loader

Autoritatile decid inasprirea drastica a sanctiunilor aplicabile pentru fapte de evaziune fiscala

Se prevad o serie de modificari importante privind sanctiunile aplicabile in cazul unor fapte de evaziune fiscala, ce se vor materializa in pedepse cu inchisoarea mai severe. Mai mult, are loc eliminarea efectiva a posibilitatii de a sanctiona prin amenda contribuabilul, facand ca pedeapsa cu inchisoarea, in conditiile unor perioade de detentie mai indelungate, sa devina sanctiunea certa pentru anumite fapte de evaziune fiscala

Autoritatile decid inasprirea drastica a sanctiunilor aplicabile pentru fapte de evaziune fiscala

 

In Monitorul Oficial nr. 146 / 19.03.2013 a fost publicata Legea nr. 50 / 14.03.2013 privind modificarea Legii nr. 241 / 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale.

 

Prin acest act normativ se prevad o serie de modificari importante privind sanctiunile aplicabile in cazul unor fapte de evaziune fiscala, ce se vor materializa in pedepse cu inchisoarea mai severe.

 

Mai mult, are loc eliminarea efectiva a posibilitatii de a sanctiona prin amenda contribuabilul, facand ca pedeapsa cu inchisoarea, in conditiile unor perioade de detentie mai indelungate, sa devina sanctiunea certa pentru anumite fapte de evaziune fiscala.

 

Motivatia invocata pentru noile masuri punitive este asigurarea unui grad redus de sustragere de la indeplinirea obligatiilor fiscale, prin incurajarea unui comportament responsabil si disciplinat al contribuabililor.

 

Astfel, fapta contribuabilului care nu reface, cu intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse in termenul inscris in documentele de control, este considerata infractiune, iar noua pedeapsa este inchisoare de la 6 luni la 5 ani, in conditiile in care acest fapt putea fi sanctionat anterior cu o amenda de la 5.000 la 30.000 RON, si numai daca era savarsit cu intentie.

 

De la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, in termen de 15 zile de la somatie, se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 6 ani, eliminand posibilitatea sanctiunii prin amenda si marind atat durata minima cat si maxima a perioadei de detentie.

 

In mod similar, impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in anumite locatii cu scopul efectuarii verificarilor specifice, se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 6 ani.

 

De asemenea, retinerea sumelor reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa si nevarsarea intentionata in cel mult 30 de zile de la scadenta sunt sanctionate cu inchisoare de la 1 an la 6 ani.

 

Mai mult, limitele minime si maxime ale pedepselor cu inchisoarea se vor majora: pentru prejudicii ce depasesc 100.000 EUR - cu 5 ani, iar pentru prejudiciile ce depasesc 500.000 EUR - cu 7 ani.

 

Acest act normativ intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Autori

foto
MAZARS ROMANIA SRL