loader
Birourile vor fi vedeta pietei de investitii imobiliare in 2020, cu tranzactii de peste 600 de milioane de euro

Birourile vor fi vedeta pietei de investitii imobiliare in 2020, cu tranzactii de peste 600 de milioane de euro

Piata de birouri a atras, anul trecut, peste 60% din volumul tranzactionat

Anul 2020 se contureaza a fi cel mai bun an pentru investitiile imobiliare din Romania din perioada post-criza, dupa un 2019 incheiat cu investitii totale de 644 de milioane de euro pe plan local. Tranzactii de peste 600 de milioane de euro ar putea sa se finalizeze anul acesta numai in segmentul de birouri, care va fi vedeta pietei de investitii imobiliare, sustinute de randamente mai atractive decat in alte tari din regiune si o performanta macroeconomica buna, arata raportul anual lansat de compania internationala de real estate Colliers.

Cifra de 600 milioane euro se refera doar la investitiile aflate intr-un stadiu avansat, astfel ca ar putea fi chiar mai mare panala final de an; include si vanzarea portofoliului NEPI Rockcastle catre AFI Europe pentru peste 300 milioane de euro, tranzactie semnatala finalul anului trecut, dar asteptata sa se finalizeze in lunile urmatoare.

Piata de birouri a atras, anul trecut, peste 60% din volumul tranzactionat, Bucuresti si Cluj-Napoca fiind cele mai dinamice orase. Cea mai mare tranzactie din 2019 a fost incheiata de catre retailerul roman de bricolaj Dedeman, care a cumparat complexul de birouri The Office din Cluj-Napoca de la grupul de investitii NEPI Rockcastle si antreprenorul timisorean Ovidiu Sandor, la un pret estimat la 130 de milioane de euro.

Alte tranzactii de birouri relevante au fost achizitia cu 70 de milioane de euro a birourilor America House de catre grupul financiar american Morgan Stanley si ADD Value Management, consiliate de Colliers, de la francezii de la AEW, respectiv achizitia celei de-a treia cladiri a Oregon Park de catre Lion's Head Investments de la Portland Trust, pentru o valoare estimatade 57 de milioane euro. Alte doua tranzactii importante au fost achizitia birourilor Liberty Technology Park din Cluj de catre fondul White Star si o universitate americana, consiliata de Colliers International, precum si tranzactia semnatade Corporate Finance House Group, investitor cu sediul central in Liban, care a cumparat cladirea de birouri Day Tower din Bucuresti, dezvoltata de grecii de la Day Group.

Faptul ca ponderea Bucurestiului in raport cu orasele regionale s-a schimbat de la 80-20% in 2018 la 48-52% in 2019 este un indiciu clar al tranformarilor majore din economia Romaniei. Un alt aspect pozitiv al anului trecut a fost caam avut investitori noi implicati in tranzactii locale. Activele locale au atras interes din partea investitorilor din Orientul Mijlociu si Indepartat, precum si din SUA si Europa de Vest. Fondurile sud-africane si investitorii autohtoni au fost insa cei mai activi, implicandu-se in aproape 28% din totalul tranzactiilor”, spune Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers International.

Tranzactiile din sectorul retail au reprezentat aproape 24% din volumul total de investitii din 2019. Achizitia participatiei Prime Kapital intr-un portofoliu de opt centre comerciale de catre partenerul de joint venture MAS Real Estate, pentru 113 milioane euro, a fost cea mai mare tranzactie care a avut loc in Romania anul trecut pe acest sector, conform raportului anual lansat de Colliers International. O altatranzactie importanta a fost incheiatade Indotek Group, care a cumparat Promenada Targu Mures, valoarea tranzactiei fiind estimatala 40 de milioane de euro.

Sectorul industrial a avut o performantamai modesta in 2019, reprezentand sub 10% din investitiile realizate. Cea mai relevanta tranzactie a fost achizitionarea parcului logistic A1 Bucharest Park de la km 13 al autostrazii A1 de catre CTP, cel mai mare proprietar de spatii industriale, pentru aproximativ 40 de milioane de euro. De altfel, piata localaa spatiilor industriale si logistice are randamentele cele mai ridicate din regiune, de panala 8,25%, fatade 6,50% in Varsovia, 7% in Budapesta sau 5,25% in Praga.

Cu cel mai ridicat nivel din Europa al randamentelor investitionale si in conditiile unui volum de peste jumatate de miliard de euro de tranzactii care au fost securizate deja si care urmeazasafie finalizate in perioada urmatoare, volumul investitiilor imobiliare ar putea depasi in 2020 un miliard de euro, apreciaza consultantii Colliers International.

Consolidarea subsegmentelor de piata, de la cladirile de birouri clasaA, catre abordari cu valoare adaugatasi reconversii ale cladirilor existente reprezinta principala tendinta pentru 2020, apreciaza consultantii Colliers International. De asemenea, anul acesta si segmentul hotelier ar putea deveni mai activ, sustinut de planurile de extindere ale marcilor internationale.

Exista o mare discrepanta intre viteza dezvoltarilor private si viteza, sau mai exact lipsa ei, cu care autoritatile construiesc infrastructura necesara, in special in Bucuresti. Din cauza traficului din Capitala, la care se adauga anumite zone de birouri deja supra aglomerate, chiriasii, dezvoltatorii si investitorii au inceput sa se uite cu atentie la zone noi, subdezvoltate, dar mai usor de accesat, chiar dacasunt poate mai departe de centrul orasului sau de zonele traditionale de afaceri. Deschiderea de noi subpiete vine cu provocari, care vizeaza in special negocierea cu autoritatile pe subiecte precum infrastructura relevanta si schimbarea destinatiei terenurilor. Iar toate acestea trebuie discutate inainte de achizitia unui teren”, atrage atentia Francisc Peli, Managing Partner la casa de avocaturaPeliPartners.

La nivelul Europei Centrale si de Est (CEE), piata localaa atras anul trecut aproape 7% din volumul total de investitii de circa 13,4 miliarde de euro. Polonia s-a mentinut lider in regiune pe piata de investitii, cu o pondere de circa 55% din total si un volum investitional de circa 7,4 miliarde de euro, urmata de Cehia (24%) si Ungaria (13%). Cel mai activ sector a fost si in regiune tot cel de spatii de birouri, cu o pondere de 51% din volumul total de investitii, urmat la o distanta destul de mare de cel de retail (23%), in vreme ce sectorul de spatii industriale si logistice a avut o pondere de 13% din total.

Despre Colliers International

Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI) (TSX: CIGI) este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare si al managementului investitiilor. Cu operatiuni in 68 de tari, cei 14.000 specialisti intreprinzatori lucreaza impreuna pentru a oferi consultantasi servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietatii pentru chiriasi, proprietari si investitori. Timp de peste 20 de ani, echipa noastra experimentata de management, care detine peste 40% din capitalul nostru, a oferit actionarilor cele mai mari randamente anualizate din industrie. In 2018, veniturile corporate au fost de 2,8 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari inclusiv afiliatii), cu active gestionate de peste 26 miliarde de dolari. Pentru mai multe detalii despre Colliers International puteti accesa Colliers.com sau ne puteti urmari pe Facebook, LinkedIn, Instagram si Twitter(@Colliers_EMEA).

Autori

foto
COLLIERS INTERNATIONAL SRL