loader
BestJobs: Aproape 8 angajati din 10 ar vrea sa lucreze doar 4 zile pe saptamana, dar mai mult de jumatate dintre ei se tem de un program zilnic de 10 ore

BestJobs: Aproape 8 angajati din 10 ar vrea sa lucreze doar 4 zile pe saptamana, dar mai mult de jumatate dintre ei se tem de un program zilnic de 10 ore

Aproape 71% dintre angajati considera ca saptamana de lucru de 4 zile s-ar potrivi locului de munca pe care il au in prezent si activitatii lor

Saptamana de lucru de 4 zile, prevazuta intr-o noua propunere de lege pentru piata muncii, se contureaza drept o posibila solutie de flexibilizare a muncii si de facilitare a tranzitiei la munca de la birou, in contextul revenirii tot mai multor angajati la modul de lucru pre-pandemic. Astfel, 78% dintre angajati sunt deschisi sa lucreze doar 4 zile pe saptamana si cred ca acesta este un moment foarte bun pentru adoptarea saptamanii mai scurte de lucru, arata un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs. Desi parerile privind efectele acestei initiative sunt impartite, 55% dintre angajati se tem insa de marirea zilei de lucru de la 8 la 10 ore, impusa in acest scenariu.

Aproape 71% dintre angajati considera ca saptamana de lucru de 4 zile s-ar potrivi locului de munca pe care il au in prezent si activitatii lor. Cu toate acestea, 41% considera ca principalul dezavantaj consta in volumul mai mare de munca din cele 4 zile, ca urmare a extinderii orelor de program, iar 45% simt ca, in eventualitatea in care va fi adoptat un astfel de mod de lucru in compania pentru care lucreaza, va exista o presiune mai mare asupra lor de a termina totul mai repede. 

Chiar daca 3 din 4 angajati inclina sa creada ca angajatorul lor nu ar permite un astfel de program, ei vad si multe avantaje pentru starea lor de bine, cum ar fi imbunatatirea echilibrului dintre viata profesionala si cea privata (70%), mai mult timp liber pentru a prioritiza sanatatea psihica si fizica (68%), cresterea nivelului de productivitate atunci cand sunt la job (29%) si diminuarea riscului de a ajunge la epuizare (25%).

Piata muncii este intr-un punct in care, mai mult decat oricand, sanatatea mintala a angajatilor este pe primul loc, iar angajatorii sunt deschisi sa abordeze solutii de flexibilizare a muncii, urmand modelul altor tari europene. Dupa ce am experimentat cu totii modelul de lucru de la distanta si am vazut ca functioneaza, ne aflam acum la un pas de a testa si saptamana de lucru de 4 zile, care le-ar aduce angajatilor o zi libera in plus, chiar daca, in forma actuala, nu le-ar schimba volumul de munca. Avantajele par sa ii convinga chiar si pe cei mai reticenti dintre angajati, in timp ce companiile raman inca rezervate”, spune Ana Visian, Marketing Manager BestJobs

Potrivit sondajului realizat de platforma de recrutare BestJobs, principalul lucru pe care respondentii l-ar face in ziua libera, daca s-ar adopta saptamana de lucru de 4 zile ar fi petrecerea timpului cu cei dragi, facand activitati in familie (58%). Odihna ocupa de asemenea un loc important pentru 42% dintre respondenti, iar topul activitatilor pe care  angajatii le-ar face in ziua libera, daca s-ar adopta saptamana de lucru de 4 zile, este completat de activitatile recreative. Alti 47% spun ca in ziua libera ar rezolva sarcini administrative de care nu se pot ocupa in timpul zilelor de lucru.

Jumatate dintre angajatori ar vedea posibila functionarea companiei lor cu un program de 4 zile pe saptamana in forma propunerii legislative (10 ore/zi) si 60% sunt de parere ca acest moment este unul bun pentru trecerea la saptamana de lucru de 4 zile. Chiar si asa, parerile sunt impartite privind efectele. Astfel, 25% considera ca ar scadea costurile de functionare ale companiei, insa tot atatia vad riscul de a scadea si volumul de munca realizat.

Cu privire la efectele asupra angajatilor, 1 din 4 angajatori considera ca acestia ar fi mai fericiti datorita zilei libere in plus, dar 12% se tem ca acest program ar putea conduce rapid la extenuare, din cauza volumului crescut de munca intr-o zi de lucru.

Sondajul a fost efectuat in perioada 02 - 24 martie pe un esantion de 1.113 utilizatori de internet din Romania.

Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Cu o experienta de peste 20 ani in domeniu, BestJobs se implica permanent in transformarea si inovarea industriei de recrutare online si integreaza astazi tehnologii digitale de ultima generatie si servicii conexe recrutarii pentru a oferi cele mai eficiente solutii de angajare, recrutare si de dezvoltare profesionala si personala. In orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionisti conectati la piata muncii, peste 40.000 de joburi si mii de freelanceri, agenti de recrutare sau specialisti in dezvoltare profesionala si personala (coachi, mentori, terapeuti, avocati si alte tipuri de specialisti).

Autori

foto
BESTJOBS RECRUTARE SA