loader
Analiza KeysFin: Succes american codat in Romania. IT-ul, in topul celor mai profitabile sectoare de investitii pentru companiile americane prezente in Romania

Analiza KeysFin: Succes american codat in Romania. IT-ul, in topul celor mai profitabile sectoare de investitii pentru companiile americane prezente in Romania

Industria IT ocupa locul 1 in topul celor mai profitabile investitii pentru companiile americane prezente pe plan local, valoarea insumata a profitului net realizat de companii de profil printre care se regasesc giganti internationali precum Microsoft, Stefanini, Amazon sau Adobe fiind de peste 25,8 milioane de euro

Profitul net reprezinta insa un procent de aproximativ 7,5%, raportat la cifra de afaceri totala de aproximativ 347 milioane de euro realizata in anul 2017 de catre companiile din sectorul IT&C, si un procent de aproximativ 34% din profitul total al companiilor americane prezente pe plan local, in valoare de 76 milioane de euro.

„Sectorul IT din Romania a avut o crestere fulminanta in ultimii ani, iar companiile americane, recunoscute la nivel mondial pentru capacitatea rapida de a vedea oportunitati de business, au contribuit din plin la acest succes. Incepem sa vedem rezultatele strategiei acestora de a-i coopta pe angajatii romani in proiecte de amploare, insa consideram ca potentialul acestei industrii inca nu a fost atins, astfel ca urmatorii ani vor mai aduce cu siguranta cresteri ale rentabilitatii investitiilor americane in Romania, in sectorul IT ” a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.

Cifra totala de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Statele Unite ale Americii, a fost de aproximativ 1,4 miliarde de euro in 2017, ceea ce inseamna ca industria IT insumeaza totodata si aproximativ 30% din totalul investitiilor directe realizate de companiile americane prezente in Romania.

Cresterea importantei sectorului IT poate fi corelata si cu studiul calitativ recent realizat de AmCham in randul membrilor sai, potrivit caruia investitorii americani considera ca realizeaza performante in Romania datorita infrastructurii digitale (52%) si a capitalului uman (50%).

Comertul atrage deopotriva investitorii americani

Topul celor mai mari companii cu actionariat direct, majoritar american, dupa cifra de afaceri din 2017, acesta este alcatuit din CARGILL AGRICULTURA SRL (490,2 milioane euro), MARS ROMANIA SRL (108 milioane de euro) si MICROSOFT ROMANIA SRL (69 milioane de euro).

Astfel, firmele americane cu afaceri in comert domina topul in functie de cifra de afaceri inregistrata pe plan local, comertul reprezentand aproximativ 50% din totalul cifrei  de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar de investitori din Statele Unite (685,8 milioane de euro, 48,3% din total).

Profitul net al companiilor cu actionariat direct, majoritar american a fost de aproape 76 de milioane de euro, topul cele mai profitabile sectoare fiind IT&C, comert si activitatile profesionale care impreuna au generat in 2017 profituri nete de aproape 50 de milioane de euro (65% din total).

Potrivit metodologiei Bancii Nationale a Romaniei avem per ansamblu o crestere a investitiilor straine directe in Romania de 77% fata de anul aderarii la UE, la 75,9 miliarde de euro in 2017, si de 91% a sumelor din Statele Unite, la putin peste 1,1 miliarde de euro in aceeasi perioada.

Mai mult, potrivit Institutului National de Statistica, Statele Unite ale Americii sunt al 13-lea stat, in functie de valoarea exporturilor Romaniei, cu un avans de la aderare de aproape 123% (mai mult de dublare), la 1,3 miliarde de euro in 2018.

Importurile din Statele Unite au crescut si ele cu 30% fata de 2007 la aproape 900 de milioane de euro in 2018.

Corelarea acestor date arata ca Romania a inregistrat in raport cu Statele Unite un surplus comercial de 432 milioane de euro, in 2018, fiind al cincilea stat in topul tarilor cu care Romania inregistreaza surplusuri comerciale, dupa Marea Britanie, Franta, Egipt si Norvegia.

Impactul investitiilor directe ale companiilor americane in economie

Potrivit datelor publicate de companii la Ministerul Finantelor Publice, dintre cele peste 1700 de companii care au actionariat american, aproximativ 930 au o pondere directa, majoritara (de peste 50%).

Din perspectiva teritorial-administrativa, cele mai multe companii americane prefera Capitala, unde inregistreaza o cifra de afaceri de peste 1 miliard de euro (72% din total), urmata de judetele Cluj (122 milioane de euro; 8,6% din total) si Ilfov (65 milioane de euro, 4,6 % din total).

Companiile controlate de investitori americani au avut peste 14,4 mii de angajati in 2017, iar cheltuielile cu personalul s-au ridicat la 352,6 milioane de euro in acelasi an. Costul mediu per angajat a fost de 24,4 mii de euro, in timp ce productivitatea medie per angajat a fost de 98,5 mii de euro (un raport cost/productivitate de 24,8%) in 2017.

Cand vine vorba de impozite platite, luand in considerare valoarea impozitului pe profit, a cheltuielilor cu asigurarile si protectia sociala, precum si celelalte impozite, taxe si varsaminte asimilate, contributia acestor companii la bugetul statului a fost de aproape 90 de milioane de euro in 2017.

IT-ul romanesc, succes pe toata linia de cod

In 2017, cifra de afaceri a companiilor locale, cu actionariat strain sau autohton, dar care au ca obiect de activitate IT-ul, a fost de 4,9 miliarde de euro, in ultimii 10 ani aceasta crescand cu aproape 150%, potrivit unui studiu derulat tot de KeysFin in luna decembrie a anului trecut.

Potrivit statisticilor KeysFin, in 2017 activau peste 106.000 angajati in IT in Romania, insa, chiar si aceasta valoare nu acopera nevoia de specialisti in domeniu, care este mult mai mare. Anual, de pe bancile universitatilor de profil, ies aproximativ 7000 absolventi, care nu reusesc insa sa suplineasca cresterile anuale ale companiilor din domeniu.

Topul oraselor in care angajatii din IT isi desfasoara activitatea sunt: Bucuresti, Iasi si Cluj, acest top fiind asemanator si cu topul oraselor in care activeaza companiile americane prezente pe piata din Romania: Microsoft si Stefanini la Bucuresti, Amazon la Iasi, iar lista poate continua.

De cealalta parte, si companiile romanesti sunt incurajate sa investeasca in America: recent, a avut loc o deplasare care a inclus antreprenori romani, cu potential sa isi deschida birouri si in State Unite ale Americii. Astfel, reprezentanti a 20 de companii locale, printre care nume sonore precum Uipath, Zitec sau Tremend, au participat la o misiune economica de promovare a produselor romanesti din domeniul IT&C in SUA, avand intalniri de business cu investitori americani.

Imagini

Autori

foto
CORYGABRIEL COM SRL