loader

Aproape 30% dintre companiile mici si mijlocii din Romania au acces la Internet de mare viteza

Conform AGERPRES, aproape 30% dintre companiile mici si mijlocii din Romania au acces la Internet de mare viteza (mai mare de 30 Mbps), peste media statelor noi membre ale UE (NMS13 - New Members State), releva raportul Digital Economy Lab 2016 (DELab), publicat recent.

Potrivit statisticii, in Romania 9% dintre companiile mici si medii (SMEs — Small and Medium-sized Enterprises) nu au deloc acces la Internet, in comparatie cu media de la nivelul UE 15, de 2%, ceea ce reprezinta un punct slab in ecosistemul digital.


De asemenea, 29% din totalul firmelor de marime mica si medie utilizeaza internet de mare viteza, peste nivelul NMS13, care se situeaza la 23%. In acelasi timp, 28% dintre SMEs utilizeaza internet la viteze reduse, mai mici de 10 Mbps, comparativ cu media de 40% consemnata in randul celor 13 state nou venite in Uniunea Europeana.


Pe de alta parte, raportul DELab arata ca Romania este statul in care pretul mediu lunar al unui abonament la internet este de sub 19 euro, cel mai mic fata de media din UE15, de 37 de euro.


Aceeasi cercetare releva faptul ca 43% dintre romani nu au deloc competente digitale, mult peste media de 25% in tarile NMS13 si 14% in EU15, in timp ce 8% din populatie crede ca au cunostinte digitale destul de solide pentru a face fata intr-un mediu de lucru competitiv.


La nivelul competentelor digitale, Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana si numai 16% dintre romani au cunostinte digitale de baza, in comparatie cu media de 30% a EU15 si 26% in tarile NMS13.


Statistica arata, totodata, ca, in randul celor 28 de state membre al Uniunii Europene, Romania se claseaza pe locul 2 la viteza de Internet si pe locul 3 in ceea ce priveste utilizarea retelelor de socializare.


In plus, Romania ocupa pozitia 23 in privinta conectivitatii, respectiv pe locul 27 la capital uman, la utilizarea internetului si la servicii publice digitale.


Conform datelor citate, din categoria NMS13 fac parte: Bulgaria, Croatia, Cipru, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia.


Totodata, tarile incluse in categoria UE15 sunt: Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia si Regatul Unit al Marii Britanii.


Sursa: AGERPRES/ (AS — autor: Daniel Badea)

http://www.agerpres.ro/economie

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES