loader
Analiza KPMG Romania: Salariu fix de pana la 36.480 de euro pe luna pentru directorii companiilor listate la Bursa

Analiza KPMG Romania: Salariu fix de pana la 36.480 de euro pe luna pentru directorii companiilor listate la Bursa

Un raport KPMG in Romania releva pentru prima data mixul de remunerare a directorilor executivi, financiari si non-executivi ai companiilor listate la Bursa de Valori, inclusiv tipurile de stimulente sau alte recompense pe termen lung

Analiza KPMG in Romania “Studiu privind sistemul actual de remunerare a directorilor executivi si a membrilor Consiliilor de Administratie din cadrul companiilor listate” arata ca directorii executivi ai companiilor listate la Bursa au, preponderent, un salariu fix ce variaza intre 72.417 RON (aprox. 14.480 euro) si 2.188.771 RON pe an (aprox. 437.750 euro), adica intre 1.200 euro si 36.480 de euro pe luna, in vreme ce directorii financiari incaseaza intre 162.043 RON (aprox. 32.410 de euro) si 1.370.313 RON (aprox. 274.060 euro ) pe an, undeva intre 2.700 si 22.840 de euro pe luna - o retributie anuala intre 40% si 100% din salariul unui director executiv. In ceea ce priveste directorii non-executivi sau financiari, jumatate incaseaza un salariu mai mare decat cel al unui director financiar, iar jumatate mai mic. De asemenea, analiza KPMG arata ca doar jumatate dintre companiile listate la Bursa acorda o forma de compensatie variabila, aceasta nedepasind o treime din totalul remuneratiei anuale, in general.

Anul 2022 a marcat o premiera in istoria companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti: remuneratiile primite de conducatorii companiilor listate au devenit publice, conform unei Legi ce transpunea o Directiva europeana intrata in vigoare in august 2021. Diverse obligatii de raportare pe acest subiect erau in vigoare pentru anumite companii si inainte de aceasta modificare legislativa (cum ar fi cele din sectorul financiar), insa informatiile erau prezentate intr-o forma agregata, nu pentru fiecare beneficiar in parte. Analiza KPMG releva pentru prima data mixul de remunerare practicat de companii, tipurile de recompense variabile acordate, inclusiv tipurile de stimulente pe termen lung sau raportul comparativ al retributiilor directorilor”, declara Madalina Racovitan, Partener Consultanta Fiscala, Head of People Services, KPMG in Romania.

Potrivit informatiilor publice analizate, companiile care fac parte din BET (cele mai tranzactionate companii de pe Bursa) ocupa prima jumatate a clasamentului: totalul remuneratiei fixe primite de un director executiv (CEO) din aceste companii reprezinta o treime (33%) din totalul remuneratiei tuturor celorlalte companii. Intrucat anumite companii din BET lipsesc din analiza noastra din cauze obiective, este posibil ca procentul agentilor economici care isi recompenseaza directorii executivi cu salarii peste medie sa fie chiar mai mare.

Daca raportam remuneratia fixa anuala primita de directorii executivi la dimensiunea companiei, observam ca exista o corelare directa intre salariul CEO si marimea companiei - salariul creste odata cu crestere dimensiunii companiei. Exista, insa, si cateva situatii exceptionale de companii care platesc o remuneratie fixa anuala mica comparativ cu dimensiunea companiei (496.830 RON - 99.367 euro, versus venituri anuale ale companiei de 29.738.633.465 RON - 5,9 miliarde euro), in timp ce altele isi rasplatesc directorii cu sume mari prin raportare la dimensiunea companiei (1.386.348 RON - peste 277.000 de euro, versus venituri anuale ale companiei de 70.053.713 RON – putin peste 14 milioane de euro).

Companiile din BET platesc o remuneratie fixa anuala catre CEO corelata (cu o exceptie) sau chiar scazuta comparativ cu dimensiunea companiei.

Studiul privind sistemul actual de remunerare a directorilor executivi si a membrilor Consiliilor de Administratie din cadrul companiilor listate mai arata ca doar jumatate dintre companiile listate la Bursa acorda o forma de compensatie variabila si, in aceste cazuri, aceasta nu depaseste 30% din totalul remuneratiei anuale, in general.

Avand in vedere atributiile directorilor executivi si luand in considerare bunele practici internationale, remuneratia variabila ar trebui sa detina un procent mai insemnat. Aceasta recompenseaza performanta, iar un sistem de remunerare in care partea variabila are o pondere mai mare este de preferat cu atat mai mult in cazul companiilor listate la Bursa. Bunele practici privind remuneratia variabila in companiile listate (si nu numai) propun un sistem de remunerare variabil cu cel putin doua componente: pe termen scurt, de regula un an (de exemplu, bonusul anual, decontat de cele mai multe ori in numerar, limitat la remuneratia fixa anuala, corelat cu performanta companiei si individuala pe termen scurt) si pe termen lung (minim trei ani, decontata de regula in actiuni sau intr-o combinatie de actiuni si numerar, limitata la de doua sau trei ori remuneratia fixa anuala, corelata cu performanta companiei si individuala), care are scopul de a alinia interesele directorului cu performanta companiei pe termen lung si cu interesele actionarilor”, aminteste Madalina Racovitan.

Trebuie mentionat ca nu exista uniformitate in modul de raportare a remuneratiei variabile: unele companii au evidentiat sumele efectiv platite in anul 2021, altele sumele care se refera la performanta pentru anul 2021 sau anterior anului 2021, dar care au fost platite sau urmeaza sa fie platite in anul 2022. De asemenea, unele companii au exprimat in bani valoarea actiunilor primite, in timp ce altele au mentionat doar numarul de actiuni acordate.

In ceea ce ii priveste pe directorii financiari, salariul fix anual al unui CFO variaza intre 162.043 RON (32.410 euro) pe an si 1.370.313 RON (274.060 euro) pe an. Ca in cazul CEO, directorii financiari ai companiilor din BET (cele mai tranzactionate companii) primesc retributii fixe ce ii pozitioneaza in jumatatea de sus a clasamentului. De asemenea, remuneratia fixa anuala primita de directorii financiari ai companiilor parte din BET reprezinta mai bine de jumatate (aprox 51%) din totalul remuneratiei tuturor CFO din toate companiile analizate. Intrucat lipsesc sapte companii din BET din analiza noastra, este posibil ca procentul sa fie chiar mai mare.

Daca raportam remuneratia fixa anuala primita de CFO la dimensiunea companiei (exprimata prin totalul veniturilor inregistrate in perioada de referinta, anul 2021), observam si in acest caz ca exista o tendinta ascendenta si o corelare intre salariul CFO si marimea companiei (salariul creste o data cu dimensiunea companiei). Si in cazul CFO exista cateva situatii exceptionale: exista companii care platesc o remuneratie fixa anuala mica raportat la dimensiunea companiei, dar si un agent economic care isi plateste CFO cu o remuneratie fixa anuala mare comparativ cu dimensiunea companiei (779.145 RON – 156.000 de euro, versus venituri anuale per companie de 68.882.181 RON – 13,7  mil. euro). Si in acest caz (cu o exceptie), companiile din BET platesc o remuneratie fixa anuala catre CFO corelata sau chiar redusa, comparativ cu dimensiunea companiei.

Cat priveste remuneratia fixa anuala primita de un CFO versus cea primita de un CEO, din analiza noastra rezulta ca remuneratia fixa anuala a unui CFO reprezinta intre 40% si 100% din remuneratia fixa anuala a unui CEO. Mediana este 67%, iar, in trei companii, remuneratia fixa anuala primita de CFO este egala cu cea a unui CEO (doua dintre aceste companii fac parte din indicele BET).

Totodata, studiul KPMG arata ca exista 17 directori financiari (CFO) care au primit o forma de remuneratie variabila in 2021. In toate cazurile (cu o singura exceptie), remuneratia fixa reprezinta minim 50% din totalul remuneratiei (mediana este 72%). Cat priveste procentul remuneratiei variabile din remuneratia fixa, sumele sunt foarte diferite, dar trei companii acorda remuneratie variabila in acelasi cuantum cu remuneratia fixa anuala.

Madalina Racovitan avertizeaza asupra unui aspect important observat in urma analizei – doar 14 companii mentioneaza in rapoartele lor detalii care tin de ESG – factori de mediu, sociali si de guvernanta corporativa. Dintre acestea, doar patru ofera informatii mai detaliate si una singura ofera informatii relevante privind corelarea remuneratiei conducatorilor cu indeplinirea unor indicatori de performanta privind ESG.

Companiile trebuie  sa accelereze eforturile in aceasta directie, nu doar prin prisma responsabilitatii pe care o au fata de societate, ci si ca raspuns la presiunile investitorilor, ale clientilor sau ale schimbarilor legislative. La nivelul Uniunii Europene exista in pregatire o noua Directiva ce vizeaza guvernanta corporativa si care va institui obligativitatea conectarii sistemelor de bonusare pentru conducerea companiilor cu atingerea tintelor de sustenabilitate”, a conchis Racovitan.

Despre KPMG

KPMG este o organizatie globala de firme independente de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 145 de tari si aveam la finalul anului financiar 2021 aproape 236.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Fiecare firma KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare. KPMG International Limited este o societate privata engleza cu raspundere limitata la garantii. KPMG International Limited si entitatile sale nu ofera servicii pentru clienti.

 In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispunem de un numar de peste 1000 de profesionisti, atat cetateni romani, cat si straini.

Pentru a consulta varianta completa a articolului puteti accesa si documentul de mai jos:

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL