loader
Analiza PwC: Fuziunile si achizitiile au atins cresteri record la nivel global, in 2021, iar ritmul va continua si in acest an

Analiza PwC: Fuziunile si achizitiile au atins cresteri record la nivel global, in 2021, iar ritmul va continua si in acest an

Piata de M&A din Romania a avut un an 2021 foarte bun, depasind atat ca volum, cat si ca valoare cifrele raportate in anul anterior

Piata de fuziuni si achizitii la nivel global a incheiat 2021 cu cresteri record comparativ cu anul anterior, cu un plus de 57% in valoarea cumulata a tranzactiilor si de 24% ca numar, depasind astfel 5,1 trilioane dolari si 62.000 de tranzactii, potrivit raportului PwC Global M&A Industry Trends 2022. Anul 2022 se anticipeaza ca va fi la fel de intens, pe fondul numarului mare de tranzactii aflate in curs de pregatire, a lichiditatilor existente si a cererii crescute pentru business-uri cu un grad avansat de digitalizare sau care ajuta in procesul de digitalizare.

Piata de M&A din Romania a avut, de asemenea, un an 2021 foarte bun, depasind atat ca volum, cat si ca valoare cifrele raportate in anul anterior. Pentru acest an, estimam continuarea trendului de crestere a tranzactiilor atat in numar, cat si in valoare, si vedem din ce in ce mai multi antreprenori romani care vor sa-si extinda afacerile si au capatat curaj sa se uite la oportunitati de investitii pe alte piete. Totodata, multe din fondurile de investitii active pe piata romaneasca au strans finantari noi si au reconfirmat increderea pe care o au in potentialul de crestere al investitiilor lor fata de alte piete emergente din regiunea Europei Centrale si de Est”, a declarat Cornelia Bumbacea, Partener Deals PwC Romania.

                                             

Fondurile de investitii  au strans sume record si intensifica activitatea

Fondurile de investitii au incheiat 2021 cu un nivel record de fonduri disponibile de 2,3 miliarde dolari, cu 14% mai mult decat la inceputul anului, existand astfel capital pentru tranzactii noi care vor urma in 2022.  Aproape 40% din tranzactiile din 2021 au implicat un fond de investitii, fata de putin peste un sfert in ultimii cinci ani. Desi finantarea este substantiala, vor exista presiuni tot mai mari asupra companiilor de portofoliu de a crea valoare intr-un mediu concurential, in care finantarile bancare se fac cu dobanzi in crestere, multiplii sunt din ce in ce mai mari si exista o serie de presiuni generate de politicile de mediu, sociale si guvernanta (ESG).

Digitalizarea este un factor generator de tranzactii in toate industriile si sectoarele de activitate

Raportul estimeaza ca trecerea strategica la modele de afaceri digitale, inovatoare si disruptive va continua sa stimuleze fuziunile si achizitiile intre companii. De asemenea, revizuirea modelelor de business si a portofoliilor de companii vor declansa un val de exituri in toate industriile, pe masura ce companiile cauta sa re-investeasca si sa-si optimizeze afacerile pentru a fi pregatite pentru o crestere sustinuta. Factorii ESG vor influenta din ce in ce mai mult strategia  de fuziuni si achizitii a oricarei companii pe parcursul anului 2022.

Ne asteptam ca in 2022 activitatea de M&A din Romania sa creasca si mai accentuat in sectoarele de energie, transport si logistica. In top vor ramane insa cu siguranta si sectoarele care au generat tranzactii in ultimii doi ani: imobiliare, telecom si tehnologie, sanatate si servicii financiare, dar si productie specializata. Optimismul este ridicat in ceea ce priveste anul 2022, provocarile si eventualele piedici care ar putea incetini finalizarea unor tranzactii  fiind ratele mai mari ale dobanzilor, inflatia in crestere si reglementari mai stricte din toate punctele de vedere”, a spus George Ureche, Director si M&A Leader PwC Romania.

                                                

Trenduri pe industrii

Pietele de consum: Preferintele consumatorilor vor continua sa fie un catalizator pentru activitatea de fuziuni si achizitii in 2022, pe masura ce corporatiile si fondurile de investitii isi refac portofoliile pentru a profita de tendinte precum "consumerismului responsabil", care creeaza cerere pentru produse, servicii si modele de afaceri complet noi.

Energie, utilitati si resurse: ESG conduce strategiile in intreaga industrie. Fuziunile si achizitiile vor fi utilizate pentru a reechilibra portofoliile si pentru a urmari oportunitati de creare de valoare in domeniile precum energia regenerabila, captarea carbonului, stocarea bateriilor, hidrogenul, infrastructura de transport si alte tehnologii curate.

Servicii financiare: Concurenta pentru un avantaj strategic pe piata continua sa alimenteze fuziunile si achizitiile, activitatea fiind condusa de tranzactii pentru tehnologie si inovare. Activele in dificultate din sectoarele bancar si de asigurari ar putea produce de asemenea un nou val de tranzactii.

Sanatate: Companiile farmaceutice cauta sa isi optimizeze portofoliile pentru crestere prin tranzactii care sa le ofere acces la noi tehnologii, cum ar fi ARNm si terapia celulara si genetica. Platformele de asistenta medicala specializata, companiile de telemedicina, de tehnologie medicala si de date si analiza atrag interesul investitorilor.

Productia industriala si industria auto: Revizuirile strategice de portofoliu si ESG stimuleaza activitatea de fuziuni si achizitii, in special tranzactiile care accelereaza transformarea digitala, cum ar fi vehiculele electrice si autonome, bateriile si tehnologiile de incarcare sau materialele de ultima generatie.

Tehnologie, media si telecomunicatii: Sectorul tehnologiei va continua sa inregistreze niveluri de neegalat in materie de tranzactii si de valori ale acestora, deoarece companii din toate industriile cauta sa achizitioneze tehnologii cheie sau capacitati digitale.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o retea de firme prezenta in 156 de tari cu mai mult de 295.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.

PwC se refera la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.

 

© 2022 PwC. Toate drepturile rezervate.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL