loader
Atacurile cibernetice asupra IMM-urilor au crescut de 6 ori, in 2021 fata de 2020

Atacurile cibernetice asupra IMM-urilor au crescut de 6 ori, in 2021 fata de 2020

Peisajul cibernetic actual, analizat la evenimentul Microsoft “Embrace Proactive Security with Zero Trust”

Criminalitatea cibernetica a crescut exponential in ultimii ani, odata cu digitalizarea si dezvoltarea muncii la distanta, iar companiile sunt nevoite sa implementeze solutii performante de securitate pentru a-si proteja angajatii si infrastructurile digitale.

Conferinta Embrace Proactive Security with Zero Trust, organizata ieri de Microsoft Romania, a reunit experti de top in domeniul securitatii cibernetice si specialisti din cadrul companiei si ai clientilor si partenerilor sai de afaceri pentru a analiza noile provocari din sfera securitatii cibernetice si solutiile pe care modelul de securitate Zero Trust le ofera organizatiilor pentru a face fata valului de atacuri cibernetice.

Bogdan Putinica – General Manager al Microsoft Romania – a vorbit in deschiderea evenimentului despre importanta strategica a securitatii cibernetice in era digitala, in contextul in care aproximativ 70% din totalul breselor de securitate, la nivel global, sunt reprezentate de furtul de date personale. In acelasi timp, tot pe plan global, atacurile cibernetice asupra intreprinderilor mici si mijlocii au crescut de 6 ori, in 2021 fata de 2020.  

Economia datelor din Europa ar urma sa atinga valoarea de 829 de miliarde de euro pana in anul 2025. Aceasta deschide usa unor riscuri de securitate, costul criminalitatii cibernetice fiind estimat sa ajunga la 10 trilioane de dolari tot pana atunci. Securitatea cibernetica nu a fost niciodata mai importanta, cu atat mai mult cu cat le ofera guvernelor sprijin in protejarea infrastructurilor digitale critice, iar mediului de afaceri increderea necesara pentru a se adapta mai usor la schimbarile aduse de economia digitala. Totodata, ne ajuta sa stim ca datele noastre personale, indiferent ca vorbim de persoane fizice, cat si juridice, sunt protejate. Asadar, o companie care vrea sa functioneze si sa se dezvolte are nevoie de o strategie de securitate cibernetica functionala”, a declarat Bogdan Putinica.

Prezent la eveniment, Anton Rog – director al Centrului National Cyberint – a realizat o analiza a amenintarilor cu care se confrunta Romania in acest moment, atat la nivelul institutiilor guvernamentale, cat si la nivelului mediului de afaceri.

In ultima perioada, am resimtit tot felul de amenintari, intre care atacurile tip DDoS (Distributed Denial-of-Service) indreptate impotriva site-urilor guvernamentale, companiilor, dar si institutiilor financiare. Cyberint se ocupa de securitatea cibernetica a infrastructurilor cu valente critice pentru securitatea nationala, iar un pilon important pentru noi in acest moment este pilonul care se ocupa de actorii statali. (...) Pana in 2021, tool-urile utilizate de acesti atacatori cibernetici nu erau atat de complexe, dar incepand cu 2021 am observat o schimbare importanta, amenintarile de tip malware devenind foarte complexe. Este evident ca fenomenul criminalitatii cibernetice este in crestere, este real si se intampla frecvent in Romania. Ceea ce trebuie sa stim este ca luarea de masuri minimale, cum ar fi schimbarea parolelor, un soft antivirus licentiat si avansat, precum si alte sisteme de protectie, ne scutesc de incetarea activitatii”, a afirmat Anton Rog.

In conditiile in care companiile adopta in mod constant noi solutii cloud, noi aplicatii si tehnologii pentru a sprijini forta de munca tot mai dinamica si nevoile de afaceri in crestere, solutiile de securitate devin imperative. In Europa, 1 din 8 companii a fost afectata de atacuri cibernetice, dar mai bine de jumatate dintre cele din Europa Centrala si de Est nu au strategii complexe de securitate cibernetica. In cazul Romaniei, doar 40% dintre companii au o strategie de securitate cibernetica functionala.

Securitatea cibernetica este una dintre ariile noastre de focus si ne bucuram sa colaboram cu alte organizatii in aceasta directie. Peisajul actual al securitatii cibernetice este unul extrem de complex, iar consecintele atacurilor sunt din ce in ce mai mari. Organizatiile au acum nevoie de modele noi de securitate care sa se adapteze mai eficient dinamicii mediului actual, sa raspunda provocarilor muncii hibride si sa protejeze angajatii, aplicatiile si datele, pe orice dispozitiv. Ne propunem sa sprijinim, in continuare, companiile de pretutindeni sa implementeze resursele si solutiile potrivite, de care au tot mai multa nevoie, pentru a dezvolta strategii complexe de securitate cibernetica”, a declarat Daniel Rusen – Director de Marketing si Operatiuni, Microsoft Romania.

Au mai urcat pe scena evenimentului George Dobrea – CEO al XEDUCO Institute – care le-a vorbit participantilor despre multiplele fatete ale furtului de identitate si lectiile invatate din ultimele atacuri cibernetice, urmat de Eleni Apostolou – SR Cloud Solution Architect Microsoft CEE, Valeria Sava – Strategy Product Manager Microsoft Engineering si Gyorgy Racz – Presedinte Blue Voyant Europa care au prezentat modalitatile in care companiile isi pot construi abordarile de tip Zero Trust, pentru a preveni si combate amenintarile din mediul virtual.

Conferinta s-a incheiat cu un panel moderat de Eugen Rusen – Security Cloud Solution Architects Lead pentru regiunea Europei Centrale si de Est la Microsoft, discutie la care au luat parte reprezentantii companiilor ATOS, Heimdal Security, ARGGO si CNTEE Transelectrica. Acestia au impartasit experienta lor cu modelul Zero Trust si au dezvaluit beneficiile pe care aceasta arhitectura moderna de securitate cibernetica le aduce, dovedindu-se extrem de eficienta in combaterea atacurilor.

Abordarea Zero Trust obliga sistemele de securitate sa trateze fiecare accesare – atat din interiorul, cat si din exteriorul organizatiei – ca si cum ar proveni dintr-o sursa nesigura, pana cand i se verifica identitatea digitala. Microsoft este lider global in domeniul securitatii cibernetice si va continua sa isi sprijine clientii si partenerii de afaceri in directia accelerarii eforturilor de integrare a securitatii cibernetice in strategiile lor de afaceri.

Evenimentul Embrace Proactive Security with Zero Trust a reunit un numar de peste 350 participanti si s-a desfasurat in format hibrid.

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL