind divizarea debitorilor, regulile speciale privind punerea in aplicare a suspendarii executarii unui act administrativ-fiscal, modificarea deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale/ a deciziei de amanare la plata a penalitatilor de intarziere si a penalitatilor de nedeclarare, prevederi speciale pentru debitorii cu risc fiscal mic, contestarea deciziilor.


Dispozitii privind cererea de acordare a esalonarii


Ordinul nr. 90 stabileste autoritatea fiscala competenta unde trebuie depusa cererea de acordare a esalonarii la plata, precum si elementele pe care aceasta trebuie sa le contina in functie de temeiul legal.
Documentele justificative anexate cererii de acordare a esalonarii la plata
Ordinul nr. 90 precizeaza documentele justificative care trebuie anexate cererii de acordare a esalonarii la plata in functie de temeiul legal care sta la baza cererii de acordare a esalonarii la plata.


Obiectul inlesnirilor la plata


Ordinul nr. 90 precizeaza categoriile de inlesniri la plata a obligatiilor care pot fi acordate de organul fiscal, definirea notiunii de obligatii fiscale, procedura prealabila emiterii certificatului de atestare fiscala cu mentiunea ca doar obligatiile fiscale din cuprinsul acestuia din urma vor putea face obiectul inlesnirii la plata.


Organul fiscal competent pentru solutionarea cererilor de acordare a inlesnirilor la plata


Ordinul nr. 90 stabileste organul competent pentru solutionarea cererilor de acordare a inlesnirilor la plata, termenul de depunere a cererii de acordare a inlesnirilor la plata.


Eliberarea certificatului de atestare fiscala si continutul acestuia in scopul inlesnirilor la plata


Ordinul nr. 90 reglementeaza procedura de solutionare a cererii de acordare a esalonarii la plata, respectiv: (i) verificarea indeplinirii de catre aceasta a conditiilor legale (ii) emiterea certificatul de atestare fiscala. Este reglementata procedura de inlaturare a neregularitatilor din cuprinsul cererii. De asemenea, este reglementat continutul certificatului de atestare fiscala.


Procedura de emitere a acordului de principiu sau a deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale si a deciziei de amanare la plata a penalitatilor de intarziere si a penalitatilor de nedeclarare ori a deciziei de respingere a cererii de acordare a esalonarilor la plata a obligatiilor fiscale


In acest sens, Ordinul nr. 90 stabileste ca ulterior eliberarii certificatului de atestare fiscala, organele fiscale: (i) verifica indeplinirea conditiilor de acordare a esalonarii la plata, si (ii) intocmesc un referat care va fi insotit de documentele care dovedesc indeplinirea conditiilor legale si concomitent intocmesc acordul de principiu sau decizia de respingere a cererii de acordare a esalonarii la plata. De asemenea, sunt reglementate situatiile in care se emite decizia de respingere a cererii de acordare a esalonarii la plata.

 

 

Garantiile


In acest sens, ordonanta nr. 90 reglementeaza: (i) termenul de constituire a garantiilor, (ii) obligatiile fiscale care trebuie acoperite de garantii in functie de tipul garantiei (iii) documentele pe care contribuabilul trebuie sa le depuna la organul fiscal in functie de categoria de garantie aleasa, (iv) raportul de evaluare (v) procedura de inlocuirea sau redimensionarea a garantiei (vi) termenul de eliberare a garantiilor.


Procedura de emitere a deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale si a deciziei de amanare la plata a penalitatilor de intarziere si a penalitatilor de nedeclarare


In acest sens, Ordinul nr. 90 reglementeaza: (i) conditiile care trebuie indeplinite pentru emiterea decizie de esalonare la plata, (ii) conditiile a caror neindeplinire atrag respingerea cererii de acordare a esalonarii la plata, (iii) perioada pe care se acorda esalonarea la plata, (iv) categoriile de inlesniri la plata acordate in cazul penalitatilor de nedeclarare, (v) rata de esalonare, (vi) termenul de plata al ratelor.


Conditii de mentinere a valabilitatii inlesnirilor la plata


Ordinul nr. 90 reglementeaza conditiile in care se acorda mentinerea valabilitatii inlesnirilor la plata.


Regimul executarii silite pe perioada esalonarii la plata a obligatiilor fiscale


Ordinul nr. 90 stabileste obligatiile fiscale pentru care executarea silita nu continua pe perioada esalonarii la plata.


Finalizarea esalonarii la plata a obligatiilor fiscale


Ordinul nr. 90 reglementeaza : (i) conditiile care trebuie indeplinite pentru emiterea deciziei de finalizare a esalonarii la plata si decizia de anulare a penalitatilor de intarziere (ii) efectele finalizarii esalonarii la plata cu privire la penalitatea de nedeclarare.


Pierderea valabilitatii inlesnirilor la plata


Ordinul nr. 90 reglementeaza conditiile a caror neindeplinire atrag pierderea inlesnirilor la plata.

Mentinerea valabilitatii esalonarii la plata la cererea debitorului pentru mentinerea unei esalonari a carei valabilitate a fost pierduta si efectele acesteia, conditiile a caror neindeplinire atrag emiterea decizie de respingere, precum si termenul de solutionare a cererilor de mentinere a valabilitatii esalonarii.


Stingerea obligatiilor fiscale inainte de emiterea deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale


Ordinul nr. 90 reglementeaza ordinea stingerii obligatiile fiscale in cazul efectuarii platilor in perioada cuprinsa intre data eliberarii certificatului de atestare fiscala si data comunicarii decizie de esalonare la plata.


Regulile speciale privind fuziunea debitorilor


Ordinul nr. 90 reglementeaza situatia intervenirii fuziunii prin absorbtie pe perioada de valabilitate a esalonarii la plata, conditii pentru mentinerea valabilitatii esalonarii la plata.


Regulile speciale privind divizarea debitorilor


Ordinul nr. 90 reglementeaza ipoteza in care pe parcursul valabilitatii esalonarii la plata intervine divizarea debitorului si modalitatea de repartizare a soldului obligatiilor fiscale.


Regulile speciale privind punerea in aplicare a suspendarii executarii unui act administrativ-fiscal


Ordinul nr. 90 reglementeaza ipoteza in care pe perioada de validitate a inlesnirii la plata debitorul obtine suspendarea executarii actului administrativ – fiscal in care sunt individualizate creante fiscale care fac obiectul esalonarii la plata si efectele asupra deciziei de esalonare la plata.


Modificarea deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale/a deciziei de amanare la plata a penalitatilor de intarziere si a penalitatilor de nedeclarare


Ordinul nr. 90 reglementeaza situatia in care, ulterior emiterii deciziei de esalonare la plata si/sau a deciziei de amanare la plata a penalitatilor de intarziere si a penalitatilor de nedeclarare, se constata erori in continutul acesteia sau se achita anticipat mai mult de 3 rate.


Prevederi speciale pentru debitorii cu risc fiscal mic


Ordinul nr. 90 reglementeaza procedura emiterii decizie de esalonare la plata in cazul contribuabililor care prezinta risc fiscal mic.


Contestarea deciziilor


Deciziilor emise in temeiul Ordinului nr. 90 pot fi contestate in conditiile legii.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL